Žinia per „Kruojos“ vidinį susirinkimą – laikas skirstytis

Po geriausio sezono per klubo istoriją nepraėjo nei metai, per kuriuos Pakruojo „Kruoja“ neatpažįstamai pasikeitė.

Nuo 2009 metų A lygoje rungtyniavusi Pakruojo „Kruoja“ pasitraukė iš Lietuvos čempionato, bet tyrimai dėl įtartinų rezultatų bus tęsiami.<br>A.Padoros nuotr.
Nuo 2009 metų A lygoje rungtyniavusi Pakruojo „Kruoja“ pasitraukė iš Lietuvos čempionato, bet tyrimai dėl įtartinų rezultatų bus tęsiami.<br>A.Padoros nuotr.
A.Padoros nuotr.
A.Padoros nuotr.
A.Padoros nuotr.
A.Padoros nuotr.
Nuo 2009 metų A lygoje rungtyniavusi Pakruojo „Kruoja“ nelaukė kol bus išmesta iš A lygos ir pasitraukė pati.<br>A.Padoros nuotr.
Nuo 2009 metų A lygoje rungtyniavusi Pakruojo „Kruoja“ nelaukė kol bus išmesta iš A lygos ir pasitraukė pati.<br>A.Padoros nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Aug 26, 2015, 12:27 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 7:59 PM

Sidabrinės 2014 metų komandos garbė buvo suteršta greitai, per kelerias rungtynes, kuriose už „Kruojos“ futbolininkų pralaimėjimus buvo klojamos neįprastai didelės pinigų sumos.

Pakruojo klubo direktorius Emijus Junevičius, visada teigęs, jog pasitiki savo futbolininkais, vakar jiems pranešė, jog atėjo laikas skirstytis.

„Per susirinkimą mums buvo pranešta, jog priimtas sprendimas trauktis iš A lygos ir 1-osios lygos, kur žaidžia mūsų antroji komanda, – sakė nuo pat klubo įkūrimo pradžios 1991 metais komandoje dirbantis treneris Aidas Dambrauskas. – Direktorius aiškino, kad dėl visokių parašymų apie sutartas rungtynes.“

„Niekas nieko nežinojo. Tai klubo vadovo sprendimas. Mes bandome perkalbėti, bet tikriausiai niekas nesikeis.“

Lietuvos futbolo federacija gavo oficialų raštą apie „Kruojos“ pasitraukimą iš čempionato.

Klubo rašte teigiama, jog sprendimą nulėmė „pasikartojantys kaltinimai dėl galimai nesąžiningų trečiųjų asmenų, su kuriais klubas neturi nieko bendra, lažinimaisi dėl klubo komandų žaidžiamų rungtynių baigties, jų pagrindu LFF atitinkamų organų klubui ir jo komandoms reiškiami įtarimai del sąžiningo žaidimo principų pažeidimų, LFF atitinkamų įgaliotų pareigūnų atliekami veiksmai.

Anot A.Dambrausko, atlyginimai klube nevėlavo per susirinkimą buvo pažadėta su žaidėjams atsilyginti už šį mėnesį.

Įtarimai kabojo visą sezoną

Įtarimai ant „Kruojos“ pakibo dar prieš sezoną, kai vicečempionus pasišovė remti pasklaptingi investuotojai iš Honkongo.

Lietuvos futbolo federacija (LFF) uždraudė sandoriui su azijiečiais, gavusi informaciją apie prastą jų reputaciją.

„Viskas prasidėjo, kai neleido ateiti naujiems investuotojams. Manau, kad daug vilčių buvo siejama su tais investuotojais, nes kažkam reikia komandą išlaikyti. Vien iš savivaldybės pinigų išsilaikyti sunku. Tad tokia baigtis brendo,“ – sakė A.Dambrauskas.

„Lietuvos ryto“ liudininkų teigimu, azijiečiai nuo Pakruojo klubo toli nesitraukė, nepaisant LFF draudimo.

Pavasarį komandą papildė būrys legionierių – trenerių ir žaidėjų, kurių net penki buvo diskvalifikuoti federacijos trims mėnesiams o gynėjas Valdas Pocevičius – kelioms savaitėms, kai balandžio 28 dieną „Kruoja“ pralaimėjo 0:3 rungtynes Marijampolėje „Sūduvai“ po vaikiškų klaidų gynyboje ir įtartino pinigų judėjimo lažybų rinkoje.

Pakruojo klubą paliko įtartini legionieriai, keitėsi treneriai, bet net ir penktasis strategas šį sezoną – ukrainietis Mykola Trubačiovas neapsaugojo nuo dar vienos dėmės.

Rugpjūčio 18 dieną aštuntąją vietą A lygos pirmenybėse užimanti „Kruoja“ 2:3 namie pralaimėjo „Šiauliams“.

Pakruojo komanda pirmavo 2:0, bet tada milžiniškos erdvės varžovų puolėjams atsivėrė ir A lygos autsaideriai šiauliečiai įmušė tris įvarčius.

Mačas buvo sustabdytas, kai rungtynes stebėjęs LFF sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas pakvietė pas save „Kruojus“ gynėjus ir pareikalavo žaisti sąžiningai.

LFF turėjo informacijos, kad rungtynių metų lažybų rinkoje krito šešiaženklė suma svarais už „Šiaulių“ įvartį. Ir po trečiojo svečių įvarčio neįprastai didelių pinigų judėjimas nesiliovė, tad mačas buvo pristabdytas.

