Prieš futbolo sezono pradžią – keturios didžiausios intrigos

Jau rytoj, kovo 2 dieną, prasidės naujasis „SMScredit.lt A lygos“ čempionatas, kuris žada būti labai ambicingas ir nestokojantis įvairių intrigų. Pateikiame keturis labiausiai intriguojančius būsimo sezono klausimus.

Dabartinis šalies čempionas Vilniaus „Žalgiris“ bei jo gerbėjai neabejoja, kad ir šie metai klubui bus tik auksiniai.<br>D.Umbraso nuotr.
Dabartinis šalies čempionas Vilniaus „Žalgiris“ bei jo gerbėjai neabejoja, kad ir šie metai klubui bus tik auksiniai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

alyga.smscredit.lt

Mar 1, 2016, 10:28 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 12:06 AM

Kuri komanda taps čempione?

Dabartinis šalies čempionas Vilniaus „Žalgiris“ bei jo gerbėjai neabejoja, kad ir šie metai klubui bus tik auksiniai. Kitokių spalvų žalgiriečiai pažinti nenori, negana to, komandai keliamas tikslas – nepralaimėti nei vienerių rungtynių. Praėjusiame sezone sostinės ekipai iki tokio pasiekimo pritrūko ne tiek ir daug: dukart nusileista Klaipėdos „Atlantui“, dusyk pralaimėta ir „Trakams“.

Būtent pastaroji komanda neslepia didžiausių ambicijų mesti „Žalgiriui“ dar rimtesnį iššūkį ir nuversti karalių nuo sosto. Pagrindiniu koziriu prieš tiesioginius konkurentus kovoje dėl titulo riteriai laiko savo sudėties stabilumą. Išlaikę praktiškai visą branduolį, „Trakai“ tikisi, kad būtent tai jiems leis demonstruoti aikštėje tokį žaidimą, kuriuo vicečempionai didžiavosi praėjusiame sezone, skindami pergalę po pergalės.

Tuo tarpu pasikeitimų sostinės komandos sudėtyje yra apstu. Supertaurės mačas, kuriame per pagrindinį laiką nugalėtojas nepaaiškėjo, tarsi suteikė pagrindo riterių kalboms apie komandų pajėgumo balanso išsilyginimą, tačiau futbolininkų tarpusavio supratimo, kurio dar trūksta, atsiradimas „Žalgirio“ komandos žaidime – ne už kalnų. Be to, pamatėme, koks ilgas yra čempionų atsarginių suolelis, ant kurio vilniečiai gali sau leisti prabangą turėti tokius žaidėjus kaip Marius Žaliūkas ar Elivelto.

Ar, vis tik, čempionas susilpnėjo, paliekame spręsti jums, bet faktas lieka faktu, kad tiek „Žalgiriui“, tiek „Trakams“ savo tikslus ir ambicijas pasiekti bus tikrai nelengva. Intriga yra, o nuo tik geriau visiems „SMScredit.lt A lygos“ žiūrovams.

Kas taps čempionato rezultatyviausiu futbolininku?

Praėjusiame sezone kova dėl snaiperio titulo buvo labai įtempta ir jį iškovojęs sūduviškis Tomas Radzinevičius negalėjo būti ramus savo asmenine pergale kone iki paskutinio turo. Nebūtu kuklu teigti, kad šiame sezone laukia panašus scenarijus.

Antruoju likęs Davidas Aršakianas tęs savo karjerą „Trakuose“ ir vėl taikysis į rezultatyviausiųjų sąrašo viršūnę. Tiesa dalį jo įvarčių gali perimti vis geriau į komandą įsiliejantis Nerijus Valskis, taip pat į rikiuotę sugrįšiantis Lukas Kochanauskas. Tačiau jau Supertaurėje pamatėme, kad sugebėjimo skriausti priešininkų vartininkus D.Aršakianas neprarado.

Su pusę sezono Lietuvoje žaidusiu Andrejumi Paniukovu trečiąją vietą pasidalijęs Artūras Rimkevičius ir toliau kels siaubą „Stumbro“ varžovams. Tiesa, daug priklausys nuo to, kaip traumų kamuojamam puolėjui pavyks atsigauti po tarpsezoniu atliktos operacijos, Tačiau faktas, kad visose rungtynėse, kuriose ši įvarčių mašina pasirodys aikštelėje, Kauno komandos įvarčių tikimybė ženkliai padidės.

Tarp galinčių pretenduoti į titulą – ir Arsenijus Buinickis. Savo vertę „SMScredit.lt A lygoje“ į gimtinę grįžusi lietuviškoji Jamie Vardy versija jau yra įrodžiusi, todėl tik laiko klausimas, kaip greitai jis ras bendrą kalbą su komandos draugais „Utenyje“. Utenos komanda penai, su išimtimi sezono pabaigoje, jautė nuolatinę įvarčių sausrą, todėl ta bendra kalba turi virsti įvarčiais jau čempionato pradžioje.

