Gintaro Einikio likimo broliai: kaip talentai skendo alkoholyje

Jie buvo nepaprastai talentingi futbolininkai, bet savo talentą paskandino alkoholyje. Portalas championat.com prisiminė ryškias futbolo asmenybes, kurias sužlugdė pražūtingas pomėgis.

G.Bestas.<br>1001experiencias.com
G.Bestas.<br>1001experiencias.com
P.Gascoigne'as.<br>wikipedia nuotr.
P.Gascoigne'as.<br>wikipedia nuotr.
V.Voroninas.<br>redcafe.net
V.Voroninas.<br>redcafe.net
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-02-06 20:32, atnaujinta 2017-06-08 23:43

George'as Bestas

Legendinis Šiaurės Airijos futbolininkas, kurio mėgstamiausias gėrimas buvo degtinė su apelsinų sultimis, pasižymėjo ne tik aikštėje.

„Sako, kad Paulas Gascoigne'as yra naujasis George'as Bestas. Bet ar jis irgi yra išdulkinęs tris „Mis Pasaulis“, – juokavo garsusis saugas.

Net 11 metų „Manchester United“ atstovavęs G.Bestas dievino vakarėlius, gražias moteris, futbolą ir humorą. Tai buvo keturios didžiausios jo aistros.

Vyrui pačiam patiko mergišiaus ir girtuoklio įvaizdis. Jis juokavo: „Kartą užrišau su alkoholiu ir moterimis. Tai buvo blogiausios 20 minučių mano gyvenime“. Arba: „Aš liaudavausi gėręs, kai užmigdavau“. Arba: „Jei aš būčiau buvęs išsigimėlis, jūs niekada nebūtumėte sužinoję apie Pele“.

G.Bestui teko persodinti kepenis, bet net tai jo neatbaidė nuo girtavimo. Būdamas 59-erių jis mirė išsekintas ilgalaikio alkoholizmo.

Paulas Gascoigne'as

Nė vienas puolusių futbolo genijų sąrašas negali apsieiti be šio 48-erių anglo.

Dešimt metų Anglijos rinktinei atstovavęs „Gazza“ pagarsėjo kaip futbolininkas-alkoholikas, bet jis taip pat prisipažino, kad prieš svarbius mačus griebdavosi kokaino. Jo gero žaidimo receptas: narkotikų „takelį“ užgerti dešimčia taurių brendžio.

Įkopę į penktą dešimtį P.Gascoigne'as klimpo vis giliau: jo dienos norma tapo mažiausiai litras viskio ir dešimt skardinių alaus.

Kartais buvęs futbolininkas gerdavo antidepresantus – per parą iki 30 tablečių. Narkotikų jis taip pat neatsisakė ir 2010-aisiais net buvo areštuotas dėl jų laikymo.

Nieko stebėtino, kad reabilitacijos centrai tapo P.Gascoigne'o antraisiais namais.

Valerijus Voroninas

Dukart geriausiu SSRS futbolininku rinktą futbolininką 1984-aisiais rado negyvą prakirsta galva vienoje Maskvos gatvių. Tyrėjų versija, 44-erių vyras buvo užmuštas per girtavusiųjų konfliktą.

Tada V.Voroninas jau buvo atsidūręs dugne. Po baisios autoavarijos, kai 29-rių vyras užmigo prie vairo, jis bandė grįžti į futbolą. Bet nesėkmės pastūmėjo į visišką alkoholizmą.

Taip žmogus, iš kadaise iš Anglijos karalienės atsiėmęs prizą už eleganciją, nusirito iki kapeikų kaulytojo eliniam buteliui.

Igoris Čislenka

Pasakojama, kad sykį V.Voroninas ir I.Čislenka nuskrido į pietų kurortą, ten be saiko šventė ir nespėjo grįžti į taurės rungtynes. Maskvos „Dinamo“ žaidėją norėta išmesti iš komandos, bet draugai užstojo: „Kodėl išmesti, juk jis „Torpedo“ lyderį Voroniną uždengė“.

Nors šie žaidėjai atstovavo skirtingiems klubams, jie bičiuliavosi ir linksminosi drauge. Dėl sunkios traumos I.Čislenka baigė karjerą būdamas 30-ties ir savo draugą pragyveno dešimčia metų.

Buvusi sovietų futbolo žvaigždė dirbo apželdinimo įmonėje, paskui statybose ir sunkiai sirgdamas mirė 55-erių.

Andrejus Ivanovas

Triskart Rusijos čempionas mirė 2009-aisiais, būdamas 42-ejų.

Paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje 193 cm aukštaūgis Maskvos „Spartak“ gynėjas buvo laikomas stileiva, vedė ir tiesiog nekentė alkoholio. Mat dar paauglystėje buvo turėjęs problemų dėl girtavimo ir, norėdamas patekti į „Spartak“, užsikodavo.

Paskui rusas išvyko žaisti į užsienį. Karjera klostėsi pakankamai gerai, bet 32-ejų futbolininkas baigė karjerą dėl traumos.

Jis grįžo į tėvynę, bet futbole vietos nerado. Pagal nacionalinę tradiciją, užgėrė ir tai tęsėsi dešimtmetį. A.Ivanovo šeima iširo, jis visiškai degradavo.

Jimmy Greavesas

Pabaigai – istorija su laiminga atomazga, kad įveikti alkoholį vis dėlto galima.

Legendinis anglų puolėjas J.Greavesas buvo ir vienas garsiausių futbolo girtuoklių. Kaip pats pasakojo, jam buvo vieni niekai kasdien „apšilimui“ susiversti 14 pintų alaus, o paskui dar užpilti degtinės.

Net ir su tokiu valgiaraščiu J.Greavesas 1966-aisiais su Anglijos rinktine sugebėjo tapti pasaulio čempionu ir vienu rezultatyviausių šalies futbolininku. Bet 31-erių baigė karjerą dėl to paties alkoholio.

J.Greavesas savo nuopolį yra aprašęs autobiografijoje: „Kartą girtas užmigau fotelyje, žmona rado mano degtinės atsargas, jas įsiutusi supylė į kanalizaciją, o butelius išmetė. Aš pabudau degdamas noru išgerti, išknisau visas lentynas ir stalčius, kaip maniakas ieškodamas alkoholio. Baigėsi tuo, kad griuvau prie šiukšlių kibiro ir kračiau iš butelių į burną paskutinius lašus.

Žemiau pulti nebuvo kur. Per dieną išgerdavau iki 14 bokalų alaus. Ir nieko! Alkoholis manęs beveik neveikė ir tik mane gerai pažįstantis galėdavo pastebėti, kad esu įkalęs. Paskui grįždavau namo ir ten jau gerdavau degtinę, kartais – du butelius per vakarą“.

Bėgdamas nuo girtavimo J.Greavesas pasuko į mėgėjų futbolą, bet išsigydyti nepavyko. 1977-aisiais ištiktą baltosios karštinės jį atvežė į psichiatrinę. Gydytojai pasakė: jei taip ir toliau, ilgai netempsi.

J.Greavesas galutinai susiėmė, įstodamas į anoniminių alkoholikų draugiją.

Jam pavyko atsistoti ant kojų. Televizijoje futbolo ekspertu dirbantis buvusi Anglijos futbolo žvaigždė vasario 20-ąją švęs 76-ąjį gimtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.