Algimantas Liubinskas – apie Giedrių Arlauskį ir tamsią aurą

„Jį sušaudė, bet dėl to kaltinti negalima“, – pagrindinio Lietuvos rinktinės vartininko Giedriaus Arlauskio debiutą Ispanijos čempionate vertino Algimantas Liubinskas. Ilgiausiai Lietuvos rinktinei vadovavęs A.Liubinskas sekmadienį, kaip ir daugelis šalies futbolo gerbėjų, sekė „Espanyol“ ir Madrido „Real“ rungtynes.

G.Arlauskiui teko debiutuoti prieš vieną galingiausių klubų pasaulyje.<br>lrytas.lt montažas
G.Arlauskiui teko debiutuoti prieš vieną galingiausių klubų pasaulyje.<br>lrytas.lt montažas
A.Liubinskas teigė, kad G.Arlauskiui dabar būtina užsikabinti, nes šis amžius – tinkamiausias.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Liubinskas teigė, kad G.Arlauskiui dabar būtina užsikabinti, nes šis amžius – tinkamiausias.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2016, 11:12 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 3:37 PM

Būtent su „Espanyol“ marškinėliais pirmąjį kartą pasirodė ir 28-erių G.Arlauskis, kuriam komandos draugai lengvai apsiprasti aikštėje neleido.

„Su varžovu tai labai nepasisekė“, – nusijuokė A.Liubinskas.

Svarbiausia – nepalūžti

„Espanyol“ futbolininkai pralaimėjo 0:6. Futbolo legendos Zinedine'o Zidane'o treniruojama „Real“ komanda per pirmąjį kėlinį įmušė 4 įvarčius, o Cristiano Ronaldo mačą baigė užfiksavęs „hattrick'ą“.

Pirmieji trys įvarčiai krito per 16 minučių, o juos mušė visame pasaulyje puikiai žinomi žaidėjai. 7-ąją minutę įmušė pastaruoju metu skandalingose antraštėse minimas Karimas Benzema, 12-ąją 11 metrų baudinį realizavo C.Ronaldo, o tada tikslumą parodė ir 2014 metų pasaulio futbolo čempionato atradimu vadinamas kolumbietis Jamesas Rodriguezas.

„Labiau jį vertinti galėsime po kitų rungtynių, – sakė A.Liubinskas, neturėjęs priekaištų lietuviui. – Kai tiek praleidi, niekas nepasakys, kad žaidei gerai. Galima kibti ir sakyti, kad nesureguliavo gynybos, bet ir tai tik – galbūt. Kaip vartininkas klaidų jis nedarė.“

Jeigu kartu su G.Arlauskiu Bukarešto „Steaua“ klube dirbęs ir dabar „Espanyol“ vadovaujantis Constantinas Galca nesugalvos sodinti lietuvio ant suolo, tuomet gerbėjai jį išvys vasario 8-osios rungtynėse. „Espanyol“ namuose žais su kita vidutinioke „Real Sociedad“.

„Svarbiausia – nepalūžti. Ukrainiečiai sako: „Ne gėda parpulti. Gėda – neatsikelti“, – kalbėjo A.Liubinskas. – Nors Giedrius niekur neparpuolė, tiesiog debiutas buvo nesėkmingas.“

– „Watford“ klube padoraus šanso taip ir nesulaukęs G.Arlauskis Ispanijoje į aikštę buvo įmestas greitai. Kaip vertinate jo debiutą?,lrytas.lt paklausė A.Liubinsko.

– Kol kas aplink Giedrių yra nelaimingo vaiko aura. Prasėdėjo ant suolo Kazanėje, tada pateko pas anglus ir vėl sėdėjo, o dabar jį metė sušaudymui. Labiau jį vertinti galėsime po kitas rungtynes.

Tai primena Stanislavą Čerčesovą, kuris Maskvos „Spartak“ klube debiutavo praleisdamas penkis įvarčius. Bet išgyveno ir tapo vienu geriausių Sovietų Sąjungos vartininkų. Šiandieną jis geras treneris, visur Gintarą Staučę kartu ima (abu dirba Varšuvos „Legia“ klube).

Viskas priklauso nuo to, kiek stipri G.Arlauskio valia. Nesvarbu, kokios sąlygos, bet rezultatas slegia. Kai praleidi šešis įvarčius, niekas nesakys, kad žaidei gerai.

Galima sakyti, kad galbūt gynybos nesureguliavo. Galbūt dėl kalbos barjero negalėjo tinkamai dalyti nurodymų. Žinoma, jeigu žiūrėsime į grynai vartų sargo vaidmenį, tai klaidų nebuvo. Bet tai – tiesiog nelaimė, bet svarbiausia – nepalūžti.

– Panašu, kad išvykimas iš Anglijos – sėkmingas G.Arlauskio žingsnis.

– Kol kas jo aura nėra gera. Žydrūnas Karčemarskas turėjo tokią pat Maskvos „Dinamo“ klube. Tai jį laikydavo ant suolo, tai leisdavo žaisti. Galiausiai jis išvyko į Turkiją ir užsikabino. Žydrūnas rinktinėje man vartus laikydavo gerai, bet būtent Maskvoje po klaidos vėl sėsdavo ant suolo. Bet jis įveikė krizę ir yra geriausias Lietuvos vartininkas.

Dabar krizę reikia įveikti G.Arlauskiui. Amžius – tikrai geras. Jis – ne piemuo, jau subrendęs, todėl laikas pradėti kabintis. Ši stotelė – užsikabinimui.

– Situacija – arba, arba...?

– Kalbame apie aukščiausią lygį. Žemesniame lygyje jis visada turės galimybę, bet visi norime jį matyti aukštesniame lygyje. Jeigu pavyks užsikabinti, išliks, o jeigu ne, tai ne... Jam tiesiog reikia nepalūžti. Debiutuoti prieš tokią komandą...Madrido „Real“ dabar yra pakilime. Naujas treneris, nauja banga, visi nori save parodyti. Aplinkybės susiklostė ne Giedriaus naudai.

– Kaip galima mėginti prognozuoti G.Arlauskio ateitį Ispanijoje. Ar jo lygio turėtų užtekti, kad šis patektų į antraštes?

– Reikia pastovumo. Prisiminkime Kazanę, kur jį leisdavo į aikštę, o jis kartais praleisdavo kokį neįprastą įvartį. Rinktinėje jis žaisdavo gerai, o tada netikėtai tarp rankų kamuolys praslysdavo. Čia reikia pastovumo.

Viskas remiasi į psichologiją. Jeigu su ja susitvarkys, viskas bus gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.