Į Čempionų lygą žengia kitoks „Žalgiris“

Čempionų lygos atrankos turnyro išvakarėse Vilniaus „Žalgiris“ vieną po kito įsigijo penkis naujokus. Ar jie tikrai padės Lietuvos čempionams pasiekti svajonę?

Čempionų lygos atrankos turnyro pirmąjį mačą Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai liepos 15-ąją žais Malmėje su Švedijos čempionais.<br>D.Umbraso nuotr.
Čempionų lygos atrankos turnyro pirmąjį mačą Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai liepos 15-ąją žais Malmėje su Švedijos čempionais.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Jul 12, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 3:11 PM

Europietiškų ambicijų kupini Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai jau kitą trečiadienį Malmėje pradės Čempionų lygos atrankos turnyrą.

Prieš pirmąją akistatą su Švedijos čempionais sostinės klubą vienas po kito papildė net penki nauji žaidėjai.

„Žalgirio“ aprangą šią vasarą apsivilko geriausias 2010 metų Lietuvos futbolininkas Darvydas Šernas, Portugalijos antroje lygoje iki tol žaidęs Jorge Chula, brazilai Lukas Gaucho ir Gonzaga Eliandro, kurie į Vilnių persikėlė iš egzotiškų Omano ir Maltos pirmenybių ir daugiau kaip pusmetį niekur nerungtyniavęs olandas Donovanas Slijngardas. 

„Su šitais naujokais „Žalgiris“ bus daug daug stipresnis“, – įsitikinęs komandos treneris Valdas Dambrauskas.

Naujokams reikia laiko

Žalgiriečiai dar 2013 metais sėkmingai įveikė net tris atrankos etapus Europos lygos turnyre ir dabar neslepia ambicijų pakartoti šį žygį Čempionų lygoje.

„Norime įveikti pirmąjį Čempionų lygos atrankos etapą. Visas mūsų pasirengimas per pastaruosius šešis mėnesius ir komandos stiprinimas buvo skirtas tik šiam tikslui“, – tvirtino V.Dambrauskas.

Nors ne visi naujokai pasirodys aikštėje jau per pirmąsias rungtynes su „Malmo“, akivaizdu, kad „Žalgirio“ veidas bus kitoks negu iki šiol visą sezoną.

„Viskas gerai, jeigu gerai baigsis. Bet komandai gali pritrūkti susižaidimo, – įspėjo buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas, vertindamas „Žalgirio“ vadovų veiksmus šią vasarą. – Galbūt jie pamatė, kad su esamais žaidėjais bus sudėtinga pasiekti tikslą. Bet tokias permainas vertėjo daryti anksčiau.  Kita vertus, gal prieš pusmetį jie dar neturėjo finansinių galimybių ir tinkamų žmonių įsigyti.“

Į starto sudėtį – tik du

„Žalgiris“ šią vasarą ne tik pasipildė naujais žaidėjais.

Prieš svarbiausius sezono mūšius Čempionų lygos atrankoje Vilniaus klubas lyg tyčia atsisveikino su vienu komandos lyderių Jakubu Wilku.

Vilkėdamas „Žalgirio“ aprangą nuo 2013-ųjų saugas iš Lenkijos sužaidė 61 rungtynes, pelnė 19 įvarčių ir atliko 36 rezultatyvius perdavimus.

Pasak svetainės transfermartk.de, 30-metis lenkas buvo brangiausias komandos žaidėjas, kurio vertė futbolo rinkoje – 400 tūkst. eurų.

„Iš anksto žinojome, kad J.Wilko sutartis baigsis ir nebus pratęsta. Mūsų skyrybos naudingos ir klubui, ir žaidėjui, – neslėpė „Žalgirio“ sporto direktorius Mindaugas Nikoličius. – Įsigijome porą žaidėjų, kurie galėtų užimti Jakubo vietą.

Visi naujokai, kurie dabar atėjo į komandą, realiai pretenduoja tik į dvi vietas starto sudėtyje. Tai reiškia, kad mes turime gerai susižaidusią komandą. Devyni žaidėjai šį sezoną gavo maksimalų krūvį A lygoje ir ten gerai susižaidė.

Adi Rochą (buvusį „Žalgirio“ puolėją iš Brazilijos. – Red.) mes pardavėme dar vasario mėnesį. Tuomet nusprendėme, kad iš karto nepirksime kito puolėjo, nes geresnį žaidėją surasime per šios vasaros perėjimų langą.

