Juodame futbolo fone – Vilniaus „Žalgiris“ ir Lietuvos svajonė

Vilniaus „Žalgiris“ šiomis dienomis – tarsi šviesa tunelio gale Lietuvos futbolui. Kai Finansinių tyrimų nusikaltimų tarnyba (FNTT) krėtė Lietuvos futbolo federaciją (LFF), organizacijos vadovas Julius Kvedaras teisėsaugą vadino nupirkta ir vardijo užsakovus, futbolo bendruomenė svarstė, ar liberalų įsikišimas užtrauks FIFA nemalonę ir pašalinimą, „Žalgiris“ įlindo į stiklinį burbulą, saugantį nuo skandalų.

L.Klimavičius (kairėje) ir S.Mikoliūnas prisijungė prie „Žalgirio“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Klimavičius (kairėje) ir S.Mikoliūnas prisijungė prie „Žalgirio“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Mikoliūnas nori žaisti Čempionų lygoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Mikoliūnas nori žaisti Čempionų lygoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš kairės: L.Klimavičius, S.Mikoliūnas ir M.Nikoličius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš kairės: L.Klimavičius, S.Mikoliūnas ir M.Nikoličius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš kairės: L.Klimavičius, S.Mikoliūnas ir M.Nikoličius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš kairės: L.Klimavičius, S.Mikoliūnas ir M.Nikoličius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš kairės: L.Klimavičius, S.Mikoliūnas ir M.Nikoličius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš kairės: L.Klimavičius, S.Mikoliūnas ir M.Nikoličius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 22, 2015, 10:42 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 12:26 AM

Bet nesėdėjo sudėjęs rankų. Praėjusią savaitę „Žalgiris“ paskelbė, kad į komandą atvyksta vienas ryškiausių savo kartos futbolininkų Saulius Mikoliūnas, o pirmadienį nuaidėjo žinia ir apie tai, kad į Vilnių atvyksta Linas Klimavičius.

„Saulius turi daug ambicijų. Tos ambicijos susijusios ir su klubu, ir su noru tapti daugiausia rungtynių su rinktine sužaidusiu žaidėju. O Linas per trejus metus užsirekomendavo ir tapo pagrindiniu Lietuvos gynėju. Jie patys abu norėjo būti „Žalgiryje“, todėl juos rinkomės“, – sakė Vilniaus „Žalgirio“ direktorius Mindaugas Nikoličius.

Nori girdėti Čempionų lygos himną

Po sezono karjerą baigė Deividas Šemberas ir „Žalgiriui“ teko ieškoti lyderio ne tik aikštėje, bet ir rūbinėje. Atrodo, kad komanda jį surado.

„Žalgiris“ visada buvo klubas su gilia istorija. Kai pradėjau žaisti futbolą, eidavau į stadioną palaikyti „Žalgirio“ ir svajonė buvo žaisti jame. Klubas išgyveno sunkų laikotarpį, bet atsirado žmonės, kurie nutarė prikelti ekipą iš pelenų. Aš pats išreiškiau norą žaisti ir malonu sugrįžti“, – sakė S.Mikoliūnas.

Dar neseniai jau eiliniu Lietuvos futbolo A lygos trofėjumi pasidžiaugęs „Žalgirio“ klubas neslepia, o sirgaliai ir nieko kito nesitiki – tikslu išlieka Čempionų ar Europos lygos turnyrų grupių etapas.

Kartą „Žalgiris“ buvo visai arti, bet pritrūko meistriškumo. Praėjusį sezoną irgi nepavyko parodyti raumenų. „Žalgirio“ futbolininkai vėliau stebėjo, kaip sunkiai, bet visgi Čempionų lygoje, rungtyniauja „Malmo“ žaidėjai, neleidę lietuviams priartėti prie svajonės.

„Neigiamų nėra, – apie sugrįžimą kalbėjo S.Mikoliūnas. – Klubas daro didelį darbą. Matau, kaip jie rūpinasi žaidėjais, kokią infrastruktūrą turi. Nesu jaunas, turiu patirties ir ambicijų, kad aikštėje išgirsčiau Čempionų lygos himną. Tai kiekvieno žaidėjo svajonė ir aš tokią turiu. Aš turiu ambicijų ir noriu jaunesniems žaidėjams perduodi savo patirtį.“

Nori baigti be pralaimėjimų

Dar neseniai jis pareiškė, kad „Žalgiris“ kitą sezoną Lietuvoje sieks naujo rezultato. Trofėjus jau tapo įprasta po sezono kertama duona, LFF taurės turnyras irgi problemų nepridaro.

Tad ko gali norėti „Žalgiris“? Nepatirti nė vieno pralaimėjimo.

„Viskas įmanoma. Su tokiais žaidėjais, kokius turi „Žalgiris“, tikslas – realus“, – sakė S.Mikoliūnas. Jis būdamas užsienyje stebėjo A lygos dvikovas.

