„Lietava“ viliasi sukelti šurmulio Lietuvs futbolo elite

Nors prie aikštės dar neįrengti nei persirengimo kambariai, nei apšvietimas, o dalis futbolininkų nėra profesionalai, į Lietuvos aukščiausiosios lygos pirmenybes grįžtanti Jonavos „Lietava“ mano, kad neprapuls.

Pernai 1-osios lygos čempionais tapę Jonavos „Lietavos“ futbolininkai rengiasi debiutui stipriausioje A lygoje.<br>„Fklietava“ nuotr.
Pernai 1-osios lygos čempionais tapę Jonavos „Lietavos“ futbolininkai rengiasi debiutui stipriausioje A lygoje.<br>„Fklietava“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rinkus („Lietuvos rytas“)

2016-02-03 07:04, atnaujinta 2017-06-09 11:00

„Lietava“ yra mažiausia A lygos ekipa pagal daugelį rodiklių – miesto gyventojų skaičių (30 tūkst.), biudžetą (100 tūkst. eurų praėjusį sezoną), žiūrovų vietų skaičių stadione (1 tūkst.).

Tačiau Jonavos klubas tikisi, kad jų silpnybė gali virsti stiprybe po mėnesio prasidedančiose A lygos pirmenybėse.

„Vakar per treniruotę juokavome, kad pirmajame A lygos čempionato rate būsime nenuspėjama, nepažįstama komanda varžovams, kurie įpratę žaisti su tomis pačiomis komandomis.

Mes būsime staigmena, – sakė „Lietavos“ klubo direktorius Aironas Morkūnas. – Komandos tikslas – įrodyti, kad pelnytai sportiniu principu patekome į A lygą, o teisė ten atstovauti Jonavai mums bus didelė paskata.“

Klubas prašo išimčių

Kai po Antrojo pasaulinio karo Jonavoje buvo pradėtas žaisti futbolas, ten nuolat buvo futbolo komanda. Jos pavadinimas keitėsi nuo populiarių iki keistokų – „Spartakas“, „Žalgiris“, „Baldininkas“, „Kooperatininkas“, „Statyba“, „Automobilininkas“, „Azotas“, „Achema-Lietava“, kol klubas tapo „Lietava“.

Jonavos futbolininkai žaidė aukščiausiojoje Lietuvos lygoje 1978–1989 metais, kai stipriausi Lietuvos klubai dalyvavo SSRS pirmenybėse.

1993, 1999, 2012 metais „Lietava“ laimėjo 1-osios lygos pirmenybes, bet pirmuosius du kartus neperšoko pereinamųjų rungtynių barjero, o prieš ketverius metus nedrįso peršokti į aukštesnį lygį.

Tačiau po triumfo antrojoje pagal pajėgumą šalies futbolo lygoje 2015 metais, kai „melsvieji“ per 34 rungtynes surinko 80 taškų ir aplenkė Vilniaus „Žalgirį-B“ ir Gargždų „Bangą“, jonaviškiai suprato, kad išmušė jų valanda.

Jie pasibeldė į A lygos duris ir išgirdo naujojo lygos vadovo Deivido Šembero kvietimą užeiti, nors „Lietavai“ dar daug trūksta iki normalios klubo infrastruktūros.

„Dabar neatitinkame kai kurių A lygos kriterijų, todėl pereinamajam laikotarpiui – 2016 metų sezonui – prašome išimčių“, – neslėpė A.Morkūnas.

Šį sezoną šalia aikštės klubas ketina pastatyti laikinuosius namelius su dušais.

2016-ųjų pabaigoje Jonavoje pagaliau planuojama atidaryti sporto kompleksą, kuris statomas per 150 metrų nuo futbolo aikštės. Tada neliks bėdų dėl persirengimo, teisėjų, dopingo kontrolės ir būstinės.

Jonavos savivaldybė žada 2017 metais pastatyti naują 2 tūkst. vietų tribūną, o perkėlus dabartinę 1 tūkst. kėdžių tribūną į kitą aikštės pusę žiūrovų skaičių padidinti iki 3 tūkst.

Šiuo metu „Lietava“ žaidžia ant natūralios vejos, laistomos automatine čekiška sistema.

„Drįsčiau teigti, kad tarp natūralių aikščių mūsiškė yra viena geriausių Lietuvoje“, – sakė „Lietavos“ klubo direktorius A.Morkūnas.

Tačiau dėl šios priežasties aikštė labiau saugoma, todėl pirmąjį A lygos ratą „Lietava“ norėtų žaisti vien išvykose.

Jei vis dėlto pasitaikys „namų“ rungtynių, iki balandžio vidurio Jonavos klubas jas planuoja žaisti Kaune ant Nacionalinės futbolo akademijos dirbtinės dangos.

Praėjusį sezoną Jonavos klubo biudžetas buvo 100 tūkst. eurų, bet dabar jį tikimasi padidinti bent du kartus.

A.Morkūno skaičiavimais, didžiausią dalį turėtų skirti Jonavos savivaldybė, akcinė bendrovė „Achema“ ir klubo dalininkai – asociacija „Už Jonavos futbolo ateitį“ ir verslininkas socialdemokratas Jonas Kaminskas.

Lyderių bus ne vienas

A lygos debiutui „Lietavos“ futbolininkus ruošia treneris Marius Bezykornovas.

