Anglijoje „lapinai“ seka stebuklingą pasaką

Efektyviausias Anglijos lygos puolėjų duetas padėjo „Leicester City“ klubui 2:1 nugalėti stringančius čempionus Londono „Chelsea“ futbolininkus ir užkelti kuklią komandą į „Premier“ lygos viršūnę.

Iš mėgėjų lygų atkeliavęs J.Vardy tapo tikra „Leicester City“ įvarčių mašina.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Iš mėgėjų lygų atkeliavęs J.Vardy tapo tikra „Leicester City“ įvarčių mašina.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2015, 9:11 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 12:53 PM

Įdomiausia pastarųjų metų Anglijos futbolo istorija neturi pabaigos. Praėjusį sezoną vos išvengęs iškritimo į žemesnę lygą „Leicester City“ klubas įpusėjus sezonui pirmauja turtingų klubų pilnose Anglijos pirmenybėse.

„Tai stebukas, – sakė Leičesterio komandos treneris Claudio Ranieri. – Aš nenoriu pabusti.“

Puolėjas nesustabdomas

340 tūkst. gyventojų turinčio Anglijos miesto ekipa pernai Kalėdas sutiko būdama paskutinėje lentelės vietoje. Ten pat buvo ir balandžio pradžioje. Tiktai laimėję 7 iš 9 paskutinių praėjusio čempionato rungtynių „lapinais“ vadinami Leičesterio futbolininkai finišavo saugioje 14-oje pozicijoje.

Dabar jie dviem taškais lenkia Londono „Arsenal“, trimis – „Manchester City“, šešiais – „Manchester United“, o prieš čempionų titulą gegužę iškovojusį „Chelsea“ turi net 20 taškų pranašumą.

Viena pasakiško „Leicester City“ skrydžio priežasčių – 28 metų Jamie Vardy.

Jam buvo šešiolika, kai būsimąją žvaigždę atleido gimtojo miestelio komanda ir jis ėmė dirbti grindų dangos gamykloje, kol ten susižeidė nugarą.

J.Vardy buvo apkaltintas muštynėmis, todėl policija šešis mėnesius prižiūrėjo, kad jis grįžtų į namus iki 18 val. nė nebaigęs vakarinių rungtynių vietos komandoje, kuri jam mokėjo 30 svarų (41 euro) savaitinį atlyginimą.

Bet puolėjas kantriai dirbo ir atkakliai mušė įvarčius, kad ir kur žaistų.

2012 metais „Leicester City“ įsigijo jį iš anglų Sekmadienio lygos komandos „Fleewood Town“ už rekordinę mėgėjų futbolui pinigų sumą – 1 mln. svarų.

Dabar J.Vardy yra ne tik Anglijos rinktinės puolėjas, žaidęs 3:0 laimėtose rungtynėse Vilniuje su Lietuva praėjusį spalį, bet ir rezultatyviausias „Premier“ lygos žaidėjas.

Šį sezoną jis pelnė įvarčius 11 rungtynių iš eilės ir pagerino 2003 metais pasiektą „Manchester United“ puolėjo Ruudo van Nistelrooy rekordą.

Pirmadienį pasiuntęs kamuolį į „Chelsea“ vartus J.Vardy savo sąskaitoje jau turi 15 įvarčių.

„Jis žybtelėjo tarsi meteoritas, – sakė Anglijos rinktinės trenerio asistentas Gary Neville’is. – Praėjusį sezoną jis dar blaškėsi prie vartų, nors ir buvo žaibiškai greitas. Jo žaidimas nebuvo nušlifuotas, o dabar tapo visiškai kitoks.“

Moka pasirinkti žaidėjus

J.Vardy nėra vienišas karys Anglijos čempionato lyderių gretose.

Kitas „Leicester City“ puolėjas Riyadas Mahrezas pirmadienį irgi įmušė kamuolį į „Chelsea“ vartus ir pelnė 11-ąjį įvartį lygoje. Rezultatyviausių Anglijos lygos futbolininkų sąraše 24 metų alžyrietis yra trečias.

Be to, R.Mahrezas yra prisidėjęs perdavimais prie 18 įvarčių šį sezoną – daugiausia iš visų Anglijos lygoje. Antras yra J.Vardy – 17 kartų.

Kalbama, kad „Manchester United“ norėtų perpirkti R.Mahrezą per sausį atsiversiantį perėjimų langą. Bet Leičesterio klubas nesiruošia skelbti išpardavimo.

