Lažybomis įtariamas „Klaipėdos granitas“: „Tai tarsi bomba“

Važiuojant į A lygos rungtynes iš Klaipėdos į Vilnių ant „Klaipėdos granito“ komandos užkrito, kaip sako jos treneris Gediminas Jarmalavičius, – atominė bomba.

„Klaipėdos granito“ futbolininkui R.Borusui dėl galimai nesąžinino žaidimo skirta metų diskvalifikacija.<br>„Klaipėdos granito“ nuotr.
„Klaipėdos granito“ futbolininkui R.Borusui dėl galimai nesąžinino žaidimo skirta metų diskvalifikacija.<br>„Klaipėdos granito“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Oct 30, 2015, 4:49 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 7:50 PM

Likus kelioms valandoms iki penktadienį 20 val. turinčio prasidėti mačo su „Trakais“ Lietuvos futbolo federacija paskelbė, jog „Klaipėdos granitas“ yra šalinamas iš čempionato, nes yra įtariamas net keliomis surežisuotomis rungtynėmis.

„Turbūt panašiai reagavo žmonės Hirošimoje, kai ant jų buvo numesta bomba, – apie žinią pakeliui į Vilnių sakė klaipėdiečių treneris G.Jarmalavičius. – Žaidėjai apstulbę, nes niekas su jais nesikalbėjo. Visi išpūtę akis žiūri į mane, aš žiūriu į juos.“

Iš tiesų bombos Klaipėdoje reikėjo laukti.

2012 metais susikūrusios komandos, kuri pernai debiutavo A lygoje ir užėmė 8 vietą, reputacija nebuvo švari, o vienam žaidėjų – Olegui Dmytrenko pernai buvo skirtas draudimas dalyvauti bet kokioje su futbolu susiejusioje veikloje.

Pastaraisiais mėnesiais komanda sužaidė ne vieną įtartiną mačą: birželio 21 dienos su Kauno „Stumbru“ (1:5) ir birželio 30 dienos rungtynės su „Spyriu“ (1:4).

Dėl įtartinų rungtynių su „Spyriu“ buvo diskvalifikuoti dvejoms rungtynėms Rokas Borusas, Tadas Simaitis ir Rokas Urbelis.

Dėl mačo su „Stumbru“ – R.Borusas, Egoras Potapovas, R.Urbelis diskvalifikuoti 10 rungtynių, Dmitrijus Šiškinas ir T.Vitukynas – dvejoms, o klubui skirta 9 tūkst. eurų bauda dėl garbingo žaidimo principo pažeidimų.

Be to, Lietuvos futbolo federacija Drausmės komisija (LFF DK) išnagrinėjo „Klaipėdos granito“ rungtynes spalio 4 dieną su Klaipėdos „Atlantu“ (1:5).

„Mes rėmėmės UEFA ir „Sportradar“ lažybų stebėsenos sistemos (BFDS) ataskaita, – sakė LFF DK vadovas Ričardas Zdančius. – Be to, mūsų tyrimo ekspertų grupė, kuri analizuoja žaidėjų veiksmus, turi priežasčių manyti, kad rungtynės buvo sutartos. Ir tai nebuvo vienas mačas.“

Laukdama duomenų dėl dar vienų įtartinų rungtynių – spalio 25 dieną 1:8 pralaimėtų rungtynių „Sūduvai“, LFF Drausmės komisija metams diskvalifikavo E.Potapovą ir R.Borusą, 6 mėnesiams – D.Šiškiną, 3 mėnesiams vartininką Tadą Norbutą ir Tamerlaną Kozubajevą.

Už pakartotinus nusižengimus buvo priimtas sprendimas pašalinti iš A lygos ir visą „Klaipėdos granito“ komandą, o jos rezultatus 2015 metų sezone – anuliuoti.

Tačiau penktadienį vykdamas į Vilnių „Klaipėdos granitas“ pateikė apeliaciją.

„Jei klubas ištaisys klaidas apeliaciniame skunde, apeliacinis komitetas gali sustabdyti mūsų sprendimą ir rungtynes įvyks.

Jei po rungtynių Apeliacinis komitetas patvirtins mūsų sprendimą diskvalifikuoti komandą, visi jos taškai bus anuliuoti,“ – penktadienio popietę sakė R.Zdančius.

Tokiu atveju, keistųsi ir kitų komandų iškovoti taškai.

Perskaičiavus taškus, A lygos lyderis „Žalgiris“ iki šio vakaro rungtynių su „Atlantu“ turėtų 70 taškų, antroje vietoje žengiantys „Trakai“ – 66. „Atlantas“ su 54 taškais būtų trečias, „Sūduva“ su 49 taškais – ketvirta.

