Dar viena Lietuvos futbolo dėmė: „Kruojai“ – nauji įtarimai

Pakruojo „Kruoja“ negali, o gal ir nenori išplaukti iš liūno. Dar viena dėmė užtiško ant 2014 metų šalies futbolo vicečempionų, kai jie namuose 2:3 pralaimėjo mačą A lygos autsaideriams „Šiauliams“.

„Kruojos“ ekipos treneriui M.Trubačiovui praleisti įvarčiai sukėlė įtarimų.<br>„Fkkruoja.lt“ nuotr.
„Kruojos“ ekipos treneriui M.Trubačiovui praleisti įvarčiai sukėlė įtarimų.<br>„Fkkruoja.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Aug 18, 2015, 8:12 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 5:00 AM

Tik 250 žiūrovų stebėjo A lygos rungtynes sekmadienį Pakruojo stadione, bet ir jie nustebo, kai mačas buvo sustabdytas antrojo kėlinio viduryje.

Penki įvarčiai jau buvo įmušti, kai Lietuvos futbolo federacijos (LFF) sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas ir rungtynių inspektorius Algimantas Galminas kelioms minutėms sustabdė rungtynes ir išsikvietė pasiaiškinti komandų trenerius bei kelis „Kruojos“ gynėjus.

Jų paliktos beribės erdvės aikštėje leido „Šiaulių“ futbolininkams pelnyti tris įvarčius ir persvėrus rezultatą laimėti 3:2.

„Dar prieš rungtynes buvo gauta žinių, kad tai gali būti neskaidrus ir nesąžiningas mačas“, – sakė LFF atstovė Vaiva Zizaitė.

Įvarčiai nustebino trenerį

Iš neįprastus pinigų srautus lažybose fiksuojančių tarptautinių kompanijų „Sportradar“ ir Betfair“ buvo gauta duomenų, jog už „Šiaulių“ pergalę, arba tiksliau už „Kruojos“ pralaimėjimą, lažybų rinkoje klojamos itin didelės sumos.

Apie gautus signalus G.Dunauskas įspėjo abiejų komandų trenerius ir rungtynių arbitrus.

Bet Pakruojo stadione vis tiek dėjosi keisti dalykai.

Nors „Kruoja“ per pirmąsias 15 min. pelnė du įvarčius, iki tol per rungtynes vidutiniškai po 0,8 įvarčio pelnydavę dešimtąją vietą užimantys „Šiauliai“ atsakė trimis taikliais smūgiais.

Šie praleisti įvarčiai pribloškė „Kruojos“ trenerį iš Ukrainos Mykolą Trubačiovą.

„Paskutiniai du buvo tokie neįprasti. Kai varžovas atsiduria per 20 metrų nuo gynėjų ir paskui išeina vienas prieš vieną, man tai nesuvokiama, – po rungtynių stebėjosi M.Trubačiovas, liepą tapęs penktuoju Pakruojo komandos treneriu šį sezoną. – Bet kuris futbolo žmogus nesuprastų, kas nutiko.

Nagrinėsime tuos momentus su klubo prezidentu ir darysime išvadas.

Man trūksta žodžių. Tokios rungtynės nužudo morališkai.“

Vadovui įtarimų nekyla

Vis dėlto komandos trenerio ir klubo vadovo pokalbis vakar neįvyko.

„Kruojos“ direktorius Emilijus Junevičius mano, kad įvarčiai į jo vadovaujamos ekipos vartus krito dėsningai.

„Visada visi praleisti įvarčiai atrodo keisti. Tačiau mes buvome nukraujavę – penki pagrindinės sudėties žaidėjai yra traumuoti.

Nors buvo sudėtingas mačas, pirmaujant 2:0 reikėjo laimėti“, – teigė E.Junevičius.

Jam šis mačas nesukėlė įtarimų. E.Junevičius tvirtino, jog nesuprato, kodėl rungtynės buvo sustabdytos, – „Kruojos“ vadovo nuomone, rezultatas ir įvarčiai buvo logiški.

„Manau, kad taip įvyko dėl žaidėjų meistriškumo lygio“, – sakė E.Junevičius.

Kitaip atrodė iš tribūnų rungtynes stebėjusiems žiūrovams. Kai kurie jų atvirai kaltino Pakruojo futbolininkus surežisuotomis rungtynėmis.

„50 metų esu futbole – man viskas dėl šių rungtynių yra aišku, – kalbėjo mačą Pakruojyje stebėjęs ir cirku rungtynes pavadinęs Telšių apskrities federacijos prezidentas Leonas Dunauskas. – Šiame regione yra įsiveisęs nelabasis, kuris reguliuoja eismą.“

Pradėtas LFF tyrimas

Į įtariamųjų radarą „Kruoja“ šį sezoną pateko ne pirmąkart.

