„Stumbro“ rebusas: kviesti veteranus ar pasitikėti jaunimu?

Kauno derbyje abi futbolo komandos yra pasidalijusios po pergalę.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno derbyje abi futbolo komandos yra pasidalijusios po pergalę.<br>P.Mantauto nuotr.
D.Gvildys norėtų komandoje matyti patyrusį gynėją.<br>„Stumbro“ klubo nuotr.
D.Gvildys norėtų komandoje matyti patyrusį gynėją.<br>„Stumbro“ klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Jul 5, 2015, 8:52 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 9:30 PM

Penkios pergalės, penki pralaimėjimai ir aštuonerios lygiosios. „Stumbro“ futbolininkai Lietuvos futbolo A lygos pusiaukelę pasiekė šeštojoje vietoje ir gavo progą pailsėti. „Stumbras“ pirmosios sezono pusės tašką padėjo antradienį, kai nugalėjo „Šiaulius“.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE. 

„Komanda dar jauna. Beveik niekas nežaidė aukščiausiu lygiu, todėl negali daug reikalauti. Mes dar neturime aiškaus braižo, pastovumo, bet reikia laiko. Jauniems žaidėjams trūksta patirties – jie dar nemoka greitai galvoti, tvirtai kovoti.

Kokie penki patyrę žaidėjai viską pakeistų, bet dabar reikia žaisti jaunimui. O ko jie verti, pamatysime kitais metais“, – sakė 1965 metais su Kauno „Inkaru“ Lietuvos čempionu tapęs „Stumbro“ klubo direktorius Vytautas Klimašauskas.

Jaunimas ar vyresni?

Žaidėjų poilsiui iškart buvo uždegta žalia šviesa, bet vadovams tenka dar laukti – „Stumbras“ svarstys, ar nereikėtų pasipildyti naujais nariais.

„Aš manau, kad nereikia, – sakė V.Klimašauskas. – Šį sezoną daug nelaimėsime, todėl reikia leisti žaisti jauniems žaidėjams.“

Iš esmės jam pritarė ir gruodį „Stumbro“ treneriu tapęs buvęs Marijampolės „Sūduvos“ vairininkas Darius Gvildys. Bet treneris pabrėžė, kad norint rezultatų reikia patyrusių futbolininkų. „Norėčiau centro gynėjo ir dar universalesnio žaidėjo, kuris galėtų žaisti krašto saugo ir puolėjo pozicijose“, – sakė D.Gvildys.

Treniruotės – ant nosies

Pasinaudodamas A lygos sezono pertrauka D.Gvildys su šeima išvyko į Nidą, bet ten neužsibus. Nors kitos „Stumbro“ rungtynės – liepos 27-ąją, treniruotės jau numatytos trečiadienį.

„Stumbrui“ dabar svarbiausia taktiškai apsvarstyti būsimus iššūkius. Vienas jų – pagalba ekipos lyderiui Artūrui Rimkevičiui. Rezultatyviausias 2012 metų A lygos žaidėjas ir vėl veržiasi į viršūnę. Prieš tris sezonus 35 įvarčius įmušęs 32 metų kaunietis dabar yra trečias pagal įmuštus įvarčius. Jis spėjo pasižymėti 14 kartų. Iki antrosios vietos jam trūksta vos vieno tikslaus smūgio, o iki lyderio Andrejaus Paniukovo iš Klaipėdos „Atlanto“ – trijų.

V.Klimašauskas įsitikinęs, kad A.Rimkevičiaus įsibėgėjimas bus pastebėtas.

„Varžovai jį jau žino. Kita pusė jam bus labai sunki. Dažniausiai žaidžiame su vienu puolėju, tad Artūrui tenka kovoti su dviem gynėjais. Dabar jis gaus dar daugiau dėmesio“, – sakė „Stumbro“ direktorius.

Žvilgsnis – ir į „Spyrį“

Kauniečiai prieš sezoną tikėjosi tarp „Stumbro“ ir „Spyrio“ išvysti ir rimtas lenktynes turnyro lentelėje. Tačiau čia „Spyris“ pasirodė gerokai geriau – „Žalgirio“ vardo siekianti ekipa užima trečiąją vietą ir sugebėjo pasiekti revanšą derbyje. „Stumbras“ pirmąjį mačą buvo laimėjęs 4:1, bet „Spyris“ per antrąjį susitikimą atsakė 4:2.

„Spyris“ jau pakankamai nutolo. Bet tai – logiška. Komanda turi stiprius rėmėjus, žaidėjų gauna iš sporto mokyklos, o mes jų patys ieškome. O dar sutartis su Kauno „Žalgiriu“. Jų finansinė pusė tikrai stipresnė“, – sakė V.Klimašauskas.

„Kai pas juos pradėjo žaisti Ignas Dedura, rezultatai tapo daug stabilesni“, – pastebėjo D.Gvildys.

– Koks etapas žymi pasiektą pusiaukelę. Esate įsivažiavę ar kaip tik reikia poilsio? – „Laikinoji sostinė“ paklausė D.Gvildžio.

– Rezultatai rodė, kad turėjome jėgų. Kartkartėmis demonstruodavome gerą žaidimą, tad gal ta pertrauka ir nelabai laiku. Kita vertus, užduotis buvo būti šeštiems, o mes šioje vietoje ir esame. Norime kilti aukščiau, bet žinome, kad bus labai sunku.

