Trakų riteriai bando vytis „Žalgirį“ ir „Vėtrą“

„Trakų“ futbolininkai pergalingai debiutavo Europoje, tačiau nenusiteikę sustoti. Prieš rungtynes Kipre jie buvo kupini ambicijų pakartoti istorinę „Žalgirio“ ir „Vėtros“ sėkmę.

„Trakų“ futbolininkai pirmajame etape įveikė varžovus iš Farerų salų.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Trakų“ futbolininkai pirmajame etape įveikė varžovus iš Farerų salų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jul 16, 2015, 3:55 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 9:02 PM

„Trakai“ vieninteliai iš trijų Lietuvos klubų įveikė Europos lygos atrankos turnyro pirmąjį etapą, tačiau dabar svajoja žengti dar toliau.

Ketvirtadienio vakarą 20 val. Lietuvos laiku trakiškiai Limasolio „Tsirion“ stadione pradės pirmąsias antrojo etapo rungtynes su vietos „Apollon“ futbolininkais.

„Kipro klubas yra gerokai stipresnis už komandą iš Farerų salų. Tačiau jei mums pavyks jį nugalėti, džiaugsmo bus nepalyginti daugiau“, – neslėpė „Trakų“ legionierius Davidas Aršakianas, pirmajame etape įmušęs 3 įvarčius.

Pergalės įkvėpė viltį

Dešimtmetį švenčiantis „Trakų“ klubas šįmet pirmą kartą per savo istoriją dalyvauja Europos turnyre, tačiau debiutantų apetitas išaugo po užtikrintos pergalės prieš Torshauno „Havnar“ (3:0 ir 4:1) pirmajame etape.

„Esame jaunas klubas, todėl mums tokia patirtis yra neįkainojama.

Tikrai labai džiaugiamės žaidžiant su „Havnar“ pasiektu įspūdingu rezultatu, – neslėpė „Trakų“ sporto direktorius Virmantas Lemežis. – Daug kas sako, kas tos Farerų salos?

Bet tie kritikai turbūt gyvena senais prisiminimais. Farerų salų rinktinė FIFA reitinge Lietuvą lenkia jau 36 vietomis, o prieš „Trakus“ žaidė trys tos šalies rinktinės žaidėjai.“

„Pirmas etapas įveiktas, tačiau tai jau – praeitis. Patys iškart galvojome apie antrąjį varžovą, – pripažino komandos kapitonas Deividas Česnauskis. – „Apollon“ yra kito lygio, todėl privalome dvikovai su Kipro ekipa pasirengti labai atsakingai.“

Sieks ambicingo tikslo

„Trakai“ futbolininkai neturėjo daug laiko ruoštis antrojo etapo rungtynėms.

Tik šeštadienį iš Farerų salų grįžę „Riteriai“ netrukus vėl krovėsi lagaminus ir jau antradienį iš Vilniaus išskrido į Larnaką.

Kipre lietuvius pasitiko 30 laipsnių temperatūra, tačiau nei karštis, nei Limasolio stadione šį vakarą laukianti temperamentingų vietos sirgalių minia nepakeitė ambicingo „Trakų“ tikslo.

Valdo Urbono auklėtiniai svajoja pakartoti Vilniaus „Žalgirio“ ir Vilniaus „Vėtros“ sėkmę Europos lygos turnyre ir tapti trečiąja per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos komanda, kuriai pavyktų įveikti du atrankos etapus.

Kipre – nebaigti darbai

Iš šalies futbolo žemėlapio jau išnykusi „Vėtra“ 2009-ųjų vasarą pirmajame etape peržengė (3:0 ir 3:0) „Grevenmacher“ (Liuksemburgas), o antrajame Helsinkio HJK (Suomija) barjerą (0:1 ir 3:1), kol trečiajame etape atsitrenkė į „Fulham“ (Anglija) klubą (0:3, 0:3).

