„Žalgirio“ varžovai viliasi, kad Z. Ibrahimovičius grįš į Malmę

„Malmo“ klube profesionalo karjerą pradėjęs Zlatanas Ibrahimovičius neužmiršo gimtojo miesto, kuriame iki šiol pilna garsiausio Švedijos futbolininko pėdsakų.

Švedijos rinktinės puolėjas Z.Ibrahimovičius karjeros pradžioje vilkėjo „Malmo“ aprangą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Švedijos rinktinės puolėjas Z.Ibrahimovičius karjeros pradžioje vilkėjo „Malmo“ aprangą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Švedijos rinktinės puolėjas Z.Ibrahimovičius karjeros pradžioje vilkėjo „Malmo“ aprangą.<br>AFF/Scanpix nuotr.
Švedijos rinktinės puolėjas Z.Ibrahimovičius karjeros pradžioje vilkėjo „Malmo“ aprangą.<br>AFF/Scanpix nuotr.
Švedijos rinktinės puolėjas Z.Ibrahimovičius karjeros pradžioje vilkėjo „Malmo“ aprangą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Švedijos rinktinės puolėjas Z.Ibrahimovičius karjeros pradžioje vilkėjo „Malmo“ aprangą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Jul 15, 2015, 4:58 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 1:44 AM

2015 metais „Malmo“ yra turtingiausias Švedijos klubas.

Jo metų biudžetą sudaro 23,7 mln. eurų – daugiau kaip 12 kartų daugiau negu šįmet žada surinkti Vilniaus savivaldybės remiamas „Žalgiris“ (1,9 mln. eurų).

Švedijos čempionai žaidžia „Swedbank“ stadione, turinčiame 24 tūkst. vietų.

Dabartinėje „Malmo“ sudėtyje nėra ypatingai garsių pavardžių, o komandos branduolį sudaro Švedijos futbolininkai.

Nuo 2013-ųjų komandą treniruoja 61-erių norvegas Age Hareide.

„Malmo“ demonstruoja tipišką šiaurietišką jėgos futbolą, kuriame netrūksta bekompromisinių dvikovų ir ilgų perdavimų į priekį.

Didžiausią svorį ir aikštėje, ir drabužinėje turi 32-ejų puolėjas Markusas Rosenbergas (33 rungtynės Švedijos rinktinėje), per ilgametę karjerą atstovavęs Amsterdamo „Ajax“ (Olandija), Brėmeno „Werder“ (Vokietija), Santandero „Racing“ (Ispanija) ir „West Bromwich“ (Anglija) klubams.

Būtent šis patyręs puolėjas pernai įmušė abu įvarčius į Pirėjo „Olympiakos“ vartus, kai švedai rudenį Čempionų lygoje įveikė Graikijos čempionus.

Žaidė grupės varžybose

Būsimi „Žalgirio“ varžovai 2014-2015 m. žaidė Čempionų lygos grupės varžybose, sėkmingai peršokę tris atrankos barjerus.

Pernai vasarą „Malmo“ futbolininkai antrajame atrankos etape įveikė „Ventspils“ (0:0 namuose ir 0:1 išvykoje), trečiajame – Prahos „Sparta“ klubą (2:4 ir 2:0), o atkrintamosiose varžybose – „Salzburg“ (1:2 ir 3:0) ekipą.

Čempionų lygos A grupėje švedai žaidė kartu su Turino „Juventus“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Madrido „Atletico“ klubais.

„Malmo“ laimėjo vienintelį mačą prieš Graikijos čempionus), patyrė 5 pralaimėjimus ir liko paskutinėje ketvirtoje vietoje. Bet Čempionų lyga svariai papildė tituluočiausios Švedijos futbolo komandos kasą.

Pasiekė Europos finalą

Dar 1910 metais įkurtas klubas 21 kartą tapo šalies čempionu ir 14 kartų laimėjo Švedijos taurę.

Didžiausią šlovę būsimi „Žalgirio“ varžovai pasiekė 1970-1980 metais, kai penkis kartus paeiliui triumfavo šalies pirmenybėse, keturis – taurės turnyre, o 1979-aisiais pasiekė Europos čempionų taurės turnyro finalą.

Nors lemiamą dvikovą Miunchene dėl žemyno karūnos „Malmo“ tuomet 0:1 pralaimėjo „Nottingham Forest“ (Anglija) futbolininkams, jis iki šiol liko vienintelis Švedijos klubas, patekęs į prestižiškiausio Europos turnyro finalą.

Laukia, kol grįš puolėjas

1985-1989 m. Švedijos klubą treniravo dabartinis Anglijos rinktinės treneris Roy Hodgsonas, o 1999-2001 m. mėlynai baltus „Malmo“ marškinėlius vilkėjo ir Švedijos rinktinės puolėjas Zlatanas Ibrahimovičius.

1996-aisiais sulaukęs vos 15-os Ibra su gimtojo miesto klubu pasirašė pirmąjį profesionalų kontraktą, o 1999-aisiais jau debiutavo ir Švedijos pirmenybėse. Jaunasis puolėjas žaidė 6 mačus ir įmušė pirmąjį įvartį, bet „Malmö“ iškrito į antrąją lygą.

Z.Ibrahimovičius jau kitą sezoną padėjo komandai grįžti į šalies elitą, kai per 26 rungtynes įmušė 12 įvarčių. Būtent tuomet „Malmo“ puolėją pastebėjo Londono „Arsenal“ treneris Arsene'as Wengeras, pasiūlęs jam persikelti į Angliją.

Bet Zlatanas liko Malmėje, o kitą sezoną pasirašė sutartį su Amsterdamo „Ajax“. Olandai tuomet „Malmo“ sumokėjo 80 mln. Švedijos kronų (8,5 mln. eurų dabartiniu kursu) išpirką – didžiausią sumą per visą Švedijos futbolo istoriją.

Vėliau puolėjas atstovavo Turino „Juventus“, Milano „Inter“, „Barcelona“, „Milan“ ir „Paris Saint-Germain“, bet jo pėdsakų iki šiol pilna gimtajame mieste.

Šį pavasarį Z.Ibrahimovičius už 30 mln. kronų (3,5 mln. eurų) NHL ledo ritulininkui Carlui Soderbergui pardavė savo prabangią 836 kv. metrų vilą Malmėje, bet garsiausiame miesto viešbutyje „Clarion“ nuo balandžio jau galima apsistoti „The Zlatan Suite“ – futbolininko garbei skirtuose prezidentiniuose apartamentuose. Tiesa, už vieną naktį čia teks pakloti mažiausiai 950 eurų.

„Malmo“ sirgaliai viliasi, jog prieš keletą dienų Malmėje vėl apsilankęs Z.Ibrahimovičius kažkada sugrįš į savo pirmąjį klubą baigti ir karjeros.

Numanoma sudėtis rungtynėms su Vilniaus „Žalgiriu“

„Malmö“: Z.Azinovičius – Y.Yotunas, O. Lewicki, R.Bengtssonas, A.Tinnerholmas – J.Bergetas, E.Adu, M.Eikremas, E.Rakipas – P.Cibicki, M.Rosenbergas (kap.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.