Dar vienas realus pretendentas Laurynas Stonkus pernai siautė Pirmoje lygoje. Jo praėjusio sezono sąskaitoje įrašyti 30 įvarčių yra aiški vizitinė kortelė visiems stipriausio Lietuvos čempionato komandų gynėjams. Įrodyti bus ką – L.Stonkus tokiame lygyje žaidęs dar nėra. Tačiau visada būna pirmas kartas ir kodėl jis negali būti skambus?

„Žalgiris“ neteko Darvydo Šerno, kurio įvarčių grafiko kreivė, prie čempionų prisijungus tik vasarą, buvo įspūdinga. Didelės viltys šiai kreivei pratęsti dedamos į Bahrudiną Atajičių, bet legionierius kol kas dar ieško savo vietos komandoje. Tačiau vilniečiai savo gretose turi futbolininką, kuris sau vietą įvarčius pelniusių žaidėjų sąraše turbūt rastų net sėdėdamas ant atsarginių suolelio – Liną Pilibaitį. Atraminio saugo pozicijoje Supertaurėje žaidęs vilnietis ir vėl neišėjo iš aikštės tuščias, todėl nenustebsime, jei tarp rezultatyviausių lygos žaidėjų eilinį kartą matysime ir šią pavardę.

Negalima užmiršti ir Andriaus Veličkos. Kai pernai visi galvojo, kad „Legenda Nr. 17“ jau baigė karjerą, veteranas parodė, kad muša tada, kai nori. Ir tai daro stilingai. Nematome priežasčių, kodėl „Kauno Žalgirio“ puolėjas, galbūt nebežaisiantis kiekviename mače, nepadarys panašių žygių ir šiame sezone. Neveltui sakoma, jog tokio lygio puolėjui duok vieną progą ir jis įmuš dukart. Juolab, kad dalį gynėjų dėmesio turėtų nuimti ir įvarčių ištroškęs Rokas Krušnauskas.

Kuris klubas iškris į pirmą lygą?

Taip vadinamųjų „šešerių taškų“ rungtynių, kuriose žaidžiama prieš turnyro lentelės kaimynus, vertė šiame sezone buvo dar didesnė, nes niekas nenorės tapti komanda, kuriai bus įteiktas tiesioginis bilietas į žemesnįjį divizioną.

Kol kas Lietuvos futbolo ekspertai prognozuoja, kad „SMScredit.lt A lygoje“ neužsibus tik ką į ją grįžusi Jonavos „Lietava“. Tačiau prisiminkime, kokį žygį praėjusį sezoną atliko lygoje debiutavęs „Kauno Žalgiris“, kai, atrodytų, popieriuje bene silpniausia ekipa kurį laiką svečiavosi net trečioje turnyro lentelės vietoje. Todėl jau dabar nurašyti jonaviškius galėtų tik patys didžiausi pesimistai.

Apatinėje lentelės dalyje esančioms ekipoms bus privaloma kuo daugiau įkąsti čempionato lyderiams, nes šiemet kovoje dėl išlikimo bus gyvybiškai svarbus kiekvienas taškas.

Ar iškovos Marijampolės „Sūduva“ medalius?

Nustebote, kodėl „Sūduva“ nebuvo paminėta prie klausimo apie čempioną? Atsakymas paprastas – nuo 2012 metų savo medalių kolekcijos nebepapildantis klubas visų pirma turėtų sugrįžti į lyderių trejetą ir rankose sugniaužti bent jau bronzinės spalvos metalo apdovanojimą. Tik tada apie „Sūduvą“ bus galima be sąžinės griaužimo kalbėti kaip apie realią pretendentę į auksą.

Tiesa, šiame sezone kalbos ne tik apie medalius, bet galbūt ir apie titulą tikrai turi kur kas didesnio svorio nei per keletą ankstesnių metų. Pokyčiai tarpsezonyje, kai komanda atsisakė didžiosios dalies jaunimo paslaugų, o jo vietą sudėtyje užėmė nemažai futbolo parako uostę žaidėjai, mums signalizuoja ir naują „Sūduvos“ strategiją. Įsigyti patyrę futbolininkai turi garantuoti tokį žaidimą, kai komanda taškus rinks ne tik prieš žemesnes vietas turnyro lentelėje užimančius varžovus, tačiau ir prieš pagrindinius konkurentus kovoje, visų pirma, dėl medalių, o, galbūt, ir dėl titulo.

Tai pernai darė „Atlantas“, skriaudęs ir „Žalgirį“, ir „Trakus“. Tą, norėdama galų gale nutraukti seriją be medalių, tiesiog privalės daryti ir „Sūduva“. „SMScredit.lt A lygos“ čempionato startas – kovo 2 d. „Žalgirio“ ir „Trakų“ dvikovą tiesiogiai nuo 18 val. transliuos TV6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.