Ar L. Messi nukarūnuos C. Ronaldo geriausio žaidėjo rinkimuose?

Ar Lioneliui Messi pavyks dar kartą įveikti Cristiano Ronaldo? Tai paaiškės rugpjūtį, kai UEFA paskelbs, kam atiteko geriausiam 2014-2015 m. sezono Europos žaidėjui skirtas prizas.

„Barcelona“ futbolininkai L.Suarezas, Neymaras ir L.Messi yra pagrindiniai rinkimų favoritai.<br>AP nuotr.
„Barcelona“ futbolininkai L.Suarezas, Neymaras ir L.Messi yra pagrindiniai rinkimų favoritai.<br>AP nuotr.
L.Messi yra pagrindinis 2015 metų „UEFA Best Player in Europe“ rinkimų favoritas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L.Messi yra pagrindinis 2015 metų „UEFA Best Player in Europe“ rinkimų favoritas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pernai prestižinis prizas atiteko C. Ronaldo<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pernai prestižinis prizas atiteko C. Ronaldo<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Giedrius Janonis

2015-07-15 18:36, atnaujinta 2017-10-26 01:03

Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) trečiadienį paskelbė dešimt kandidatų, kurie toliau varžysis dėl geriausiam 2014-2015 m. Europos žaidėjui skirto prizo.

Sudaryti šį sąrašą padėjo ir „Lietuvos rytas“, gavęs išskirtinį UEFA ir „European Sports Media“ (ESM) asociacijos kvietimą atstovauti Lietuvai prestižiniuose rinkimuose.

Dešimtuke yra ne tik su „Barcelona“ tris titulus: Čempionų lygą, Ispanijos čempionatą ir Karaliaus taurę – laimėję Lionelis Messi, Neymaras ir Luisas Suarezas, bet ir net penki Turino „Juventus“ aprangą Čempionų lygos finale vilkėję ir Italijoje triumfavę Gianluigi Buffonas, Paulas Pogba, Andrea Pirlo, Carlosas Tevezas ir Arturo Vidalis, geriausiu „Premier“ lygos futbolininku išrinktas Londono „Chelsea“ puolėjas Edenas Hazard'as ir be jokio titulo likęs praėjusių metų laureatas Cristiano Ronaldo (Portugalija, Madrido „Real“).

Kuriam futbolininkui atiteks prestižinis prizas paaiškės rugpjūčio 27-ąją Monake per specialias UEFA iškilmes, kai bus paskelbti galutiniai rinkimų rezultatai.

Dešimt kandidatų gauti 2014-2015 m. „UEFA Best Player in Europe“ prizą (abėcėlės tvarka):

Gianluigi Buffonas (Italija, Turino „Juventus“)

Edenas Hazard'as (Belgija, Londono „Chelsea“)

Lionelis Messi (Argentina, „Barcelona“)

Neymaras (Brazilija, „Barcelona“)

Paulas Pogba (Prancūzija, Turino „Juventus“)

Andrea Pirlo (Italija, Turino „Juventus“/“New York City“)

Cristiano Ronaldo (Portugalija, Madrido „Real“)

Luisas Suárezas (Urugvajus, „Barcelona“)

Carlosas Tevezas (Argentina, „Juventus“/“Boca Juniors“)

Arturo Vidalis (Čilė, Turino „Juventus“)

Balsuodami už 5 geriausius 2014-2015 m. Europoje žaidusius futbolininkus žurnalistai iš viso paminėjo 35 žaidėjus.

Į antrąjį UEFA rinkimų turą nepateko už pirmojo dešimtuko ribos likę 35 futbolininkai:

11.A.Robbenas (Olandija, Miuncheno „Bayern“), 12. M.Neueris (Vokietija, „Bayern“), 13.C.Bacca (Kolumbija, buv.“Sevilla“/ dabar „Milan“), 14. A.Iniesta (Ispanija, „Barcelona“), A.Morata (Ispanija, „Juventus“), Th.Muelleris (Vokietija, „Bayern“), 17.K. De Bruyne (Belgija, „Wolfsburg“), 18. Z.Ibrahimovičius (Švedija, „Paris Saint-Germain“), 19.G.Bale'as (Velsas, Madrido „Real“), A.-P.Gignac'as (Prancūzija, Marselio „Olympique“), 21.R.Lewandowskis (Lenkija, „Bayern“), I.Rakitičius (Kroatija, „Barcelona“), 23.J.Boatengas (Vokietija, „Bayern“), Xavi (Ispanija, „Barcelona“/“Al-Sadd“), J.Martinezas (Kolumbija, „Porto“), J.Mascherano (Argentina, „Barcelona“), A.Sanchezas (Čilė, Londono „Arsenal“), 28. G.Chiellini (Italija, „Juventus“), R.Firmino (Brazilija, „Hoffenheim“/“Liverpool“), N.Matičius (Serbija, Londono „Chelsea“), A.Milikas (Lenkija, Amsterdamo „Ajax“), N.Otamendi (Argentina, „Valencia“), S.Ramosas (Ispanija, Madrido „Real“), M.-A.ter Stegenas (Vokietija, „Barcelona“), A.Turanas (Turkija, Madrido „Atletico“/“Barcelona“).

