Milijonus iš FIFA gavęs M. Platini ėmė gintis

Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) vakar nusprendė laikytis anksčiau priimto sprendimo ir naują prezidentą rinkti po keturių mėnesių, nors vis dar neaišku, ar rinkimuose galės dalyvauti prancūzas Michelis Platini. Pasaulio futbolą valdanti organizacija antradienį surengė pirmąjį vykdomojo komiteto susirinkimą nuo tada, kai prieš dvi savaites FIFA prezidentas Seppas Blatteris buvo nušalintas nuo pareigų 90 dienų.

M.Platini paaiškino, už ką jam FIFA sumokėjo 2 mln. Šveicarijos frankų.<br>AP nuotr.
M.Platini paaiškino, už ką jam FIFA sumokėjo 2 mln. Šveicarijos frankų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2015, 7:11 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 8:26 PM

S.Blatteris jau buvo paskelbęs apie planus atsistatydinti kitų metų vasarą.

17 metų FIFA vadovaujantis 79 metų šveicaras tai padarė dar prieš tai, kai FIFA etikos sargai nušalino jį nuo pareigų dėl 2011 metais atlikto mokėjimo M.Platini, – 60-metis UEFA prezidentas taip pat laikinai nušalintas nuo pareigų.

Vakar patvirtinta, kad naujasis FIFA prezidentas bus renkamas vasario 26 dieną.

Paprašė mokėti milijoną

M.Platini pateikė savo kandidatūrą, bet dar nežinia, ar ji bus patvirtinta, nes Prancūzijos futbolo legenda įtariamas iš FIFA gavęs 2 mln. Šveicarijos frankų (1,8 mln. eurų).

Prancūzijos dienraščiui „Le Monde“ M.Platini teigė, kad šią sumą 1998 m. FIFA prezidentu išrinktas S.Blatteris jam buvo žodžiu pažadėjęs už konsultacijos paslaugas 1998–2002 metais.

„Kiek norėtume gauti? – manęs paklausė S.Blatteris, – pasakojo M.Platini. – Aš atsakiau: milijoną.“

„Milijoną ko?“ – „Ko tik nori – rublių, svarų ar dolerių.“ Eurų tada nebuvo. Jis atsakė: „Sutinku. Milijonas Šveicarijos frankų per metus.“

Jaučiasi neperšaunamas

Buvęs Prancūzijos rinktinės kapitonas teigė, kad tuo metu FIFA jam nesumokėjo, nes turėjo finansinių problemų.

Be to, bėdų kėlė tai, kad FIFA negalėjo jam mokėti daugiau nei generaliniam sekretoriui Micheliui Zen-Ruffinenui.

„Kelis mėnesius dirbau be atlygio, – „Le Monde“ pasakojo M.Platini. – Kai sutikau S.Blatterį, paklausiau jo: ar turite bėdų man sumokėti?

Jis atsakė: „Taip, negaliu sumokėti 1 milijono. Turi suprasti, kad generalinis sekretorius gauna 300 tūkstančių Šveicarijos frankų.

Negali gauti tris kartus daugiau nei jis.

Taigi mes tau išrašysime sutartį dėl 300 tūkst. Šveicarijos frankų, o likusius sumokėsime vėliau.“

FIFA sumokėjo M.Platini 2011 metų vasarį, kelios savaitės prieš rinkimus, kuriuose S.Blatteris varžėsi su Mohammedu bin Hammamu iš Kataro – abu tada siekė M.Platini paramos.

Interviu Prancūzijos dienraščiui M.Platini tvirtino, esą tai nėra skandalas.

Jis tikisi, kad FIFA apeliacinis komitetas arba Tarptautinis sporto arbitražo teismas leis jam dalyvauti FIFA prezidento rinkimuose.

„Nemanau, kad praradau daug balsų. Tie, kurie mane pažįsta, žino, kad galiu pažiūrėti į save veidrodyje, – sakė M.Platini. – Aš esu neperšaunamas.“

Kandidatai jau rikiuojasi

Buvęs FIFA viceprezidentas Jordanijos princas 39 metų Ali bin al-Husseinas ir buvęs Trinidado ir Tobago futbolininkas 51 metų Davidas Nakhidas jau pareiškė, kad yra sulaukę reikiamų penkių federacijų paramos, kad dalyvautų rinkimuose.

Azijos futbolo konfederacijos prezidentas Bahreino šeichas Salmanas bin Ebrahimas al-Khalifa kreipėsi į savo organizacijos narius ir pareiškė susirūpinimą dėl augančio garbaus amžiaus žmonių skaičiaus futbolo valdžioje. Jis laukia azijiečių patarimų prieš priimdamas sprendimą dėl dalyvavimo FIFA prezidento rinkimuose. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.