S. Blatteris šypsosi: futbolo imperatorius pasiekė pergalę

Seppas Blatteris pirmadienį biure turėjo nuostabią dieną, nors protestuotojas ir mėgino ją sugadinti, kai per spaudos konferenciją ant FIFA prezidento pažėrė šūsnį netikrų dolerių. Galbūt įprastą dieną tai ir būtų suerzinę vienai mįslingiausių organizacijų vadovaujantį 79-erių šveicarą, bet tai nebuvo įprasta diena.

Nuo S.Blatterio veido šypsena nedingo.<br>AP nuotr.
Nuo S.Blatterio veido šypsena nedingo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2015, 4:57 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 3:37 PM

Niekas negalėjo sugadinti S.Blatterio nuotaikos. Jam pavyko pergudrauti kai kuriuos varžovus FIFA ir gauti labai brangaus papildomo laiko, toliau išliekant svarbiausiame organizacijos poste. Jame S.Blatteris sėdės ir 2016 metais.

Šis faktas – įrodymas, kad S.Blatteris yra tobulai įvaldęs politikos meną. Ir nors jis nuolat raginamas pasitraukti tučtuojau, jis sugebėjo savo postą išsaugoti dar septyniems mėnesiams.

Po protesto – juokelis

Pirmadienį FIFA nusprendė, kad naujieji prezidento rinkimai vyks vasario 26 dieną.

S.Blatteris buvo tokios puikios nuotaikos, kad jis greitai nusipurtė bet kokį primestinį erzelį. Tai buvo jo pirmasis viešas pasirodymas po praėjusį mėnesį vykusio garsiojo pareiškimo, kad traukiasi.

Britų komikas, nusprendęs išreikšti savo nuomonę apie S.Blatterį, FIFA būstinėje vykusioje konferencijoje metė į orą netikrus dolerius. Netrukus po pasaulį jau keliavo fotografijos, kur S.Blatteris sėdi pinigų lietuje.

Galingas vaizdas, prisimenant, kad FIFA krečia ir JAV, ir Šveicarijos teisėsauga.

Bet S.Blatteris išlaikė savo įprastą pozą.

„Aš tik paskambinau motinai, – jis pareiškė, kai sugrįžo į konferenciją. – Ji sakė: „Nustok nerimauti, tai tik išsilavinimo trūkumas.“

Bet visgi, toks S.Blatterio startas nebuvo lengvas. Juk FIFA konferenciją per „Youtube“ galėjo stebėti visas pasaulis.

Posto nebesieks

FIFA visais būdais mėgina išvengti kalbų apie gegužę įvykusią kratą ir aukštų organizacijos pareigūnų suėmimą, bet protesto išpuolis atliko savo užduotį – dar kartą priminė nuodėmes. Suėmimai vyko FIFA prezidento rinkimų išvakarėse, bet tai nesutrukdė S.Blatteriui. Jis buvo išrinktas penktajai kadencijai, bet galiausiai pasidavė. Prakalbęs apie didelį spaudimą jis pasakė, kad pasitrauks, kai atsiras įpėdinis.

„Tai ne tik įvairių valdžių spaudimas. Tai – politinis įsikišimas. Spaudimą daro ir žiniasklaida, – kalbėjo S.Blatteris. – Turėjau padaryti kažką ypatingo ir padariau. Kalbant futbolo terminais – tam, kad kažką sustabdyčiau, iš aikštės išspyriau kamuolį.“

Pirmadienio FIFA vykdomojo komiteto posėdis buvo itin svarbus. FIFA nusprendė, kada įvyks naujieji rinkimai ir S.Blatteris pagaliau užbaigė savaites trukusią nežinią dėl savo ateities.

„FIFA turės naują prezidentą. Negaliu būti nauju prezidentu, nes esu senasis prezidentas“, – pareiškė S.Blatteris. Prieš 40 metų prie FIFA prisijungęs šveicaras vieną įtakingiausių postų futbolo pasaulyje užėmė nuo 1998-ųjų.

Pirmadienį princas Ali bin al-Husseinas, kuris gegužę pralaimėjo rinkimus S.Blatteriui, pareiškė, kad šveicaras privalo kuo greičiau palikti FIFA.

S.Blatteris išreiškė nerimą dėl krizės, bet pabrėžė, kad neketina, kaip pats sakė, apleisti pareigų, kol 209 narės neišrinks pasekėjo.

Data džiugina

Vasario 26-oji – politinė S.Blatterio pergalė prieš Europos futbolo vadovybę UEFA ir jos rėmėjus kituose žemynuose. Visi jie balsavimo norėjo gruodį, o tada manė, kad pasiekė kompromisą – rinkimus sausio 15-ąją.

Bet S.Blatteris ir jo vyresnysis viceprezidentas Issa Hayatou panaudojo seną gerą taktiką – varžovams kirti paskutinę sekundę. Jie pareiškė, kad nenori sutrukdyti Afrikos nacijų čempionatui. Turnyrui, kurį rengs Ruanda ir jame dalyvaus mažai žinomi žaidėjai.

S.Blatteriui toji data – svarbi asmeniškai. Būtent tada sukaks 40 metų nuo tada, kai jis FIFA gavo pirmąją užduotį. Ir žinoma, ji suteikia pasitenkinimą, kertant varžovams.

Ragina būti skaidresniems

Pirmadienį UEFA prezidentas Michelis Platini jau atrodė pasirengęs paskelbti apie savo rinkimų kampaniją. Jo atstovai patvirtino, kad M.Platini remia keturi iš šešių FIFA žemynų.

Bet vietoje to jam teks laukti.

Galimi kandidatai bus skelbiami iki spalio 26 dienos. Šiemet S.Blatteriui iššūkį metęs princas Ali dar nepaskelbė apie savo planus. Tik buvęs garsusis brazilas Zico ir Liberijos futbolo federacijos prezidentas Musa Bility išreiškė savo ketinimus stoti į kovą.

Ar M.Platini veršis į FIFA? Klausimas lieka atviras. Jo atstovas Pero Pinto sakė: „Jis dievina faktą, kad UEFA kasdien siejama su futbolu ir tūkstančiais mačų. FIFA yra daugiau politinė organizacija, o jis – futbolo žmogus.“

Per savo pareiškimą M.Platini pasveikino, kad buvo sukurta FIFA reformų komanda. Ji domėsis ir struktūra, ir išmokomis bei atlyginimų detalėmis.

S.Blatteris pirmadienį atsisakė atskleisti, kiek uždirba ir pridūrė, kad šį ir kitus skaidrumo pasiūlymus turi patvirtinti 209 FIFA narės. Balsavimas – vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.