Į Čempionų lygą D. Šemberas žengia be baimės ir iliuzijų

Prieš svarbiausią sezono dvikovą Deividas Šemberas nesižarstė pažadais. Bet Čempionų lygoje daugiausiai rungtynių sužaidęs Lietuvos futbolininkas vylėsi, kad „Žalgiris“ Malmėje išvengs nedovanotinų klaidų.

D.Šemberas: „Norisi grįžti su tokiu rezultatu, kad Vilniuje per atsakomąsias rungtynes pamatytume pilną stadioną“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Šemberas: „Norisi grįžti su tokiu rezultatu, kad Vilniuje per atsakomąsias rungtynes pamatytume pilną stadioną“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Jul 15, 2015, 7:37 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:53 AM

„Žalgirio“ futbolininkams tikrai netrūksta nei ambicijų, nei drąsos. Dar prieš akistatą su Švedijos čempionais vilniečiai vienas po kito atakavo varžovus nedviprasmiškais pareiškimais.

„Vykstame į Malmę pasitikėdami savo jėgomis ir su vienu tikslu – nugalėti, – prieš kelionę į Švediją neslėpė „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas. -- Esame pilnai pasiruošę sėkmingam startui Čempionų lygos atrankoje“.

„Zagrebo komanda, kuriai pernai pralaimėjome, buvo žymiai stipresnė varžovė, – teigė Vilniaus klubo vadovas Mindaugas Nikoličius. – Mūsų laukia dvi labai įdomios rungtynės, bet finale mes būsime nugalėtojai“.

Šį trečiadienį 20 val. Lietuvos laiku Malmės „Swedbank“ stadione „Žalgirio“ futbolininkai pradės pirmąsias Čempionų lygos atrankos rungtynes su Švedijos čempionais.

„Žalgiris“ dabar pasiekęs tokį lygį, kad jam šiame etape baisių varžovų jau nėra, – įsitikinęs Deividas Šemberas. – Tikrai nemanau, kad lygiu jie skiriasi nuo mūsų. Tikrai neabejoju, kad galime praeiti šį etapą“.

„Žalgirio“ kapitonas per savo karjerą buvo susidūręs su stipriausiomis Čempionų lygos komandomis.

Svarbiausiame žemyno turnyre daugiausiai rungtynių (27) iš visų Lietuvos futbolininkų sužaidęs 36-erių gynėjas prieš dvikovą su „Malmo“ sugrįžo į rikiuotę ir pasiruošęs trečiadienį savo patirtimi padėti komandai.

– Deividai, praleidote keletą A lygos rungtynių dėl traumos, bet jau pasirodėte aikštėje per kontrolinį mačą su Minsko „Dinamo“. Ar tai reiškia, kad tikrai žaisite Malmėje? – D.Šembero pirmiausiai pasiteiravo „Lietuvos rytas“.

– Reikia tikėtis. Ačiū Dievui, kad viskas jau tvarkoj, todėl tikiuosi žaisti nuo pirmųjų minučių. Buvo įplyšusi čiurnos sausgyslė, todėl teko praleisti dvi rungtynes A lygoje.  Pasisukau koją dar per mačą išvykoje su „Kruoja“. Ten vėl žaidėm tobuloje mūsų aikštėje (ironiškai šypteli).

Bet dabar, atrodo, jau viskas gerai.

– Iki šiol esate daugiausiai rungtynių Čempionų lygoje sužaidęs Lietuvos futbolininkas. Koks svarbiausias jūsų patarimas komandos draugams prieš pirmąją dvikovą su švedais?

– Čempionų lyga – aukščiausio lygio turnyras, kuriame neatleidžiamos net pačios menkiausios klaidos.

Jeigu visur kitur: šalies čempionate ar kitame turnyre – padarius klaidų varžovai dar gali jų neišnaudoti , Čempionų lygoje tokių dovanų negali tikėtis.

Šiame turnyre žaidžia aukščiausio lygio komandos ir aukščiausio lygio žaidėjai. Natūralu, kad čia tiesiog būtina vengti klaidų, nes jomis visi visada pasinaudoja.

– Klubo vadovas Mindaugas Nikoličius po burtų neabejojo, kad „Žalgiris“ yra pajėgus įveikti Švedijos čempionus. Kuo esate pranašesni už varžovus?

– Mes nesame pranašesni už švedus. „Malmo“ – tikrai stipri ir gera komanda.  Ji dar pernai žaidė Čempionų lygos grupių varžybose. Tai daug pasako apie šios komandos lygį.

