Metai po košmaro: Brazilija po vokiečių antausio dar neatsigavo

Brazilijos rinktinės sirgaliaus reakcija po 2014 metų pasaulio futbolo čempionato pusfinalio, kurį brazilai 1:7 pralaimėjo vokiečiams.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Brazilijos rinktinės sirgaliaus reakcija po 2014 metų pasaulio futbolo čempionato pusfinalio, kurį brazilai 1:7 pralaimėjo vokiečiams.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jul 8, 2015, 8:21 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 6:52 AM

Brazilijos futbolas ir toliau išgyvena nuosmukį, kurį ryškiausiai atskleidė istorinis pralaimėjimas vokiečiams, privertęs susimąstyti apie bėdas aikštėje ir už jos ribų. 

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.  

Brazilija mini pirmąsias savo futbolo katastrofos metines.

2014-ųjų liepos 8-ąją pasaulio čempionate brazilai stojo į pusfinalio mūšį su Vokietija, bet patyrė skaudžiausią pralaimėjimą per visą šalies futbolo istoriją.

Pasaulio čempionais vėliau tapę vokiečiai net 7:1 pažemino šeimininkus, kuriuos vieni brazilai apverkė, o kiti negailestingai daužė įsiūčio rimbais.

Čilėje – naujas antausis

Po skandalingojo pralaimėjimo praėjo metai. Ar brazilai pasistūmėjo į priekį?

Atsakymas – ne. Brazilijos futbolas ir toliau išgyvena nuosmukį.

2015 metų „Copa America“ turnyre Brazilijos rinktinė jau po ketvirtfinalio vėl atsidūrė už borto.

Gilų rėžį palikęs pralaimėjimas Vokietijai visą šalį privertė karčiai susiraukti. Brazilai tikėjosi, kad žemyno pirmenybėse „Selecao“ įrodys, kad ji moka greitai atsigauti.

Bet rinktinė Čilėje ir vėl krito, o šalies vardas dar kartą nuskambėjo ir FIFA korupcijos skandale. Tarp Šveicarijoje suimtų veikėjų buvo ir Brazilijos futbolo konfederacijos (CBF) prezidentas.

Surinko visus trenerius

Išvarginti nesėkmių Brazilijos futbolo vadovai nusprendė ieškoti pagalbos.

Pastarąją savaitę CBF paskelbė, kad nori konsultuotis su kuo daugiau žmonių, kurie padėtų pakelti vietinio futbolo lygį. Ji net sukūrė specialią tarybą, kurioje – Brazilijos ir užsienio treneriai, buvę pasaulio čempionai ir įvairių futbolo sričių specialistai.

Brazilai į ją net pasikvietė žiniasklaidos, medicinos ir informacinių technologijų žinovus.

Pirmadienį CBF būstinėje Rio de Žaneire pirmą kartą susirinko visi buvę Brazilijos rinktinės treneriai. Pastarąją savaitę prie jų turėtų prisijungti ir kiti specialistai.

Visus suvienijo bendras tikslas – surasti būdą, kaip atkurti šalies futbolo šlovę.

„Mums būtina bet kokia pagalba visais įmanomais kanalais“, – neslėpė legendinis Brazilijos futbolininkas Falcao, 1991-aisiais trumpai treniravęs rinktinę.

Kartu su juo pirmajame susitikime dalyvavo ir kiti buvę Brazilijos rinktinės treneriai: Carlosas Alberto Parreira, Mario Zagallo, Carlosas Alberto Silva ir Sebastiao Lazzaroni.

„Visiems garbė, kad gali padėti savo šaliai. Mes pasistengėme, kad treneriai suprastų savo nuomonės įtaką ir svarbą, – sakė CBF rinktinės reikalus prižiūrintis Gilmaras Rinaldi. – Jie čia susirinko ne tik tam, kad tik kalbėtų apie Brazilijos futbolo problemas, bet ir padėtų surasti sprendimo būdus. Tai mes ir mėginame padaryti.“

Ieškos naujų talentų

Kitas Brazilijos futbolo gelbėtojų žingsnis – suburti 10-15 buvusių pasaulio čempionų, kurie taip pat pasidalytų mintimis apie šalies futbolą ir rinktinę.