Jei „Klaipėdos granito“ apeliacija bus patvirtinta, lyderių rikiuotė liks tokia: 1. „Žalgiris“ – 82 taškai, 2. „Trakai“ – 75 taškai, 3. „Sūduva“ – 61, 4. „Atlantas“ – 61.

Diskvalifikavus „Klaipėdos granitą“, kovos dėl aukso situacija nepasikeistų – „Žalgiriui“ užtektų laimėti rungtynes šį vakarą Klaipėdoje prieš „Atlantą“, kad apgintų čempionų titulą, nes papildomų taškų negautų ir „Trakai“, šįvakar besirengiantys mačui su „Klaipėdos granitu“.

Į prastesnę situaciją patektų bronzos siekianti „Sūduva“, kuri šiemet laimėjo visus 4 mačus prieš „Klaipėdos granitą“.

Tuo tarpu „Atlantas“ vieną Klaipėdos derbį pralaimėjo, kitame – sužaidė lygiosiomis, du – laimėjo.

„Klaipėdos granito“ treneris G.Jarmalavičius penktadienį tvirtino, jog komanda gins savo teises.

Jis pats savo vyrų pralaimėtų rungtynių neskaidriomis nelaikė.

„Aš daug galėčiau pavardyti kitų rungtynių, kurios baigėsi dideliais skirtumais. Jei komanda pralaimėjo 0:4 ar 0:5 – tai ką dabar daryti? Tai sportas,“ – sakė treneris.

Jis kaltino LFF, jog ši sprendimus priėmė ir diskvalifikacijas skyrė, neapklausiusi pačių futbolininkų.

Paklaustas, ar pats pasitiki visais savo žaidėjais, G.Jarmalavičius siūlė atkreipti dėmesį į „Klaipėdos granito“ sudėtį.

„Joje jau nėra kai kurių žaidėjų. Vadinasi, mes jais nepasitikėjome. Mes vykdome pokalbius ir atsisakome, jei netenkina žaidimas arba matome kitų negerovių,“ – tvirtino G.Jarmalavičius.

Perklaustas, ar pasitiki visais dabartiniais žaidėjais, treneris atsakė: „Šios dienos LFF pranešimas man buvo netikėtas. Taip galima prieiti iki paranojos. Jei dirbi, vadinasi, pasitiki. Bet dar kartą pabrėšiu – ne visi klube sezoną pradėję žaidėjai liko iki šiol.

Bet už rankos nė vienas nebuvo pagautas.“

VšĮ „Klaipėdos granitas“ savininku buvo verslininkas iš Rusijos Aleksandras Isaičevas.

Šį sezoną A.Isaičevo indėlis į klubo biudžetą sumažėjo, nes Maskvos verslininkui stipriai kirto Rusiją apėmusi krizė.

Treneris G.Jarmalavičius būtent su juo pasirašė darbo sutartį, bet paskui A.Isaičevo klube nebeliko. „Jo nebėra. Nežinau kodėl – aš tik treneris,“ – sakė G.Jarmalavičius.

„A.Isaičevas yra futbolo mylėtojas, bet matėsi, kad jo sugebėjimai ir finansai neleidžia įgyvendinti norų. Jis buvo pasiruošęs perduoti komandą, kad kažkas ja užsiimtų. Jis bijojo, kad komanda nesubyrėtų,“ – apie A.Isaičevą sakė sporto lažybų bendrovės „Orakulas“ vadovas Erikas Vainikonis.

Jis pats šių metų pradžioje buvo kalbinamas prisidėti prie „Klaipėdos granito“ rėmimo.

Tačiau, „Orakulo“ ir futbolo komandos jungtuvės neįvyko.

„Prieš metus šią komandą rėmėme, kažkada turėjome planų susieti ir kažką gero iš šios komandos padaryti, bet oficialiai tai niekada neįvyko, – sakė E.Vainikonis. – Tai lėmė kelios priežastys – federacijos požiūris ir nepakankamas klubo biudžetas. Minusų buvo ženkliai daugiau nei pliusų.“

Lažybų bendrovės direktorius teigė, kad po nesėkmingų derybų „Klaipėdos granito“ žaidimo nebesekė.

„Nežinau, kaip dėl „Klaipėdos granito“, bet Lietuvos futbole, mano nuomone, didžioji dalis rungtynių yra įtartinos. Tik mums tai sudėtinga pastebėti, nes dauguma statymų įvyksta ne Lietuvoje, – kalbėjo „Orakulo“ vadovas. – Ne paslaptis, kad yra komandų, per kurių rungtynes sėdi grupė žmonių. Jie užsiima lažybomis gyvai, nes žino, kaip kas rungtynėse įvyks.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.