Bet, aišku, futbole viskas įmanoma. Jeigu nusišypsotų sėkmė, o mes parodytume viską, ką galim ir galbūt dar daugiau negu galim, kodėl gi ne?

Sporte yra daug pavyzdžių, kai komandos, kurios nelaikomos favoritėmis, žengia toliau ir nuskriaudžia formaliai stipresnius varžovus.

– Pernai vasarą švedai tik per plauką peržengė „Venstpils“ barjerą. Kokios latvių pamokos galėtų praversti „Žalgiriui“?

– Būtent tai ir įrodo, kad šiame etape gali nutikti visko.  Švedai gali mūsų šiek tiek ir neįvertinti. Jiems gali trūkti koncentracijos ir tinkamo nusiteikimo rungtynėms, kuo mes galėtume ir pasinaudoti.

Juolab kad dabar varžovų komanda tikrai nerodo to žaidimo, kurį demonstravo pernai. Jiems daug kas nesiklijuoja, jie turi problemų, traumuotų žaidėjų.

Treneris viską detaliai išanalizavo ir sudėliojo į lentynėles, todėl lieka tik pasinaudoti tomis bėdomis. Tai gali tapti mūsų koziriu.  Bet kitas dalykas – ar pavyks mums tuo pasinaudoti?

– V.Dambrauskas teigė, kad komanda Malmėje yra pasiruošusi „bet kokiam scenarijui“. Kokio scenarijaus labiausiai norėtumėte išvengti?

– Norėtume į Vilnių parsivežti tokį rezultatą, kuris leistų pasiekti tą tikslą, kurio mes visi norime.

Todėl Malmėje tenkintų ir lygiosios, kad namuose  pasirinkus šiek tiek kitokią taktiką ir žymiai drąsiau žaidžiant, jau galėtume siekti galutinės pergalės. Norisi grįžti su tokiu rezultatu, kad Vilniuje per atsakomąsias rungtynes pamatytume pilną stadioną.

Žiūrovai visuomet prideda papildomų jėgų. Kai jų daug, apima visiškai kitos emocijos, ir visa komanda yra pakylėta.  Kuo rezultatas Malmėje bus geresnis, tuo daugiau Vilniuje ir išvysime žiūrovų.

– Per pastarąjį mėnesį „Žalgirį“ papildė net 5 nauji žaidėjai. Kaip jie pakeitė komandą?

– Visi mūsų pirkiniai buvo daromi tik tam, kad sustiprintų komandą.  Matosi, kad jie – aukštos klasės žaidėjai, bet viskas priklauso nuo to, kaip greitai naujokai pritaps ir įsilies į komandą. Tai tikrai nėra lengvas ir greitas procesas.

Dabar dar matome, kad ne visi iš karto gali įgyvendinti visas užduotis ir perprasti žaidimo braižą. Tam tikrų problemų yra, bet laikui bėgant viskas turėtų būti gerai.  Bet kiek to laiko turime? Ar turėsime jo dar daugiau, pamatysim.

– Pernai Čempionų lygos atrankoje du kartus nusileidote Zagrebo „Dinamo“. Kuo per metus pasikeitė „Žalgiris“?

– Tie žaidėjai, kurie pernai kovojo su kroatais, pajuto Čempionų lygos stiprumą.

Tos rungtynės komandai suteikė geros patirties. Ir ją prisimindami visi supranta, kokie varžovai dabar laukia Švedijoje.  Praėjusių metų pamoka tikrai turėtų išeiti į gera.

– Ar Malmėje žaisite svarbiausias viso sezono rungtynes?

– Norėtųsi Čempionų lygoje nužingsniuoti kuo toliau. O jeigu nepasiseks Čempionų lygoje, vėliau patekti į Europos lygos grupės varžybas.  Taip, tai yra vienos iš pagrindinių rungtynių, bet ar pačios svarbiausios?

Visi šių varžybų laukia, nes norisi save parodyti Čempionų lygoje. Norisi čia pažaisti ir suprasti, kokie mes dabar iš tiesų esame.  Trečiadienį ir pažiūrėsim, kiek daug komanda patobulėjo nuo praėjusios vasaros.

Numanoma sudėtis rungtynėms su „Malmo“

„Žalgiris“: A.Vitkauskas – E.Vaitkūnas, S.Kerla, D.Šemberas (kap.), A.Švrljuga – V.Lukša, J.Kendyšas, M.Kuklys, L.Pilibaitis, J. Chula – D.Šernas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.