Pasaulio futbolo čempionate – lesbiečių įvarčiai

Futbolas vis labiau vilioja seksualinių mažumų atstoves. 14 pasaulio čempionato žaidėjų viešai prisipažino, kad yra lesbietės. Ar iš tiesų moterų futbolas jau tapo homoseksualių prieglauda?, – klausia dienraštis „Lietuvos rytas“.

Šveicarijos rinktinės futbolininkė R.Bachmann pasaulio čempionate Kanadoje prisipažino, kad yra lesbietė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šveicarijos rinktinės futbolininkė R.Bachmann pasaulio čempionate Kanadoje prisipažino, kad yra lesbietė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 4, 2015, 9:00 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 11:44 PM

Šveicarijos rinktinės puolėja Ramona Bachmann buvo pirmoji, pasaulio moterų futbolo čempionate Kanadoje sulaužiusi dar vieną tabu.

Įmušusi tris įvarčius į Ekvadoro rinktinės vartus 24-erių šveicarė viešai prisipažino, kad jau seniai priklauso seksualinei mažumai.

„Kai Šveicarijoje vaikštome susikibusios už rankų su Camille, dauguma atsisuka ir palydi mus žvilgsniais. Tačiau tokios žmonių reakcijos nėra nei Švedijoje, nei čia, Kanadoje“, – pasakojo R.Bachmann dienraščiui „Sonntags-Blik“.

Prisipažino 14 žaidėjų

Nuo birželio 6-osios Kanadoje vyksta septintojo pasaulio moterų futbolo čempionato kovos, ir ne vieną jo dalyvę jau įkvėpė drąsios šveicarės pavyzdys.

Prancūzijoje leidžiamas „So Foot“ žurnalas suskaičiavo, jog 14 futbolininkių iš 500 žaidėjų jau viešai prisipažino, kad yra lesbietės.

R.Bachmann priklauso Švedijos klubui „Rosengard“, bet pasaulis nesibaigia šia Skandinavijos šalimi ar Kanada.

Daugelyje šalių seksualinių mažumų atstovės vis dar priverstos kentėti dėl savo netradicinės orientacijos.

Afrikoje – vieši kaltinimai

Daugiausia apkalbų ir įniršio futbolininkių homoseksualumas sukelia Afrikoje.

Pasaulio čempionate Juodajam žemynui atstovavo Nigerijos, Kamerūno ir Dramblio Kaulo Kranto rinktinės.

„Reikia grąžinti futbolui moralę ir kovoti su homoseksualumu, jei norime, kad mūsų sportas vėl atsigautų, – įsitikinusi buvusi futbolininkė Peggy Lucie Auleley. – Palikau sporto pasaulį tik todėl, kad mūsų veiklą nuolat už aikštės lydėjo blogi dalykai – lesbianizmas ir korupcija.“

Šiuos kaltinimus seksualinėms mažumoms ji atvirai dėstė 2015-ųjų sausį per Librevilyje surengtą seminarą, skirtą moterų futbolui.

43-ejų gabonietė pati žaidė futbolą XX a. devintąjį dešimtmetį, o dabar yra literatūros mokytoja ir Afrikoje labai populiari rašytoja.

„Moterų futbolo plėtra Gabone: strategija ir prioritetinių veiksmų planas“ – taip vadinosi šios šalies sporto ministerijos remiamas renginys, kuriame pagrindiniu taikiniu vėl tapo lesbietės.

Bet tarp Kongo ir Pusiaujo Gvinėjos įsiterpęs Gabonas tikrai nėra kovos su seksualinėmis mažumomis futbole monopolininkas Juodajame žemyne.

Komanda – be lesbiečių

Pastaraisiais metais homofobija nuolat lydėjo Nigerijos futbolo vadovus.

Buvusi šios šalies rinktinės trenerė Eucharia Uche dar 2011 metais sukėlė skandalą viešai prisipažindama, kad jos komandoje niekados nebus lesbiečių.

„Lesbietės mūsų komandoje buvo pati didžiausia problema. Bet nuo tos akimirkos, kai aš tapau rinktinės trenere, ši problema išspręsta, – „New York Times“ pasakojo E.Uche. – Mano komandoje daugiau lesbiečių nėra.

Žaidėjos dabar visą savo dėmesį sutelkusios tik į futbolą, nes žino, kad futbolas joms gali suteikti šlovę, laimę ir pramogą. O homoseksualumas tik griauna visas šias viltis.“

Po kelerių metų jau Nigerijos moterų futbolo lygos vadovas Dilichukwu Onyedinma perėmė šią kovos su seksualinėmis mažumomis vėliavą.

Afrikietis ruošėsi oficialiai savo šalyje uždrausti žaisti futbolą lesbietėms, tačiau tuomet jau įsikišo FIFA ir atvėsino jo įkarštį.

Europoje – tyli diskriminacija

Moterų futbolą net Europos šalyse iki šiol lydi populiari nuostata, esą tai vyrais turėjusių gimti merginų sportas, todėl jį neišvengiamai žaidžia tik lesbietės.

Šis žodis nuolat sukasi burnoje nepriklausomai net nuo fizinės žaidėjų išvaizdos.

„Reikia būti sąžiningiems, todėl negalima to neigti.

Daugelis merginų atėjo į futbolą tik todėl, kad čia gali sutikti kitų moterų, – neslėpė Prancūzijos rinktinės saugė Camille Abilly. – Kai sulaukusi keturiolikos pradėjau lankyti futbolo treniruotes, net nežinau, kodėl mano tėvai sutiko, kad jas lankyčiau.

Visi juk žinojo, kad ten labiau buvo savotiškas moterų klubas, o ne futbolo komanda. Bet dabar to jau nėra.“

Jeigu tokios idėjos užkariavo profesionalų pasaulį, jos dar ryškiau veikia paprastas futbolo gerbėjas.

Neseniai Paryžiaus stadione buvo užpultos mėgėjų komandos merginos, nes čia dirbusiam treneriui nepatiko, kad jo aikštėje žais ir seksualinių mažumų atstovai.

„Degommeuses“ vardu pasivadinusios merginos prisistatė kaip „lesbiečių ir lesbiečių draugių komanda, kovojanti už lygias teises sporte“.

„Aš sukišiu savo kiaušus jums į burną. Eikite, žiūrėkite ir plokite lesbietėms!“ – niršo įpykęs prancūzas, kurį citavo „20 Minutes“.

Pasak „Degommeuses“ merginų, homofobiški išpuoliai jas nuolat lydi futbolo aikštėje.

Pasaulio čempionate Kanadoje lesbietės žaidėjos išvengė tokių užgauliojimų. Reikia tikėtis, kad taip bus ir kitose šalyse. („So Foot“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.