A. Veličką į futbolą grįžti skatino ir Kauno „Žalgirio“ vadovas

Puolėjas A.Velička „Spyrio“ ekipoje ir moko jaunimą, ir muša įvarčius.<br>P.Mantauto nuotr.
Puolėjas A.Velička „Spyrio“ ekipoje ir moko jaunimą, ir muša įvarčius.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Jul 13, 2015, 7:52 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 9:20 AM

Metų pradžioje jis baigė karjerą, bet galiausiai nusikabino batelius nuo vinies, sugrįžo į stipriausią Lietuvos futbolo lygą ir tapo vienu svarbiausių žaidėjų. Andrius Velička neslepia, kad nustebino net ir pats save.

Sausį apie karjeros pabaigą paskelbęs 36 metų puolėjas džiaugėsi, kad nutarė sugrįžti į futbolą ir dabar apie pabaigą užtikrintai nekalba.

„Žmona jau juokiasi. Kai pasakau, kad viskas, ji sako: „Žinau tuos tavo viskas“, – sakė A.Velička.

Paskutinį kartą Kauno miesto garbę jis gynė 2008 metais. Būtent tada jis po dvylikos metų atsisveikino su FBK „Kaunu“ ir pasileido į odisėją po užsienį. Tokių pasaulyje garsių Škotijos grandų kaip Edinburgo „Hearts“ ar Glazgo „Rangers“ marškinėlius vilkėjęs A.Velička šįmet sukirto rankomis su Kauno „Spyriu“.

Pateikė staigmeną

Dabar A.Velička su „Spyriu“ – trečiojoje Lietuvos futbolo A lygos vietoje.

„Niekas nesitikėjome. Tarpusavyje kalbėjome, kad svarbiausia užduotis – neiškristi“, – pasakojo A.Velička.

Puolėjas kartu su komandos draugais dabar ilsisi. A lygoje – sezono pertrauka, kurią „Spyris“ pasiekė su 10 pergalių, 8 pralaimėjimais, 1 lygiosiomis ir 31 tašku sąskaitoje. Skambų įrašą yra palikęs ir A.Velička.

Jis su dešimt įvarčių dalijasi penktąja rezultatyviausio čempionato žaidėjo vieta.

„Aš taip juokauju: per pusę sezono įmušiau daugiau nei per trejus pastaruosius metus. Dabar gaunu daugiau laiko žaisti, treneriai taip nepasitikėdavo. Čia manimi pasitiki, ir man dar pavyksta mušti įvarčius“, – sakė buvęs šalies rinktinės puolėjas.

Augo su „Žalgirio“ vadovu

A.Velička jau buvo prisnūdęs, kai po 2014 metų sezono atsisveikino su Vilniaus „Žalgiriu“ ir garsiai paskelbė apie karjeros pabaigą. Kaip sako pats, pusantro mėnesio pagulėjęs ant sofos pajuto nuobodulį. 1996 metais „Kaune“ karjerą pradėjusiam žaidėjui futbolo rutina jau įaugusi į kraują.

Prie „Spyrio“ jis prisijungti nusprendė dėl klubo bendradarbiavimo su Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubu. Būtent „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas ir buvo vienas tų, kurie įkalbinėjo Andrių dar pažaisti.

„Pirmiausia su manimi kalbėjo treneris Laimis Bičkauskas. Tada prisidėjo ir P.Motiejūnas. Mes kartu augome, jį pažįstu nuo vaikystės“, – sakė A.Velička.

Garsiuosius FBK „Kauno“ laikus menantis puolėjas džiaugėsi, kad krepšinis ir futbolas Kaune žengia koja kojon.

„Spyrį“ mažai kas žinojo, o dabar žmonės pradėjo daugiau domėtis. Juk ir reklamos daugiau atsirado. „Žalgiris“ Lietuvos krepšinyje yra garsus, tad ir sirgalių pritraukia“, – sakė jis.

A.Velička nenoriai kalbėjo apie „Spyrio“ bei Kauno „Žalgirio“ konfliktą su Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubu. Kai „Spyris“ nusprendė pasivadinti „Žalgiriu“, Vilniaus klubas išreiškė prieštaravimą ir ėmėsi teisinių veiksmų. Puolėjui žiūrėti į buvusio ir esamo klubų kivirčą – nemalonu.

„Tie ginčai niekam nepadės. Lietuva – maža šalis, ir futbolas kruta sunkiai. Nežinau, kas gali kam trukdyti, bet man atrodo, kad tokių intrigų tiesiog nereikia“, – sakė A.Velička ir paprašė pakeisti temą. Ši – pernelyg slogi.

Nuspėti ateitį sunku

– Kas lėmė tokią aukštą poziciją? – „Laikinoji sostinė“ paklausė A.Veličkos.

– Komanda gerai susižaidusi. Turime daug jaunimo, o jie – kovingi, turi charakterį. Mes jauniems vyrukams pasakėme, kad rezultatų pasieksime tik per norą ir užsispyrimą. Kol kas jiems sekasi gerai.

– Lietuvoje esate sužaidęs daug sezonų. Koks šių metų čempionato pajėgumas?

