Futbolo tribūnų karaliai iš „Pietų IV“ švenčia gimtadienį

Vilniaus „Žalgirio“ sirgaliai komandą palaiko ir namuose, ir svečiuose.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Vilniaus „Žalgirio“ sirgaliai komandą palaiko ir namuose, ir svečiuose.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

sportas.info

Oct 19, 2015, 8:53 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 2:07 AM

Vilniaus „Žalgirio“ aistruolius sveikina visi: pradedant jų mėgiamu futbolo klubu, baigiant fanų grupėmis ir atskirais futbolo gerbėjais ir iš Lietuvos, ir iš užsienio. 30-ąjį savo gimtadienį švenčia seniausia Lietuvoje fanų organizacija – Vilniaus „Žalgirio“ aistruolių grupė „Pietų IV“.

Pavadinimas „Pietų IV“ kilo nuo sostinės „Žalgirio“ stadiono tribūnos, kur rinkdavosi karščiausi komandos gerbėjai. Nors dabar šis stadionas uždarytas, o stipriausia Lietuvos futbolo komanda namų mačus žaidžia LFF arenoje, istorinis pavadinimas išliko.

„Jei rimtai, niekas nėra tikras, ar iš tiesų būtent 1985-ųjų spalio 19-osios mačas su Minsko „Dinamo“ ir buvo tos pirmosios rungtynės, kai aktyviausieji „Žalgirio“ gerbėjai apsistojo Pietų IV. Anksčiau aktyvieji aistruoliai klajojo po įvairias stadiono tribūnas: vieną du mačus – ten, vieną ar kelis kitus – kitur. Taip kartą užklydo į Pietų IV. Ir kažkodėl tenai nusėdo ilgam laikui. O su laiku organizuota „Žalgirio“ fanų grupė ėmė vadintis Pietų IV, lyg pabrėždama, kad organizuotas aistruolių judėjimas ir prasidėjo nuo to apsistojimo. Nors kažin ar tai vienareikšmiška tiesa. To organizuotumo buvo ir prieš tai“, – pasakojo dar pačią „Pietų IV“ pradžią matęs 47-erių metų Ingvaras Butautas, tribūnoje vadinamas Storu.

Vienas iš „Pietų IV“ kūrėjų buvo dabartinis politikas Gintaras Steponavičius. Ilgus metus rimtas „Pietų IV“ aistruolis buvo Konstitucinio Teismo teisėjas Dainius Žalimas. Lietuvos krepšinio rinktinės gerbėjų simbolis Sėkla išvažinėjo pusę sovietų šalių palaikydamas „Žalgirį“. Sovietmečiu „Pietų IV“ lankydavosi buvęs LFF prezidentas Liutauras Varanavičius, ledo ritulininkas Darius Kasparaitis, vėliau – dabartinis „Žalgirio“ futbolininkas Algis Jankauskas.

Per ilgą laiką keitėsi žaidėjų ir aistruolių kartos, „Žalgirio“ stadionas tapo nebenaudojamu, o klubas persikėlė į LFF stadioną, kuriame Pietų IV sektorių fanams pakeitė užvartinis PA sektoriukas.

Nepaisant to, aistringiausių „Žalgirio“ fanų grupė pavadinimo keisti neketino.

„Aš nemanau, kad pasikeitė pati esmė. Šiaip dažniausia fanų judėjimas pats savaime – konservatyvus, tradicija jame gerbiama. Kiekiai, aišku, kitokie – tais laikais Pietų IV rinkdavosi gerokai daugiau žmonių, nei dabar į visą stadioną. Palaikymo stilius yra kiek pakitęs. Galbūt ne pakitęs, o išsivystęs. Šiaip ar taip sovietmečio pabaiga buvo šio judėjimo pradžia, galima sakyti – pirmi žingsniai, pirmos skanduotės, gal kiek banalios, nesusisteminti vaizdinio palaikymo elementai – kaip ir kiekviena pradžia. Vėliau viskas šiek tiek gerėjo, rimtėjo. Taip pat didėjo ir organizuotumas“, – apie pasikeitimus ir tradicijas pačioje „Pietų IV“ kalbėjo Storas.

Sovietmečiu ištikimiausi „Žalgirio“ gerbėjai keliavo po visą SSRS, kur tekdavo susitikti su kitų komandų fanais. Kokie santykiai buvo su jais? Ar „Pietų IV“ turėjo ir draugų, ir priešų? „Į sovietmečio pabaigą draugai buvo Kijevo „Dynamo“, Lvovo „Karpaty“, Tbilisio „Dinamo“ fanai. Priešai – praktiškai visi Rusijos klubų gerbėjai. O į kailį ir duoti, ir gauti teko tikrai dažniau, nei dabartiniams Lietuvos futbolo aistruoliams, tarp kurių kokie nors susirėmimai vyksta ypač retai. Galbūt dėl to, kad daugumos grupių nariai viename sektoriuje palaiko Lietuvos rinktinę. Konfliktai čia kyla išskirtinai retai. Ilgiausias mūsų karas, kurį kariavome su FBK „Kauno“ gerbėjais, tęsėsi gal metus. O didžiausias nepriklausomybės laikų incidentas buvo dar „Romar“ laikais Mažeikiuose. Tame miestelyje, beje, išskirtinai neramu būdavo ir nesenais laikais, kai rungtyniavome su „Mažeikiais“.