Padėtis gera, nors sezono pradžioje trys mūsų pagrindiniai žaidėjai buvo traumuoti.

– Nepralaimėjote pastarųjų keturių mačų, tačiau su autsaideriais „Šiauliais“ teko gelbėtis. Kodėl žaidimas banguoja?

– Jaunimas gali sužaisti vieną fantastišką mačą, o kituose net nesuprasi, kas nutiko. Nėra psichologinio stabilumo. Vaikinai per trijų ar keturių mačų maratoną nemoka paskirstyti jėgų. Visa tai ateis su laiku. A.Rimkevičius su Nerijumi Mačiuliu palaiko gerą formą. Jie – lyderiai, nes jau yra žaidę A lygoje. O jaunimui trūksta patirties.

– Klubas svarstys, ar reikėtų pasipildyti. Kur reikia pastiprinimo?

– Klubo prioritetas – jaunimas, bet dar gruodį sakiau, kad rezultatams to nepakaks. Jau tada pabrėžiau, kad reikia gero patyrusio centro gynėjo. Kai Ignas Dedura pradėjo žaisti su Kauno „Spyriu“, jų rezultatai tapo stabilūs. Gynyba tikrai sustiprėjo, o jeigu ji nėra stabili, braška ir rezultatai.

Norėčiau centro gynėjo ir dar universalesnio žaidėjo, kuris galėtų žaisti krašto saugo ir puolėjo pozicijose.

– Kitaip tariant, A.Rimkevičiui ieškote partnerio?

– Duok Dieve, jam sveikatos. Labai džiaugsiuosi, jeigu jis ištemps visą sezoną, bet tai – labai sudėtinga. Juk atsiranda kortelių, traumų, rungtynių maratonai.

– Kitoje sezono pusėje tikitės daugiau dėmesio A.Rimkevičiui?

– Artūras jau seniai yra apie save paskelbęs. Tiek Vilniaus „Žalgiris“, tiek „Trakai“ jam skiria ypatingą dėmesį. Ir kai jį uždengia, pasigendame krašto ir atraminių saugų indėlio. Per rungtynes dirbame šiuo klausimu, bet sekasi sunkiai.

– Kaune svarbiausi mačai – su „Spyriu“. Varžovai jau nutolę net 11 taškų. Ar pavyks pasivyti?

– Kol švilpukas nenuaidėjo, viskas įmanoma. Laukia 18 rungtynių. Nemažai lems tai, kaip sužaisime tarpusavyje. Žinoma, „Spyris“ pats nesitikėjo tokio sėkmingo starto, tad įgijo daugiau pasitikėjimo. Derbis – principo reikalas, bet mes nesusitelkiame tik į vieną varžovą.

– Turite 20 taškų ir esate 6-ojoje vietoje. Koks planas kitoje sezono pusėje?

– Žmogus planuoja, o Dievas juokiasi. Bet aš manau, kad žaidimas turėtų gerėti. Futbolininkai pradėjo vienas kitą jausti ir įsibėgėja. Aš tikiuosi, kad daugiau nebus tokių pertraukų, kai per pusantro mėnesio sužaidėme du mačus ir atsirasdavo poros savaičių tarpai.

– Nuo dirbtinės Nacionalinės futbolo akademijos dangos perėjote prie natūralios vejos S.Dariaus ir S.Girėno stadione. Kuri labiau patinka?

– Be abejonės – natūrali. „Sūduvoje“ dirbau ant sintetinės aikštės ir mačiau, kaip žaidėjus tai veikia per treniruotes.

Dirbtinė danga sukelia daug problemų.

– A lygos viršūnėje – gerokai atitrūkęs „Žalgiris“ ir „Trakai“. „Žalgiriui“ pralaimėjote 1:4 ir 0:4, o „Trakams“ – 1:3, 2:3. Gal galite palyginti lyderius?

– Šiandien šios komandos – lygiavertės. Tai atskleidė visa pirma pusė. Kaip treneriui simpatizuoju Valdui Dambrauskui („Žalgiris“), bet nemažai įtakos gali turėti patirtis. O Valdas Urbonas su Panevėžio „Ekranu“ yra ne kartą tapęs čempionu. Jis žino, kaip sunkiomis akimirkomis išlaikyti komandos pakilimą.

Ką kalba skaičiai?

Kauno futbolo „Stumbro“ rezultatai A lygoje: su „Šiauliais“ (3:1, 1:1, 2:1), Marijampolės „Sūduva“ (0:2), Kauno „Spyriu“ (4:1, 2:4), „Trakai“ (1:3, 2:3), Utenos „Utenis“ (0:1, 1:1), „Klaipėdos Atlantas“ (0:2), „Klaipėdos granitas“ (1:1, 5:1), Pakruojo „Kruoja“ (2:0, 1:1), Marijampolės „Sūduva“ 1:1, Vilniaus „Žalgiriu“ (1:4, 0:4).

Lietuvos futbolo A lygos turnyro lentelės rikiuotė įpusėjus sezonui: Vilniaus „Žalgiris“ (46 taškai), „Trakai“ (40), Kauno „Spyris“ (31), Klaipėdos „Atlantas“ (30), Marijampolės „Sūduva“ (27), Kauno „Stumbras“ (20), Utenos „Utenis“ (19), Pakruojo „Kruoja“ (15), „Klaipėdos granitas“ (14), „Šiauliai“ (8).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.