Įsiutęs S. Blatteris svaido žaibus ir kuria naują skandalą

Seppas Blatteris kalba vis daugiau. Prie sienos priremtas pažadą palikti FIFA prezidento postą davęs 79 metų šveicaras pasidalino detalėmis iš pasaulio futbolo organizacijos užkulisių. S.Blatteris interviu pareiškė, kad Prancūzijos ir Vokietijos prezidentai darė politinį spaudimą prieš 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionato organizatorių teisių skyrimo posėdį.

S.Blatteris prakalbo apie Europos politikų spaudimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr. iš archyvo
S.Blatteris prakalbo apie Europos politikų spaudimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr. iš archyvo
S.Blatteriui keliones organizuoti reikia atsargiai. Bet į Rusiją vykti jis nebijo.<br>Reuters/Scanpix nuotr. iš archyvo
S.Blatteriui keliones organizuoti reikia atsargiai. Bet į Rusiją vykti jis nebijo.<br>Reuters/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

AP ir lrytas.lt inf.

Jul 5, 2015, 10:19 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 11:17 PM

Šias teises atitinkamai gavo Rusija ir Kataras.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE. 

S.Blatteris „Welt am Sonntag“ teigė, kad 2010-aisiais buvo du politiniai įsikišimai. Į FIFA reikalus lindo buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ir jo kolega iš Vokietijos Christianas Wulffas.

„Jie mėgino daryti įtaką savo atstovams FIFA. Todėl dabar ir turime pasaulio čempionatą Katare. Tie, kurie padarė tokį sprendimą ir turėtų dabar prisiimti atsakomybę“, – sakė S.Blatteris.

Jis pareiškė, kad jam nusibodo būti kaltinamam dėl dalykų, kurių jis negali kontroliuoti.

„Aš vadovaujuosi vadovybės principu. Jeigu vykdomojo komiteto dauguma nori pasaulio čempionato Katare, aš su tuo turiu sutikti“, – sakė jis.

Kirto Vokietijai

S.Blatteris tvirtino, kad Vokietijos futbolo federacija (DFB) sulaukė Ch.Wulffo rekomendacijos balsuoti už Katarą dėl ekonominių interesų.

Buvęs DFB prezidentas Theo Zwanzigeris savo knygoje irgi rašė, kad Ch.Wulffas klausė apie Kataro šansus, bet neigė, kad politikas turėjo įtakos sprendimui. Tuometinis FIFA vykdomojo komiteto narys Franzas Beckenbaueris taip niekada ir neatskleidė, už kurią šalį balsavo.

S.Blatteris taip pat teigė, kad neketina prisiimti atsakomybės dėl to, kad Kataras kaltinamas žiauriu elgesiu su dirbančiais imigrantais ir žmogaus teisių pažeidimais.

„Pažiūrėkite į Vokietijos kompanijas!, – piktinosi jis, pirštu rodydamas į geležinkelių ir statybų bendroves. – „Deutsche Bahn, „Hochtief“ ir daugelis kitų savo projektus ten vystė dar prieš Katarui suteikiant teises.“

Kaltina pavydu

S.Blatteris teigė, kad nori visą savo dėmesį sutelkti FIFA gelbėjimui. Organizaciją jau ne pirmus metus krėtė skandalai, tačiau prieš pat FIFA prezidento rinkimus, kuriuose S.Blatteris buvo išrinktas penktajai kadencijai, Šveicarijos ir JAV pareigūnai suėmė būrį aukštų organizacijos pareigūnų.

Amerikiečiai jiems pateikė kaltinimus kyšininkavimu, pinigų plovimu ir reketu. Manoma, kad per 24 metus svarbūs FIFA asmenys į nešvarią veiklą įtraukė apie 150 milijonų JAV dolerių.

„Aš esu tam, kad kovočiau. Ne dėl savęs, o dėl FIFA“, – teigė jis.

Kai S.Blatteris buvo perrinktas, FIFA sulaukė daugybės spaudimo iš svarbių politikų ir netgi organizacijos rėmėjų. Praėjus keturioms dienoms po rinkimų S.Blatteris pareiškė, kad paliks postą, kai tik bus išrinktas naujas vadovas.

Prie to prisidėjo ne tik JAV pareigūnai, bet ir šveicarai. Šie pradėjo atskirą tyrimą dėl galimo pinigų plovimo ir kyšininkavimo skiriant pasaulio čempionato organizatorių teises Rusijai ir Katarui.

S.Blatteris ne kartą buvo kaltinamas, kad ignoruoja FIFA problemas. Bet jis kol kas keistis neketina.

„Ar FIFA atsakinga už visą futbolą? Už tai, kas vyksta kažkokiame kaime, kažkurioje pasaulio vietoje?“, – klausė S.Blatteris.

JAV pareigūnai yra nusitaikę ir į jį.

„Visi kažko bijo. Pavyzdžiui – mirties. Bet kalbėdamas apie savo darbą FIFA baimės nejaučiu. Nėra, ko bijoti. Bijau, kad jie tiesiog nori palaužti FIFA. Jie tai daro veikiami pavydo“, – sakė S.Blatteris.

Kelionės – sunki užduotis

JAV jau kreipėsi į Šveicariją dėl suimtųjų ekstradicijos. S.Blatteris nėra tarp tų asmenų, bet jis turi atsargiai rinktis, kur keliauti. Nemažai valstybių galėtų jį iškart suimti.

Štai S.Blatteris nevyko į Kanadoje vyksiantį pasaulio moterų futbolo čempionato finalą.

„Kol viskas nebus išaiškinta, nenoriu rizikuoti keliaudamas“, – sakė jis.

Bet S.Blatteris kelionių neatsisakė. Jis ketina apsilankyti Rusijoje, kur liepos 25 dieną vyks pasaulio čempionato atrankos burtai.

S.Blatteriui ten nėra ko bijoti. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra išreiškęs palaikymą ir kaltino amerikiečius, kad šie kišasi į futbolą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.