„Norime vėl laimėti. Norime Brazilijos futbolui grąžinti pergalingą atmosferą. Svarbu rasti naujų idėjų, kurias galėtume aptarti“, – pripažino dabartinis „Selecao“ treneris Dunga, kuriam 1994 metais buvo patikėtas Brazilijos rinktinės kapitono raištis.

Tais metais brazilai tapo pasaulio čempionais, o čempionišką komandą treniravęs C.A.Parreira turi savo idėjų, kaip atgaivinti buksuojantį šalies futbolą.

72-ejų treneris įsitikinęs, kad pirmiausiai reikėtų stiprinti Brazilijos klubus.

„Dabar Brazilijos futbolo bėdas mėginame spręsti, sutelkdami visą dėmesį rinktinei. Bet turi būti atvirkščiai, – aiškino C.A. Parreira. – Rinktinę sutvarkysime tik tuomet, kai sustiprinsime savo klubus. Tai visada futbole buvo svarbiausia“.

Buvusiam savo treneriui pritaręs Falcao pridūrė, kad dar labiau derėtų susirūpinti jaunųjų talentų ugdymu.

„Brazilija turi ieškoti naujų talentų. Ir net nebūtinai – nepakartojamų, – įsitikinęs legendinis futbolininkas. – Juk Vokietija laimėjo pasaulio čempionatą, neturėdama ryškiausių žvaigždžių. Bet ši komanda turėjo bent penkis futbolininkus, kurių lygis – aukštesnis nei vidutinis“.

Antausiai – be Neymaro

Brazilija dabar turi talentingą futbolininkų kartą, bet ji nėra tokia spindinti kaip ankstesniais laikais.

„Selecao“ rezultatai šiuo metu labiausiai priklausomi nuo Neymaro. Bet „Barcelona“ žvaigždė dėl traumos praleido nelemtą pusfinalį su vokiečiais, o šįmet taip pat nežaidė svarbiausių „Copa America“ rungtynių, nes buvo diskvalifikuotas.

Žemyno turnyras Čilėje buvo pirmasis šansas Brazilijai atsitiesti po pernykščio pažeminimo namuose, bet Dungos treniruojama rinktinė po baudinių serijos ketvirtfinalyje nusileido Paragvajui.

Nauja galimybė pakilti dabar bus tik per 2018 metų pasaulio čempionato atrankos turnyrą. Jis prasidės 2015-ųjų spalį, bet Neymaras dar negalės žaisti dviejų pirmųjų rungtynių.

J.Guardiola norėjo padėti

Bet Brazilijos futbolas dabar kenčia ne tik dėl žaidimo.

Buvęs CBF vadovas Jose Maria Marinas pateko tarp tų FIFA atstovų, kuriuos suėmė Šveicarijos teisėsauga. Raginimų atsistatydinti jau sulaukė ir dabartinis CBF prezidentas Marco Polo del Nero.

Skaudaus pralaimėjimo metinių dieną „Barcelona“ gynėjas Danielis Alvesas prasitarė, kad Josepas Guardiola norėjo treniruoti Brazilijos rinktinę.

Bet prieš 2014 metų pasaulio pirmenybes namuose patys brazilai atsisakė samdyti buvusį „Barcelona“ ir dabartinį Miuncheno „Bayern“ trenerį iš Ispanijos.

CBF išsigando galimos tautiečių reakcijos dėl to, kad „Selecao“ vairą laikys treneris užsienietis.

„Pokyčių per naktį nebus. Mums reikia sulaužyti sistemą, kad visos permainos vyktų nuosekliai“, – įsitikinęs C.A.Parreira. (AP, LR).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.