– Nieko nenustebinsiu savo pastebėjimais. Vilniaus „Žalgiris“ ir „Trakai“ yra akivaizdžiai pajėgesni už kitus. Daug tikimasi iš Marijampolės „Sūduvos“, bet iš šitos komandos kažko tikimasi visada. Sudėtis gera, sąlygos irgi, bet jiems kažkaip niekad nepavyksta.

Nustebino „Šiauliai“ (10-oji vieta). Kaip niekas nesitikėjo mūsų iškilimo, taip jų kritimo. Bet viskas vyksta taip, kaip ir buvo tikėtasi pradžioje. Nežinau, ar šie metai kažkuo skiriasi. Anksčiau visada žaisdavau pirmaujančiose komandose, todėl dabar lyginti sunku. Kai žaidi lyderių komandoje, visi prieš tave stengiasi dviguba jėga, todėl viskas atrodo sunkiau.

Štai dabar varžovai mūsų neįvertino.

– Ar po pertraukos reikėtų tikėtis daugiau dėmesio „Spyriui“ ir jums?

– Dabar į mus žiūrės rimčiau. Gal iš pradžių į viską žiūrėjo, kaip į sėkmę, bet pamatė, kad galime kovoti.

– Ar realu išsilaikyti toje karštoje kėdėje – trečiojoje vietoje?

– Nemanau. Būtų galima pasvajoti, pamėginti, bet yra daugybė veiksnių. Ateis sezono pabaiga, traumos, kortelės, o jauni žaidėjai gali pavargti. Išsilaikyti bus labai sunku. Nežinau, ar esame pajėgūs čia išlikti.

– Komandoje – daug jaunimo. Jūs, Audrius Kšanavičius ir Ignas Dedura – veteranai. Pavaikote kitus?

– Kartais pasakome, ką reikia daryti, patariame. Kartais ir parėkti tenka, nes nebelaiko nervai (juokiasi). Be to neapsieisi. Esame daugiau patyrę ir komandoje turime svaresnį žodį. Bet tą rėkimą vadiname garsiu paaiškinimu.

Specialistai pastebi, kad su Ignu Dedura gindamasis „Spyris“ ėmė žaisti stabiliau.

Jis dar galėtų padėti ir kitoms komandoms. Dabar gal tiek daug nebėgioja, bet laksto tik tie, kurie žaisti nemoka. Jis puikiai sustato žaidėjus, duoda jiems gerų patarimų, pasako, kaip gintis. Ignas vien patarimais gali sustyguoti gynybą.

– „Spyris“ remiasi futbolo mokyklos „Tauras“ jaunimu. Matote tarp jų tokių, kurie galės išskleisti sparnus?

– Lietuvoje visada pilna talentų, bet jie kažkur pranyksta. Mes juos mokome. Būna, kad laimi tris mačus ir riečia nosį, bet tada sakome, kad reikia dar žaisti ir žaisti, jeigu nori išvažiuoti svetur ar į rinktinę patekti. Nebe tie laikai, kad po pusės gero sezono tave kas nors nusipirks. Anksčiau būdavo, pažaidi vos ne vieną sezoną ir važiuoji. Dabar jau taip nėra. Kuris klubas dabar yra portalu į aukštesnį lygį? Gal dar Klaipėdos „Atlantas“, bet laikai pasikeitė.

– Kauno derbyje – lygu: 1:1. Ar rungtynės su „Stumbru“ prideda papildomo stimulo?

– Net nežinau. Esu turėjęs šiek tiek didesnių derbių. Ne Kauno, o Glazgo ar Edinburgo, tad čia silpnesnė atmosfera. Bet dabar keista, kai po tiek metų iškart turime Kauno derbį. Iš pradžių nebuvo Kauno ekipų, o dabar – dvi. „Stumbre“ turiu draugų, bet – derbis yra derbis.

– Viršūnėje – „Žalgiris“ ir „Trakai“. Kas laimės lenktynes dėl titulo?

– Net neįsivaizduoju. Žaidžiau prieš abi komandas. Abi gerokai aukštesnio lygio ir tai akivaizdžiai matosi. Mes net nepajėgūs su jais konkuruoti, nors visada gali būti netyčiukų. Sunku nuspėti tą baigtį.

Ką kalba skaičiai?

Spyrio“ rezultatai A lygoje: su „Klaipėdos granitu“ (2:1, 1:1, 4:1), „Šiauliais“ (2:1), Kauno „Stumbru“ (1:4, 4:2), Vilniaus „Žalgiriu“ (0:1, 0:4), Pakruojo „Kruoja“ (0:2, 2:1), Marijampolės „Sūduva“ (1:5, 2:1), „Trakais“ (0:2, 0:3), Utenos „Uteniu“ (2:1, 3:2), „Šiauliais“ (2:1), Klaipėdos „Atlantu“ (1:0, 0:2).

Lietuvos futbolo A lygos turnyro lentelės rikiuotė įpusėjus sezonui: Vilniaus „Žalgiris“ (46 taškai), „Trakai“ (40), Kauno „Spyris“ (31), Klaipėdos „Atlantas“ (30), Marijampolės „Sūduva“ (27), Kauno „Stumbras“ (20), Utenos „Utenis“ (19), Pakruojo „Kruoja“ (15), „Klaipėdos granitas“ (14), „Šiauliai“ (8).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.