Prie FIFA vairo laikinai pastovės kamerūnietis

Pasaulio futbolui gresia paralyžius. Po FIFA etikos komisijos sprendimo 90 dienų nušalinti ilgametį prezidentą Seppą Blatterį jo pareigas perima sunkiai sergantis pirmasis viceprezidentas Issa Hayatou.

Kamerūnietis I.Hayatou (kairėje) laikinai perėmė S.Blatterio pareigas.<br>AP nuotr.
Kamerūnietis I.Hayatou (kairėje) laikinai perėmė S.Blatterio pareigas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 11, 2015, 4:19 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 6:47 PM

Pasaulio futbolas toliau grimzta į krizę.

Ten jį pastūmėjo FIFA etikos prievaizdai, kurie antradienį vakare 90 dienų nušalino nuo pareigų 79 metų šveicarą S.Blatterį, o vakar tokią pačią bausmę skyrė ir UEFA prezidentui prancūzui Micheliui Platini.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

60-metis buvęs garsus futbolininkas laikomas pagrindiniu pretendentu užimti FIFA vadovo postą per 2016 m. vasario 26 d. numatytus rinkimus, bet jį skandina 2 mln. Šveicarijos frankų, kuriuos jis gavo iš S.Blatterio 2011 metais.

Anksčiau 90 dienų nušalintas nuo pareigų ir FIFA generalinis sekretorius Jerome’as Valcke’as.

Vadovaus sultono sūnus

S.Blatterį nušalinus nuo pareigų FIFA vadovo postas automatiškai atiteko pirmajam viceprezidentui.

69-erių I.Hayatou – sultono sūnus iš Šiaurės Kamerūno, jis vadovavo Afrikos futbolui net 27 metus.

Kamerūnietis turi didelių bėdų dėl sveikatos – jam diagnozuotas inkstų nepakankamumas, nuolat atliekamos dializės procedūros.

Į laikinojo FIFA vadovo kėdę I.Hayatou atsisėdo slegiamas sunkaus praeities nuodėmių bagažo, nes anksčiau yra sulaukęs kaltinimų dėl korupcijos ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nuobaudos.

Persikels į Ciurichą

Vos patvirtintas laikinuoju prezidentu I.Hayatou pareiškė, kad nesieks posto rinkimuose kitąmet, bet pažadėjo „skirti visas savo pastangas darbui organizacijoje“.

„FIFA tęs reformas, kurios reikalingos norint atgauti visuomenės pasitikėjimą, – teigiama pareiškime. – Mes ir toliau bendradarbiausime su teisėsaugos pareigūnais ir tęsime vidinį tyrimą, kad ir kur jis nuvestų.“

Tai I.Hayatou pareiškė būdamas Kamerūne, bet artimiausiu metu jis persikels į Ciurichą.

I.Hayatou gavo postą, kurio prieš 13 metų siekė mesdamas iššūkį S.Blatteriui rinkimuose.

Buvęs sportininkas ir fizinio lavinimo mokytojas yra kilęs iš žinomos Kamerūno šeimos – jo vyresnysis brolis buvo šalies premjeras.

I.Hayatou būdamas vos 28-erių tapo Kamerūno futbolo federacijos generaliniu sekretoriumi, įpusėjęs ketvirtąją dešimtį ėjo Kamerūno sporto ministerijos vadovo pareigas, o būdamas 41 metų tapo Afrikos futbolo konfederacijos prezidentu.

Supyko ant žurnalisto

Kamerūnietis puikiai pažįsta FIFA virtuvę, tačiau iki šiol jam pavykdavo likti atokiau nuo didžiausių skandalų, nors įtarimų nepavyko išvengti.

2011 metais jis gavo IOC oficialų papeikimą, nes paėmė 20 tūkst. JAV dolerių iš sporto rinkodaros kompanijos. I.Hayatou tikino, jog šie pinigai panaudoti Afrikos futbolo plėtojimo programoms.

Kamerūnietis taip pat sulaukė kaltinimų, kad kartu su kitu afrikiečiu paėmė 1,5 mln. dolerių kyšį už tai, kad 2022 metų pasaulio čempionato šeimininkų rinkimuose balsuotų už Katarą. Šį skandalingą balsavimą JAV ir Šveicarijos pareigūnai dar tiria.

I.Hayatou neigia savo kaltę, o kartą sulaukęs nepatogaus klausimo užsipuolė žurnalistą.

„Tu nežinai, už ką aš balsavau. Tu negali kurti spekuliacijų. Tu net nesi mano sūnaus amžiaus. Negali tiesiog šaudyti į mane“, – atkirto jis jaunam žurnalistui.

Šansai sumenko

UEFA prezidentas M.Platini buvo laikomas favoritu FIFA prezidento rinkimuose, tačiau dabar jo šansai neatrodo tokie geri. Jis gali net netapti kandidatu, nes 90 dienų nušalinimas gali būti pratęstas dar 45 dienoms.

„Jau antradienį žinojau, kad FIFA etikos komisija ketina mane laikinai nušalinti nuo pareigų, – teigė M.Platini. – Taip siekiama pakenkti mano reputacijai. Jau kelias savaites iš eilės visur ir visada sakau, kad esu pasirengęs bendradarbiauti su teisėsauga. Bet FIFA mano žodžiai – nė motais.

Todėl ryte pateikiau raštą, kuriuo pranešu, kad sieksiu balotiruotis į FIFA prezidento postą. Tikiuosi, kad mes visi kartu įveiksime sunkumus – įveiksime juos skaidrumu ir susitelkimu. Visa tai futbolui visada suteikdavo jėgų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.