Gegužę Lietuvos futbolo federacija (LFF) diskvalifikavo net šešis „Kruojos“ komandos narius už garbingo žaidimo taisyklių pažeidimus, kai Pakruojo ekipa akivaizdžiai lengvai leido Marijampolės „Sūduvai“ pelnyti visus įvarčius 0:3 pralaimėtose A lygos rungtynėse.

Penki nubausti užsieniečiai, tarp jų ir treneris Divaldo Alvesas, paliko Pakruojį, bet komandos vargai nesibaigė.

Europos lygos atrankos varžybose po apylygio mačo ir nesėkmės 0:1 Pakruojyje šalies vicečempionai 0:8 Lenkijoje pralaimėjo Balstogės „Jagiellonia“.

„Kalbėjomės su žaidėjais, treneriais. Daugiau mes nieko negalime padaryti“, – apie klubo veiksmus kovojant su nešvariais sandoriais sakė „Kruojos“ vadovas E.Junevičius.

Jis teigė, jog visais savo klubo žaidėjais pasitiki šimtu procentų, bet jam ir „Kruojos“ futbolininkams vėl teks aiškintis LFF drausmės komisijai.

„Statymų sumos buvo labai didelės, bet įvardyti jų kol kas nenorėtume – LFF tyrimų komitetas duomenis apie sumas ir įvarčių santykius jau pateikė drausmės komitetui, kuris analizuos visą informaciją“, – sakė LFF atstovė V.Zizaitė.

Lietuvos futbolo A lyga

22-asis turas. Pakruojo „Kruoja“ – „Šiauliai“ 2:3 (2:2). V.Barba (14), R.Beniušis (15)/T.Rapalavičius (34), R.Radavičius (36 iš 11 m), E.Jasaitis (66).

„Trakai“ – Utenos „Utenis“ 2:1 (1:0). V.Šilėnas (19), D.Aršakianas (48)/E.Mastianica (59).

Klaipėdos „Atlantas“ – Kauno „Spyris“ 2:1 (1:0). A.Paniukovas (22 iš 11 m, 70)/A.Velička (51).

Marijampolės „Sūduva“ – „Klaipėdos granitas“ 1:0 (0:0). A.Kecapas (60).

Kauno „Stumbras“ – Vilniaus „Žalgiris“ 1:7 (0:3). A.Rimkevičius (80)/D.Šernas (4, 41), L.Pilibaitis (30 iš 11 m), Eliandro (60, 74, 78), A.Jankauskas (86).

Rikiuotė: 1. Vilniaus „Žalgiris“ – 58 taškai, 2. „Trakai“ – 47, 3. „Atlantas“ – 42, 4. „Sūduva“ – 37, 5. „Spyris“ – 35, 6. „Stumbras“ – 22, 7. „Utenis“ – 21, 8. „Kruoja“ – 19, 9. „Klaipėdos granitas“ – 18, 10. „Šiauliai“ – 14.

Rezultatyviausi žaidėjai: A.Paniukovas („Atlantas“) – 19 įvarčių, T.Radzinevičius („Sūduva“) – 18, A.Rimkevičius („Stumbras“) – 15.

Iš pirmų lūpų

Lietuvos futbolo federacijos atstovė Vaiva Zizaitė: „Iš „Sportradar“ ir „Betfair“ ne pirmą kartą gavome signalus dėl įtartinų „Kruojos“ rungtynių. Mūsų partneriai mato statymų koeficientus ir statymus. Buvo gauta žinių apie tendencingus statymus, kurie kėlė daug įtarimų. Sumos buvo labai didelės, todėl sąžiningo žaidimo atstovas G.Dunauskas vyko į rungtynes ir su mačo inspektoriumi ėmėsi veiksmų. Sunku pasakyti, ar tai padaryta ne per vėlai. Bet ir „Kruojos“ treneris pabrėžė, jog nebegalėjo valdyti gynybos grandies, – toks jausmas, kad gynėjai bėgo nuo kamuolio.

Po dviejų „Kruojos“ įvarčių iškart du „Šiaulių“ įvarčiai, o paskui trečias. G.Dunauskas sekė kintančius statymų koeficientus internete ir sustabdęs rungtynes įspėjo trenerius, teisėjus ir „Kruojos“ žaidėjus: „Arba žaidžiate garbingai, arba rungtynės bus nutrauktos.“ Manome, jog taip antrajame kėlinyje buvo sutrukdyta nesąžiningiems pasipelnymo būdams. Ar tai reiškia, kad „Kruoja“ galimai turėjo pralaimėti didesniu skirtumu? Galbūt.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.