„Niekas negali nusipirkti J.Vardy ar R.Mahrezo sausį, – šią savaitę pareiškė „Leicester City“ treneris C.Ranieri. – Niekas neturi tiek pinigų, nes jie yra neįkainojami.

Kodėl turėčiau įvardyti kainą? Jei nustatyčiau kartelę, kas nors galėtų pasiūlyti daugiau, taigi aš to nedarysiu.“

Prieš sezoną visa „Leicester City“ ekipa kainavo 22 mln. svarų (30 mln. eurų) – mažiau nei vienas „Chelsea“ puolėjas Diego Costa.

„Lapinų“ komandą buria Steve’as Walshas – 16 metų futbolo skautu dirbęs vadybininkas, dirbęs ir Jose Mourinho štabe. Buvęs mokytojas, pats niekada nežaidęs futbolo, rado vietą klube ne tik įspūdingam puolėjų duetui, bet ir kitiems iš kuklių komandų atėjusiems žaidėjams.

Robertas Huthas praėjusį sezoną nepatekdavo į „Stoke City“ pagrindinę sudėtį, bet puikiai pritapo Leičesteryje.

Austras Christianas Fuchsas buvo įsigytas vasarą be išpirkos, nes jis buvo laisvasis žaidėjas futbolo rinkoje.

N’Golo Kante nupirktas už 7,6 mln. eurų iš Prancūzijos „Caen“ klubo, kai buvo įvertinta, kad šio vidurio gynėjo kamuolio valdymo statistika geriausia Europoje.

„Aš ir komanda yra tik ledkalnio viršūnė, o po ja slypi labai geras štabas“, – sakė treneris.

Strategas juoksis paskutinis

Praėjusią vasarą S.Walshas atleido komandos trenerį ir artimą draugą Nigelį Pearsoną, o vietoj jo pasamdė 64 metų italą C.Ranieri.

Jis buvo vadinamas visaip. Pralaimėtoju. Senuku. Per senu, kad keistų mąstymą.

Jis buvo vadinamas tvirto charakterio, bet didelės sėkmės nesulaukusiu treneriu, nors treniravo daugiau nei dešimt komandų, tarp jų „Napoli“, „Fiorentina“, „Valencia“, Madrido „Atletico“, „Chelsea“, „Juventus“ ir Milano „Inter“.

Labiausiai italą tarkavo J.Mourinho, kuris pakeitė C.Ranieri „Chelsea“ trenerio poste 2004 metais. Bet garsusis portugalas dabar priverstas keisti plokštelę.

„Prieš porą savaičių sakiau: netikiu, kad jie gali būti čempionai, – apie „Leicester City“ sakė dabar 16-ąją vietą Anglijoje užimančios „Chelsea“ komandos treneris portugalas. – Matyt, man reikia pagalvoti dar kartą prieš tai sakant. Tai gali būti kai kas magiško ir įspūdingo futbolo pasaulyje.

C.Ranieri? Jis buvo pripažintas geriausiu mėnesio treneriu, bet manau, kad tokių įvertinimų jis nusipelnė daugiau. Prieš metus jie tupėjo lentelės apačioje, o C.Ranieri atleistas iš Graikijos rinktinės po pralaimėjimo Farerų saloms.

Dabar jis yra puikiausiai vertinamas treneris „Premier“ lygoje, o žaidėjai – taip pat geriausi. Tai fantastiška.“

Kažkada J.Mourinho šaipėsi iš vyresniojo kolegos.

Anglijos čempionatui pasiekus pusiaukelę atrodo, kad šį sezoną C.Ranieri juoksis paskutinis. (AP, „Espnfc.com“, „Telegraph.co.uk“, LR)

Anglijos čempionatas

Lyderiai (po 16 turų): 1. „Leicester City“ – 35 taškai, 2. Londono „Arsenal“ – 33, 3. „Manchester City“ – 32, 4. „Manchester United“ – 29, 5. „Tottenham Hotspur“ – 26, 6. „Crystal Palace“ – 26, 7. „Watford“ (G.Arlauskis) – 25, ... 16. „Chelsea“ – 15.

Rezultatyviausi žaidėjai: 1. J.Vardy („Leicester City“) – 15 įvarčių, 2. R.Lukaku („Everton“) – 12, 3. R.Mahrezas („Leicester City“) – 11, 4. O.Ighalo („Watford“) – 10, 5. O.Giroud („Arsenal“) – 9, 6. H.Kane’as („Hotspur“) – 8.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.