2013-ųjų vasarą „Žalgiris“ pirmajame etape buvo stipresnis už Dublino „St.Patrick’s Athletic“ (2:2 ir 2:1), antrajame – už Jerevano „Piunik“ (2:0, 1:1), o trečiajame – už Poznanės „Lech“ (1:0, 1:2) ir tik atkrintamosiose varžybose nusileido „Salzburg“ (0:5, 0:2).

„Visi esame užsidegę, todėl nekantraudami laukiame rungtynių Kipre, – neslėpė „Trakų“ legionierius Aleksandras Byčenokas. – Mėgaujamės tuo, ką darome, ir kartu žinome, kad Europoje mūsų dar laukia nebaigtas darbas.“ („Fkt.lt“, LR)

Varžovai – portugalai ir brazilai

Reitingas. UEFA klubų hierarchijoje Limasolio „Apollon“ užima 154-ąją vietą iš 456 įvertintų žemyno komandų. Per pastaruosius penkis sezonus Europos turnyruose „Trakų“ varžovai surinko 8,985 taško. Kipre jie nusileidžia tik Nikosijos „Apoel“ (52-oji vieta). Čempionų lygos atrankos turnyre kovojantis „Žalgiris“ UEFA reitinge yra 274-as, o vilniečių varžovai iš „Malmo“ – 122-i.

Sezonas. Pirmajame atrankos etape „Apollon“ įveikė (2:0 ir 2:0) Čadir Lungos „Saksal“ komandą. Pirmosiose rungtynėse Moldovoje pasižymėjo Joao Pedro (33 min.) ir Fotis Papoulis (89), antrosiose – Luka Stojanovičius (2) ir F.Papoulis (61).

Kipras. 2014–2015 m. šalies čempionate „Apollon“ užėmė trečiąją vietą (18 pergalių, 5 lygiosios, 9 pralaimėjimai), trimis taškais atsilikęs nuo Nikosijos „Apoel“ ir surinkęs tiek pat taškų, kiek antrąją vietą užėmęs Larnakos AEK.

Komanda. Nuo 2015-ųjų birželio „Apollon“ treniruoja 40-metis portugalas Emanuelis Pedro, buvęs ilgametis „Porto“ komandos vidurio gynėjas. Limasolio klubas remiasi užsienio futbolininkais. Komandoje yra penki legionieriai iš Brazilijos, keturi – iš Portugalijos, po vieną žaidėją iš Argentinos, Ispanijos, Serbijos, Graikijos ir Dramblio Kaulo Kranto. Paskutines rungtynes Europos lygoje su varžovais iš Moldovos starto sudėtyje pradėjo tik du kipriečiai. Futbolo rinkoje brangiausiai vertinami 29-erių krašto saugas portugalas J.Pedro (1,9 mln. eurų), 27-erių krašto gynėjas brazilas Elizio (800 tūkst. eurų) ir 26-erių saugas ispanas Marcosas Gullonas (700 tūkst. eurų).

Europa. Du pastaruosius sezonus „Apollon“ žaidė Europos lygos grupių turnyre. Pernai vasarą atkrintamosiose varžybose Limasolio futbolininkai peržengė Maskvos „Lokomotiv“ barjerą (1:1 namuose ir 4:1 išvykoje). 2014–2015 m. A grupėje „Apollon“ iškovojo vienintelę pergalę (3:2 įveikė „Zurich“), patyrė 5 pralaimėjimus (Menchengladbacho „Borussia“ 0:5 ir 0:2, „Villareal“ 0:4 ir 0:2, „Zurich“ 1:3) ir liko ketvirtas.

Lietuva. Limasolio futbolininkai jau viešėjo Lietuvoje. 1998–1999 m. Europos taurių laimėtojų taurės atrankoje jie susitiko su Panevėžio „Ekranu“. Po dviejų atkaklių dvikovų (3:3 namuose ir 2:1 išvykoje) Kipro komanda žengė į kitą etapą.

Istorija. 1954 metais įkurtas Limasolio klubas tris kartus tapo Kipro čempionu (pastarąjį sykį – 2006 metais) ir 7 kartus laimėjo šalies taurę (vėliausiai – 2013 metais).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.