„Manau, kad taip įvyko dėl žaidėjų meistriškumo lygio“, – sakė „Kruojos“ vadovas E.Junevičius, tvirtinęs, jog pasitiki savo futbolininkais šimtu procentų.

LFF pradėjo tyrimą dėl rungtynių. Dar daugiau – pagal gautą informaciją pradėta analizė ir dėl ketverių „Kruojos-2“ rungtynių birželio – liepos mėnesiais. LFF Nepaprastų atvejų komiteto sprendimu, siekiant nesąžiningo žaidimo prevencijos, neseniai nukeltos dvejos „Kruojos-2“ rungtynės Pirmoje lygoje.

LFF pareiškimu antradienį pabrėžė, jog nepaisant „Kruojos“ komandų pasitraukimo, minėti tyrimai bei drausminės procedūros bus tęsiamos.

Greitai pakilo, staiga krito

Prieš 24 metus įkurtas Pakruojo klubas trylika metų žaidė 2-ojoje šalies lygoje, kol pakilo į 1-ąją 2004 metais.

Lietuvos futbolo A lygoje „Kruoja“ rungtyniavo nuo 2009 metų, kai netikėtai gavo pasiūlymą kilti aukštyn iš A lygos pasitraukus „Kaunui“ ir Klaipėdos „Atlantui“, nors patys Pakruojo futbolininkai 2008 metais 1-oje lygoje buvo tik dešimti.

Patekusi į A lygą „Kruoja“ ėmė aktyviai darbuotis futbolo rinkoje ir greitai įsitvirtino tarp lygos vidutiniokų ir net iškovojo teisę atstovauti šalį Europos lygos varžybose.

Praėjusį sezoną „Kruoja“ užėmė antrąją vietą A lygos pirmenybėse, bet šį sezoną įsivėlė į nešvarius žaidimus ir nesugebėjo ar nenorėjo išsiaiškinti klube ir aplink klubą besisukančių futbolo sukčių.

Pradės viską nuo pradžių

A lygos gyvenimas tęsis be „Kruojos“.

Šį sezoną Pakruojo ekipa per 24 rungtynes iškovojo 20 taškų ir pirmenybėse rikiavosi aštuntojoje vietoje, lenkdama tik „Klaipėdos granitą“ ir „Šiaulius“.

Pagal LFF nuostatus, sužaistų „Kruojos“ rungtynių rezultatai bus palikti, o nesužaistose mačuose bus užskaitomi pralaimėjimai rezultatu 0:3.

5 tūkst. gyventojų turinčio miestelio futbolas vėl sugrįš ten, kur ir prasidėjo prieš 24 metus.

„Galbūt pradėsime nuo 2-osios lygos. Versime naują puslapį, – sakė A.Dambrauskas. – Galbūt klubas neišnyks, bet pradėsime nuo žemiausios lygos.“

* * *

Apgavo sukčių gauja

Pakruojo „Kruojos“ klubo vadovas E.Junevičius pastaruoju metu turėjo ir kitų nemalonumų.

Italijos, Rumunijos ir Prancūzijos pilietybes turintys keturių sukčių pasiūlyti gynieji pinigai sužavėjo Pakruojo klubo direktorių, kad jis ketino komandą parduoti įtartiniems verslininkams.

Derybomis su Italijos verslininkais prisistačusiais nusikaltėliais prasidėjo praėjusiais metais, kai elektroniniu paštu Pakruojo klubas gavo pasiūlymą parduoti klubą už milijoną eurų.

Pasiūlymu susigundę komandos vadovai pradėjo bendrauti su galimais investuotojais. Aptarti „Kruojos“ pardavimo sąlygų jie ne kartą buvo susitikę ir Vilniuje, ir Milane.

Lietuvos futbolu susidomėję verslininkai „Kruojos“ savininkams nekėlė jokių įtarimų. Jie visada įsikurdavo prabangiuose viešbučiuose, atvykdavo pasipuošę stilingais kostiumais, restoranuose užsisakydavo brangiausių patiekalų. Italais prisistatę vyrai neblogai išmanė futbolo reikalus.Viename Italijos viešbučių su lietuviais susitikę investuotojai paprašė, kad „Kruojos“ atstovai į jų banko sąskaitą pervestų 240 tūkst. eurų, o vėliau jie tą pačią sumą žadėjo atiduoti grynaisiais.

Nepatiklūs italai reikalavo, kad pinigai būtų pervesti jų akivaizdoje.Klubo atstovas pervedė sukčiams pinigus. Tačiau, anot pareigūnų, jam buvo įbrukti ne 240 tūkst. eurų, bet tik vadinamoji pinigų lėlė – baltų popieriaus lapelių krūvis, pridengtos viena tikra kupiūra iš viršaus.

Kodėl Pakruojo klubas ryžosi įtartinam ir neskaidriam sandoriui „Kruojos“ klubo direktorius E.Junevičius atsisakė komentuoti.

„Kodėl turėčiau jums atsakyti? Jei kam įdomu, tegu būna įdomu. Iš manęs nieko nesužinosite“, – sakė futbolo komandai vadovaujantis Pakruojo savivaldybės tarybos narys iš Lietuvos socialdemokratų partijos.

Sukčiai buvo sugauti Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų, kai panašiu būdu bandė apgauti ir Klaipėdos „Neptūno“ klubą. Tačiau krepšinio komandos vadovai į įtartinus sandorius nesivėlė, iškart kreipėsi į policiją ir per gudrų reidą padėjo sučiupti tarptautinę nusikaltėlių gaują.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.