„Paliko visai gerą įspūdį“, – pridūrė jis.

Į šiltuosius kraštus nekeliaus

Vilniaus „Žalgiris“ praėjusį sezoną rengėsi ir Brazilijoje. Naujajam sezonui žalgiriečiai pradės ruoštis sausio 4-ąją, o šešioliktą dieną jau žais su Balstogės „Jagellonia“ klubu. Šįkart „Žalgiris“ į egzotines šalis nekeliaus. Komanda raumenis apšildys Estijoje, Latvijoje, Baltarusijoje.

„Tai pateisino lūkesčius, bet šiuo metu komplektuojame komandą, tad nutarėme pakeisti. Stovyklos duoda naudą, bet tai nėra toks didelis privalumas sezono pradžioje. Vasarį laukia Supertaurės rungtynes su „Trakais“, todėl nutarėme ruoštis Lietuvoje, o stovyklą turėti prieš Čempionų lygą“, – pasakojo M.Nikoličius.

„Žalgiris“ dar tikisi komandą sustiprinti vidurio puolėju ir gynėju. Klubas savo akiratyje turi keletą nacionalinės rinktinės žaidėjų. Manoma, kad vienas jų – gynėjas Marius Žaliūkas.

„Pasiruošimo darbus kitam sezonui pradėjome jau šiemet. Gerai sekasi abonementų prekyba. Tai – geriausi mūsų metai. Baigėsi mūsų trejų metų sutartis su aprangos gamintoju „Kappa“. Nuo šiol mūsų nauju gamintoju tapo „Nike“. Sutartis bus pasirašyta bent penkeriems metams ir su tuo susiję mūsų planai“, – sakė M.Nikoličius.

Sieks rinktinės rekordo

31-erių S.Mikoliūnas praėjusį sezoną leido Soligorsko „Šachtior“ komandoje, yra vilkėjęs Sevastopolio klubo marškinėlius, rungtyniavo Kijevo „Arsenal“, FBK „Kauno“, Edinburgo „Hearts“ ir Panevėžio „Ekrano“ komandose.

Jis vilkės 31-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius. S.Mikoliūnas Lietuvoje turi ir kitą tikslą – pagerinti sužaistų rungtynių nacionalinėje rinktinėje rekordą. Kol kas jis atsilieka nuo karjerą baigusių Andriaus Skerlos ir Deivido Šembero.

„Noriu aplenkti juos. Beje, Andrius ir Deividas taip pat karjeras baigė „Žalgiryje“, tad tai daug ką pasako“, – teigė S.Mikoliūnas.

Lietuvos rinktinėje jis yra sužaidęs 73 mačus. A.Skerla – 84-is, o D.Šemberas – 82.

S.Mikoliūnas šį sezoną buvo netikėtai nepakviestas į rinktinės rungtynes su Slovėnija ir tai sutapo su Lietuvos futbolui išreikšta kritika. Tačiau jis turėtų sugrįžti. Rinktinė – nors dar nėra oficialu – jau turi naują trenerį, kuriuo tapo Europoje vienas žinomiausių Lietuvos futbolininkų Edgaras Jankauskas.

„Tikiuosi, kad į gerą, – apie Igorį Pankratjevą pakeisiantį trenerį kalbėjo S.Mikoliūnas. – Lietuvos futbolas išgyvena ne pačius geriausius laikus, tad tikiuosi, kad Edgarui pavyks surasti branduolį ir žaidėjus, kurie padės rinktinę kelti į viršų.“

Didelių permainų nepajautė

26 metų L.Klimavičiui „Žalgiris“ – gerokai labiau pažįstama komanda, nes dar praėjusį sezoną jis su „Trakais“ mėgino kabintis į vilniečius. Tačiau „Žalgiris“ ir toliau išliko ant A lygos sosto, o šiemet į Lietuvos vyrų nacionalinę rinktinę kviesti pradėtas gynėjas padės dar labiau įtvirtinti žalgiriečių valdymą.

„Tokia futbolininko duona, – apie tai, kad parėjo iš rimčiausių „Žalgirio“ varžovų stovyklos, kalbėjo L.Klimavičius. – Nežinai, kurioje komandoje gali atsidurti. Didelių pokyčių nejaučiu. Labai džiaugiuosi, kad atsidūriau „Žalgiryje“.“

L.Klimavičius „Trakuose“ praleido du sezonus ir spėjo dirbti kartu su E.Jankausku, kai šis su ekipa pasiekė gerų rezultatų, bet 2014 metų sezono pabaigoje turėjo atsisveikinti.

„Puikus treneris. Jo atėjimas į rinktinę – didžiulis pastiprinimas“, – apie vienintelį Čempionų lygos trofėjų laimėjusį lietuvį sakė L.Klimavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.