Buvęs Lietuvos rinktinės saugas praėjusį sezoną dar pats dažnai pasirodydavo aikštėje ir būdamas žaidžiantysis treneris įmušė 7 įvarčius.

„Greitis 1-ojoje ir A lygoje skiriasi. Aš irgi nebejaunėju“, – sprendimą susitelkti tik į trenerio pareigas paaiškino 39 metų M.Bezykornovas.

Jo rankose – lietuviška komanda, kurioje yra ir jonaviškių, kuriems futbolas nėra pagrindinis darbas, ir iš kitų šalies miestų atvykusių patyrusių žaidėjų – tokių kaip Dominykas Galkevičius ir Tomas Salamanavičius.

Šiems dviem futbolininkams prieš metus Lietuvos futbolo federacija (LFF) neleido startuoti čempionate Pakruojo „Kruojos“ sudėtyje dėl galimai nelegalios veiklos. Bet vėliau LFF panaikino draudimą.

Įtarimų dėl sutartų rungtynių yra sulaukęs ir iš Kauno „Stumbro“ į „Lietavą“ persikėlęs vartininkas Giedrius Kvedaras – jis yra praleidęs kelis keistus įvarčius per 2011 metų „Kruojos“ ir „Kauno“ mačą, į kurį tirdami savo bylas atkreipė dėmesį Estijos prokurorai.

„Paprašėme žaidėjų: jei dėl kokių nors priežasčių negali dorai žaisti, tegu palieka mūsų klubą, kurį federacija vertina kaip sąžiningą, – sakė A.Morkūnas. – Su T.Salamanavičiumi esame pasirašę sutartį, su D.Galkevičiumi dar reikia suderinti.

Bet jį pažįstame – tai jonaviškis, aukšto lygio žaidėjas. Pasitikime juo – jei kas ir buvo, tai buvo klaida ir iš to pasimokyta.“

„Lietavos“ gretose yra ir daugiau žinomų žaidėjų.

Prieš kelerius metus sutartį su Romos „Lazio“ sudaręs, tačiau šiame Italijos klube niekada nedebiutavęs Aurimas Vilkaitis grįžo į gimtąją Jonavą.

Tiesa, 21 metų gynėjas dar gydosi kelio traumą.

Vienas komandos lyderių turėtų būti saugas Tadas Eliošius, kaip ir D.Galkevičius bei A.Vilkaitis keliskart vilkėjęs Lietuvos rinktinės aprangą.

Atakos smaigalyje „Lietava“ turi Lauryną Stonkų – 24 metų puolėją, praėjusį sezoną 1-ojoje lygoje per 28 metus pelniusį 29 įvarčius.

„Sunku pasakyti, ar jis muš daug įvarčių ir A lygoje.

Bet jis geras puolėjas. Tikrai neliks sausas“, – sakė M.Bezykornovas.

Jonavos klubas dairosi dar kelių futbolininkų, kurie sustiprintų komandą A lygos pirmenybėms.

Užduotis – išsilaikyti lygoje

Rengdamasi sezonui „Lietava“ sužaidė dvejas kontrolines rungtynes su A lygoje rungtyniaujančiais Kauno klubais: repeticija Panevėžyje su „Kauno Žalgiriu“ baigėsi 0:0, o mačas Kaune „Stumbrui“ pralaimėtas 2:3.

Pernai LFF taurės varžybose Jonavos futbolininkai pranoko „Klaipėdos granitą“, bet ketvirtfinalyje 0:3 ir 0:3 pralaimėjo Marijampolės „Sūduvai“.

„Sūduvos“ jėgą jau pajutome, bet dar neteko žaisti su Vilniaus „Žalgiriu“ ar „Trakais“. Bus dar sunkiau, – nerimavo M.Bezykornovas. – Bet bandysime įkąsti.

Esame debiutantai ir norime būti tie, kurie pateikia staigmenų.“

Nustebinti ir išsilaikyti A lygoje – toks ir yra svarbiausias „Lietavos“ tikslas šį sezoną.

„Penktoji vieta būtų fantastika. Užėmę 6-ąją pasiektume savo tikslą, nes ši vieta leistų sužaisti penktąjį ratą su stipriausiomis komandomis ir išvengti pereinamųjų varžybų“, – kalbėjo A.Morkūnas.

200 000

Tiek eurų savo biudžete planuoja turėti Jonavos „Lietava“.

A lygoje – aštuoni klubai

Lietuvos futbolo čempionate 2016 metų sezoną žais 8 komandos: Vilniaus „Žalgiris“, „Trakai“, Klaipėdos „Atlantas“, Marijampolės „Sūduva“, „Kauno Žalgiris“ (buvęs „Spyris“), Utenos „Utenis“, Kauno „Stumbras“ ir Jonavos „Lietava“.

A lygoje neliko 9-ąją vietą užėmusių „Šiaulių“, kurie dėl finansinių sunkumų nusprendė sustabdyti klubo veiklą. Dėl galimai sutartų rungtynių iš A lygos pernai buvo išmestas „Klaipėdos granitas“, iširo Pakruojo „Kruoja“.

A lygos pirmenybėse iš pradžių bus žaidžiami keturi ratai. Po jų 1–6 vietas užėmusios komandos sužais dar vieną ratą. 8-oji komanda turėtų palikti A lygą, o jos vietą užims 1-osios lygos čempionai. 7-ojoje vietoje likusi ekipa žais pereinamąsias rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.