Norėjome, kad kiti mūsų žaidėjai turėtų galimybę žaisti, o dabar įsigijome porą puolėjų, kurie užims Adi vietą. Visus pasikeitimus, kuriuos dabar atlikome, labai lengva paaiškinti.“

D.Šernas vietoj J.Wilko

Paleidęs J.Wilką „Žalgiris“ neuždirbo nė cento, bet Vilniaus klubui šią vasarą taip pat nė karto nereikėjo mokėti išpirkos nė už vieną komandos naujoką.

Visi penki futbolininkai atvyko į Vilnių jau neturėdami sutarčių su kitais klubais.

Beje, „Žalgirio“ marškinėlius pirmąsyk apsivilkusį Darvydą Šerną transferkmartk.de įvertino tokia pat suma kaip ir J.Wilką – 400 tūkst. eurų.

Visų kitų naujokų vertė rinkoje daug kuklesnė. Pasak Vokietijos interneto svetainės ekspertų, Jorge Chula vertas 250, o Lukas Gaucho ir Gonzaga Eliandro – tik 25 tūkst. eurų.

Ar tokie pigūs žaidėjai gali iš tiesų sustiprinti Lietuvos čempionus?

„Kiekvieno naujoko karjeroje buvo tarpsnių, kai jie žaidė pačiu aukščiausiu lygiu. O kuo aukštesnio lygio žaidėjas, tuo jam paprasčiau suprasti, ko iš jo nori nauja komanda, – aiškino V.Dambrauskas. – Neabejoju, kad Darvydui bus lengviausia įsilieti į komandą. Jis jau minėjo, kad komandoje sutiko daug lietuvių iš tų laikų, kai pats žaidė rinktinėje.“

Suolas tapo ilgesnis

Vilniečiai panašia strategija jau rėmėsi ir praėjusią vasarą, kai prieš Čempionų lygos atrankos mačus su Zagrebo „Dinamo“ taip pat pasitelkė būrį naujokų.

„Žalgiris“ tuomet nusileido kroatams (0:2 ir 0:2), bet Vilniaus klubo vadovai įsitikinę, jog dabar pasirinko teisingą sprendimą, kuris tikrai sustiprins komandą.

„Vadovaujamės posakiu: tavo komanda tiek gera, kiek yra geras tavo paskutinis žaidėjas, – aiškino M.Nikoličius. – Šiandien treneriui suteikėme galimybę rinktis sudėtį iš 16 žaidėjų – kiekvienas gali iššauti. Tai gali tapti mūsų pergalės pamatu.“

„Labai gera problema treneriui, kai turi tiek daug labai gerų žaidėjų ir bet kuris iš jų atitinkamą dieną gali laimėti rungtynes, – klubo vadovui pritarė V.Dambrauskas. – „Žalgiriui“ tai išeis tik į naudą.“

„Žalgirio“ vasaros permainos

Atėjo:

Darvydas Šernas (30 metų, 180 cm, krašto saugas/puolėjas, 2015 m. priklausė „Ross County“, Škotija),

Jorge Chula (portugalas, 25 metai, 174 cm, krašto saugas, priklausė „Desportivo das Aves“, Portugalija, D2),

Lukas Gaucho (brazilas, 24 metai, 183 cm, puolėjas, priklausė „Al-Shabab“, Omanas),

Gonzaga Eliandro (brazilas, 25 metai, 176 cm, puolėjas, priklausė „Birkirkara“, Malta),

Donovanas Slijngardas (olandas, 27 metai, 174 cm. gynėjas/saugas, priklausė Cambuur“, Olandija),

Pavelas Komolovas* (rusas, 26 metai, 175 cm, vidurio saugas, priklausė Belchatuvo GKS, Lenkija). *bus vėl išnuomotas

Išėjo:

Jakubas Wilkas (lenkas, 30 metų, 177 cm, nuo 2013-ųjų sužaidė 61 rungtynes, pelnė 19 įvarčių ir atliko 36 rezultatyvius perdavimus),

Artakas Jedigarianas (armėnas, 25 metai, gynėjas, 176 cm, komandoje nuo 2014-ųjų sausio sužaidė 20 rungtynių, atliko 1 rezultatyvų perdavimą),

Lukas Lidakevičius (22 metai, 185 cm, vartininkas, nuo 2013-ųjų nesužaidė nė vieno mačo).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.