Rinkimuose – trys kėliniai

Geriausią Europos futbolininką išrinks 54 žurnalistai – po vieną iš visų UEFA priklausančių žemyno valstybių.

Penktąsyk rengiamoje apklausoje Lietuvai antrą kartą atstovauja „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupė, dar 2014 metais pakeitusi iki tol balsavusį 15min.lt portalą.

2015-ųjų laureatą UEFA paskelbs po savotiško trijų kėlinių mačo.

Pirmajame Europos žurnalistai turėjo nurodyti po penkis, jų nuomone, geriausius 2014-2015 m sezoną Europoje žaidusius futbolininkus, kurie atitinkamai gavo 5, 4, 3, 2 ir 1 tašką.

Į antrąjį rinkimų etapą pateko tik 10 daugiausiai balsų surinkusių žaidėjų, o iš šio sąrašo balsuotojai jau turi pasirinkti tik tris, jų nuomone, geriausius futbolininkus.

Dar kartą suskaičiavus visus balsus, į paskutinįjį trečiąjį etapą jau pateks tik trys futbolininkai, kurie bus pakviesti į iškilmingas rinkimų pabaigtuves Monake.

Rugpjūčio 27-ąją iš visos Europos kartu susirinkę 54 žurnalistai elektroninės sistemos pagalba „on-line“ rėžimu dar kartą balsuos už vienintelį, jų nuomone, geriausią žaidėją.

Daugiausiai balsų surinkęs futbolininkas gaus 2014-2015 m. „UEFA Best Player in Europe“ prizą.

Idėją pasiūlė M.Platini

Apdovanoti geriausią Europos žaidėją dar prieš penketą metų panoro Michelis Platini.

UEFA prezidentu tapęs legendinis Prancūzijos futbolininkas per savo karjerą tris kartus (1983, 1984 ir 1985 m.) buvo gavęs Aukso kamuolį, skirtą geriausiam Europos metų žaidėjui.

M.Platini buvo kiek nusivylęs, kai šiuos rinkimus dar nuo 1956-ųjų rengiantis „France football“ žurnalas pakeitė senąją savo apklausos sistemą, 2010-aisiais pasirašęs sutartį su FIFA.

Kai FIFA Aukso kamuolio apklausoje geriausią futbolininką ėmė rinkti ne tik žurnalistai, bet ir nacionalinių rinktinių treneriai ir kapitonai, Europos žaidėjų šansai laimėti prestižiškiausią individualų futbolo apdovanojimą gerokai sumenko.

Tą geriausiai įrodė 2010-ųjų rinkimai, kai FIFA Aukso kamuolį vėl laimėjo Lionelis Messi, o ne pasaulio čempionais tuomet tapę ispanai Andres Iniesta ir Xavi ar olandas Wesley Sneijderis, žaidęs planetos pirmenybių finale ir triumfavęs 2010-ųjų Čempionų lygoje. Jeigu būtų galiojusi senoji „France football“ rinkimų sistema, Aukso kamuolį 2010-aisiais būtų laimėjęs W.Sneijderis.

Pernai laimėjo C.Ronaldo

Šis akibrokštas paskatino greičiau įgyvendinti M.Platini idėją ir 2011-aisias UEFA jau surengė pirmuosius savo rinkimus.

2011 metais UEFA prizą atsiėmė L.Messi, 2012 m. – A.Iniesta, 2013 m. – Miuncheno „Bayern“ ir Prancūzijos rinktinės saugas Franckas Ribery, o pernai – C.Ronaldo.

Beje, FIFA Aukso kamuolio rinkimuose Lietuvai keturiolika pastarųjų metų taip pat atstovavo „Lietuvos rytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.