Iki šiol tebedraugaujam su tais pačiais užsienio sirgaliais, su kuriais draugiški santykiai siejo dar sovietmečiu. Su Kijevo ir Lvovo fanais. Per keliones į Armėniją per Gruziją atnaujinome santykius su gruzinais. Suprantama, geri ir draugiški santykiai – su latviais. Dar nuo sovietmečio išlikę nesutarimai su Minsko „Dinamo“, kai kurių Rusijos klubų fanais, persidavė ir naujosioms kartoms. Nelabai sekasi sugyventi ir su Lenkijos klubų fanais“, – teigė I.Butautas.

„Žalgirio“ fanai garsėja ne tik ištikimybe komandai, bet ir išskirtiniu palaikymu, vadinamosios choreografijos išradingumu. Kartais jos pagaminimui pakanka kelių dienų, kartais sugaištama daugiau nei savaitė. Pinigai šiems dalykams gaunami įvairiai. „Žalgirio“ gerbėjai yra įkūrę oficialią organizaciją, tad ją galima paremti skiriant du procentus mokesčių. Tai daro ir patys aistruoliai, ir jų draugai. Taip pat pinigai uždirbami iš atributikos gamybos, išvykų organizavimo, surenkami tribūnoje.

2009-aisiais tuometinei „Žalgirio“ vadovybei atsisakius finansuoti klubą, „Pietų IV“ aistruoliai patys išlaikė komandą, ir neleido jai išnykti, kol sulaukė geresnių laikų.

Dabar „Žalgiris“ siekia jau trečiojo šalies čempionų titulo paeiliui.

Aistruoliai savo jubiliejaus paminėjimui žada skirti net dvejas rungtynes – LFF taurės ketvirtfinalio susitikimą su Kauno „Spyriu“ antradienį ir A lygos dvikovą su Kauno „Stumbru“ kitą pirmadienį. Šeštadienį „Metro“ klube jie organizuos vakaronę su koncertu.

Paklaustas, ką pasakytų bet kokio amžiaus futbolo gerbėjui, norinčiam tapti „Pietų IV“ nariu, Storas teigė: Pasakyčiau paprastai: „Ateik į futbolo varžybas. Kur pamatysi aktyviausiai besireiškiančius žmones, tai mes.“ Kiekvienas gali ateiti, prisijungti, įsilieti. Ir ne „Pietų IV“ sprendžia: tinkamas žmogus mums ar ne, tą daro pats žmogus. Buvimas „Pietų IV“ nariu kiekvienam gali reikšti kitką. Man tai reiškia ir bendravimą, ir draugus, dažnai – pasididžiavimą, o kartas ir gėdą.“

„Žalgirio“ sveikinimas

Spalio 19-ąją minime seniausios ir ištikimiausios Vilniaus „Žalgirio“ sirgalių bendruomenės, mūsų tvirčiausio užnugario, kurį jaučiame jau 30 metų, gimtadienį.

„Tai yra labai gražus jubiliejus. Paskirti „Žalgiriui“ tiek metų ir atiduoti savo širdis ne kalbomis, o konkrečiais darbais, taip mylėti komandą, visur ją lydėti, kartu išgyventi nesėkmes ir kartu džiaugtis pergalėmis, prikelti komandą iš pelenų – tai yra kažkas ypatingo.

Viskas, ką mes pasiekėme, įvyko mūsų sirgalių dėka. Jaučiu jiems labai didelę pagarbą ir didžiuojuosi, kad „Žalgiris“ turi tokius fanus. Džiaugiuosi, kad galime justi jų palaikymą visur ir visada.

Linkiu, kad jie visada išliktų tokie, kokie yra. O jie yra patys geriausi. Visa komanda labai didžiuojamės, kad turime tokį tvirtą užnugarį ir visada jaučiame besąlygišką palaikymą. Be „Pietų-IV“ nebūtų skambių „Žalgirio“ pergalių“, – sakė žalgiriečių kapitonas Deividas Šemberas.

Algis Jankauskas, kuris pats anksčiau priklausė „Pietų-IV“, sakė puikiai žinantis, ką jiems reiškia „Žalgiris“ ir kaip karštai jie palaiko komandą, o to tiesiog neįmanoma apsakyti žodžiais.

„Tik jų dėka šis klubas gyvuoja ir siekia naujų pergalių, naujų aukštumų. Dėl to visada stengiamės jiems atsidėkoti trofėjais. Kiekvieną pergalę skiriame mūsų ištikimiausiems sirgaliams. Linkiu, kad jie gyvuotų dar bent 100 metų, o jų gretos tik didėtų. Taip pat linkiu, kad jie visada būtų garsūs ir galingi“, – gerų žodžių negailėjo komandos vicekapitonas.

Visas „Žalgirio“ kolektyvas sveikina „Pietų-IV“ sirgalių bendruomenę su 30-ies metų jubiliejumi. Jūs esate ta jėga, kuri mus veda pirmyn! Ačiū jums, kad visada esate kartu su „Žalgiriu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.