Vokietijai – kaltinimai per kyšius gavus 2006 metų čempionatą

Teisę rengti 2006 metų pasaulio futbolo čempionatą Vokietija gavo per kyšius, kuriuos sumokėjo FIFA vykdomojo komiteto nariams. Apie tai penktadienį pranešė Vokietijos savaitinis žurnalas „Der Spiegel“. Teigiama, kad organizacinis komitetas buvo įkūręs fondą, kuriam 10,3 mln. Šveicarijos frankų (apie 6 mln. JAV dolerių tuomečiu kursu) skyrė buvęs „Adidas“ vadovas Robertas Louisas-Dreyfusas.

Vokiečiai įteikė paraišką FIFA 1999 metais.<br>AP nuotr.
Vokiečiai įteikė paraišką FIFA 1999 metais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2015, 1:58 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 12:45 PM

Pinigai buvo panaudoti siekiant užsitikrinti keturių Azijos žemyno atstovų balsus FIFA vykdomajame komitete prieš balsavimą, kuris vyko 2000 m. liepos 6 d. Iš viso vykdomajame komitete buvo 24 nariai.

Balsuojant Azijos atstovai prisijungė prie europiečių, ir Vokietija 12:11 nugalėjo Pietų Afriką (naujazelandietis Charlesas Dempsey susilaikė).

Iš keturių papirktų azijiečių trys dar yra gyvi. Žurnalas atskleidė tik Chungo Moon-joono iš Pietų Korėjo tapatybę. Jis pareiškė, kad „klausimai neverti komentarų.“

„Der Spiegel“ teigimu, buvęs organizacinio komiteto vadovas Franzas Beckenbaueris ir dabartinis Vokietijos futbolo sąjungos vadovas Wolfgangas Niersbachas bei kiti svarbūs asmenys žinojo apie tokį fondą.

„Adidas“ pinigai nebuvo įtraukti į jokius biudžetus.

Teigiama, kad likus pusantrų metų iki čempionato R.Louisas-Dreyfusas paprašė grąžinti pinigus, kurie tuomet buvo verti 6,7 mln. eurų.

Sandoris buvo įvykdytas padedant FIFA – 6,7 mln. eurų buvo pervesti kaip indėlis į atidarymo renginį, kuris vėliau buvo atšauktas. Vėliau pinigai iš FIFA sąskaitos Ženevoje pervesti į „Adidas“ boso sąskaitą. R.Louisas-Dreyfusas mirė 2009 metais.

Vokietijos futbolo sąjunga išplatino pareiškimą, kuriame sakoma, jog vyksta tyrimas dėl 6,7 mln. eurų pervedimo FIFA kultūrinei programai.

„Der Spiegel“ negavo komentaro iš F.Beckenbauero ir W.Niersbacho.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.