Lažybomis įtarta „Kruoja“ kelia bangas – pradėjo ataką prieš LFF

Pakruojo stadione nebevyksta jokių rimtų varžybų, bet be futbolininkų likęs „Kruojos“ klubas nusprendė atakuoti Lietuvos futbolo federaciją (LFF). Pernai pakruojiečiai pasitraukė iš A lygos.

Sutartomis rungtynėmis įtartas „Kruojos“ klubas nutarė bylinėtis.
Sutartomis rungtynėmis įtartas „Kruojos“ klubas nutarė bylinėtis.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Mar 24, 2016, 11:59 AM, atnaujinta May 31, 2017, 5:53 PM

Pernai rugpjūtį iširęs Pakruojo klubas kreipėsi į tarptautinį Sporto arbitražo teismą (CAS) ir apskundė LFF Apeliacinio komiteto sprendimus dėl įtartinų rungtynių skirti baudas klubui ir žaidėjams.

Byla Lozanoje turėtų būti nagrinėjama kito mėnesio pabaigoje.

„Buvome pasiruošę „Kruoją“ pašalinti, bet jie sugudravo ir pasitraukė patys. Dabar kreipėsi į teismą. Matyt, buvusiam klubo savininkui reikia atidirbti investuotus pinigus“, – antradienį Seime per surengtą diskusiją „Lažybos ir garbingas sportas“ sakė LFF sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas.

Savininkas investuoja į bylą

„Kruojos“ atakos prieš federaciją ėmėsi klubo prezidentas Emilijus Junevičius. Nuo 2012 m. klubui vadovaujantis buvęs Pakruojo rajono savivaldybės administratorius pats nusprendė investuoti į šią bylą, nors šiuo metu „Kruoja“ yra futbolo užribyje.

„Kruoja“ ir „FC Pakruojis“ šiemet kreipėsi į LFF siekdami žaisti 1-ojoje lygoje, bet federacija neįsileido prastos reputacijos komandos net į antrąją pagal pajėgumą lygą.

LFF teisininkas Antanas Paulauskas įsitikinęs, jog „Kruojos“ savininko pretenzijos Lozanoje nebus patenkintos.

„Federacijos Apeliacinio komiteto sprendimas yra teisėtas ir pagrįstas, – tvirtino A.Paulauskas. – Nustebino Pakruojo klubo sprendimas eiti į teismą ir investuoti labai dideles lėšas, nors pats klubas veiklos nebevykdo ir nėra jokių požymių, kad pradėtų vykdyti.“

E.Junevičius vakar teigė, jog federacijos kaltinimai ir sukėlė klubo griūtį.

„Mums federacijos sprendimas pripažinti mūsų žaidėjus dalyvavus sutartose rungtynėse kelia abejonių. Dabar bandysime išsiaiškinti, nors bylinėjimasis yra brangus“, – „Lietuvos rytui“ sakė „Kruojos“ savininkas.

Įtartinos kelerios rungtynės

2014 metais pirmą kartą Lietuvos čempionate sidabrą iškovojusi „Kruoja“ pernai nebaigė sezono, bet spėjo kelis kartus įsivelti į įtartinas rungtynes ir sandorius su tariamais investuotojais iš užsienio.

Dar prieš sezoną LFF neleido Pakruojo klubo dalininkais tapti asmenims iš Honkongo, gavusi informacijos iš UEFA apie prastą azijiečių reputaciją.

Gegužę LFF diskvalifikavo šešis „Kruojos“ komandos narius už garbingo žaidimo taisyklių pažeidimus, kai Pakruojo ekipa akivaizdžiai lengvai leido Marijampolės „Sūduvai“ pelnyti visus įvarčius 0:3 pralaimėtose A lygos rungtynėse.

Lietuvos bendrovė „Top Sport“ užfiksavo, kaip gegužės 27 dieną su „Šiauliais“ favorite laikytos „Kruojos“ galimybės laimėti rungtynes nuo ryto iki vakaro apvirto aukštyn kojomis.

Pagal statymus buvo matyti, jog didėja tikimybė, jog Pakruojo futbolininkai pralaimės. Taip ir įvyko – „Šiauliai“ laimėjo rungtynes 1:0.

Penki LFF nubausti legionieriai, tarp jų ir portugalas treneris Divaldo Alvesas, paliko Pakruojį, bet komandos vargai nesibaigė.

Europos lygos atrankos varžybose po apylygių rungtynių ir nesėkmės 0:1 Pakruojyje šalies vicečempionai 0:8 Lenkijoje pralaimėjo Balstogės „Jagiellonia“ ekipai.

Nors per pusmetį 2015-aisiais Pakruojo komandai vadovavo net penki treneriai, keisti dalykai vis tiek lydėjo komandą.

Rugpjūtį „Kruoja“ namuose pralaimėjo dar vienas rungtynes „Šiauliams“ 2:3.

Šis mačas pirmą kartą buvo pristabdytas antrojo kėlinio viduryje, kai G.Dunauskas pasikvietė abiejų komandų trenerius ir kelis „Kruojos“ gynėjus ir pareikalavo žaisti skaidriai.

LFF dar prieš šį mačą buvo gavusi informacijos iš savo tarptautinių partnerių, jog už „Kruojos“ komandos pralaimėjimą klojamos neįprastai didelės pinigų sumos.

Žada atrasti žaidėjų

E.Junevičiaus federacijos argumentai neįtikino nei tada, nei dabar.

„Aš jokiais tikėjimais nesivadovauju. Aš vadovaujuosi faktais. Pralaimėjimai 0:1 arba 2:3, kai tais metais turėjome ne stipriausią komandą, nėra stebuklas.

Kam nors reikėjo tapti atpirkimo ožiais. Jie ir padarė mus tokius. Federacija gauna informacijos dėl daugelio rungtynių, bet tik mes kliūdavome“, – antradienį sakė E.Junevičius.

Jis teigė, jog šiuo metu komanda nėra sulaukusi pinigų už 2014 metų rezultatus, todėl situacija yra sudėtinga. E.Junevičius užsiminė, jog komanda galbūt žais 2-ojoje lygoje, nors šiuo metu klube futbolininkų nėra.

„Dabar ilsimės, – teigė „Kruojos“ prezidentas. – Tačiau kai reikės, atrasime žaidėjų.“

„Kruoja“ nėra vienintelis klubas, dėl įtartinų rungtynių sulaukęs LFF bausmių. Nuo 2013 metų bausti Gargždų „Banga“, „Klaipėdos granitas“, „Šiauliai“ ir Panevėžio „Ekranas“.

Nė vieno šių klubų šiuo metu nėra A lygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.