Didžiausia Anglijos rinktinės vilčių priešė – skylėta gynyba

Debatai apie Wayne'o Rooney vietą Anglijos rinktinėje aidės visas dešimt savaičių iki pat 2016 metų Europos futbolo čempionato starto. Bet tai – ne vienintelė rimta dilema, su kuria susidūrė Anglijos rinktinės treneris Roy Hodgsonas.

R.Hodgsonui teks palaužyti galvą dėl Anglijos rinktinės gynybos.<br>lrytas.lt montažas
R.Hodgsonui teks palaužyti galvą dėl Anglijos rinktinės gynybos.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 2:44 PM, atnaujinta May 31, 2017, 12:11 AM

Po pralaimėjimo 1:2 antradienį per draugiškas rungtynes su Olandija anglai ir toliau nerimauja – ar ši komanda gali nutraukti 50 metų trunkantį trofėjų badą?

Prie jau įprastų anglų problemų, kaip vartininkas, prisidėjo itin svarbi detalė. Vidurio gynėjų linija visuomet buvo Anglijos rinktinės stipriąja puse. Dar prieš dešimt metų Svenas Goranas Erikssonas buvo tokioje tobuloje pozicijoje, kad prieš 2006 metų pasaulio futbolo čempionatą turėjo pavydėtiną pasirinkimą.

Jis rinkosi iš keturių Anglijos „Premier“ lygos gynybos galiūnų: Rio Ferdinando, Jamie Carragherio, Johno Terry ir Solo Campbello.

Visa tai – praeitis. Dabar mes matome minkštą Anglijos gynybą ir ji grasina sužlugdyti R.Hodgsono naujosios kartos spindesio akimirką.

Poros dar nesurado

Nuo Anglijos rinktinės fiasko 2014 metų pasaulio futbolo čempionate, kur ekipa neperžengė grupės etapo, R.Hodgsono futbolininkai sužaidė 14 rungtynių. Strategas kiekvieną kartą rinkosi skirtingą gynėjų ketvertą.

Per paskutinis šešis mačus R.Hodgsonas pristatė netgi skirtingas vidurio gynėjų poras.

Dar niekada gynybos, ypač vidurio, keitimas nesuteikė pagalbos. Pastovumo trūkimas tik išryškina trenerio nerimą.

Chrisas Smallingas po solidaus sezono „Manchester United“ klube užsitarnavo užtikrinto starto sudėties žaidėjo vardą, bet jo pora – dar neaiški. R.Hodgsonas renkasi tarp Johno Stoneso („Everton“), Garry Cahillo („Chelsea“) ir Philo Jagielkos „Everton“.

Ar ateities žaidėjas tiks ir dabar?

J.Stonesas yra ateitis. 21 metų futbolininkas savo ramumu su kamuoliu, aikštės matymu, apgaulingais judesiais ir žaidimo skaitymu yra tarsi R.Ferdinando įpėdinis. Bet tai – tik gražioji pusė. J.Stonesas sezoną su „Everton“ pradėjo fantastiškai ir aiškiai parodė, kad kodėl „Chelsea“ triskart mėgino jį įsigyti, bet tada pasipylė klaidos. „Everton“ iškart žaidėjui priminė, kad ant suolo vietos visada bus.

Rungtynės su Olandija puikiai atspindėjo J.Stoneso sezoną. Vieną minutę jis buvo užtikrintas ir tvirtai pasitikdavo kamuolį, kitą užsižaisdavo, suklysdavo ar pasiduodavo įtemptam momentui. Įvykių grandinė galiausiai leido Vincentui Janssenui išlyginti rezultatą.

Pabaigoje J.Stoneso žaidimas atrodė skurdus.

„Neketinu sprendimo, ar jį pasirinkti ar ne, priimti atsižvelgdamas būtent į tą momentą“, – sakė R.Hodgsonas, o tada pagyrė futbolininką dėl užtikrintumo bei aiškaus žaidimo su kamuoliu.

Nepaisant žaidimo kreivės smigimo žemyn su išvykimu į „Manchester City“ siejamas J.Stonesas sulaukė liaupsių iš to vakaro Anglijos rinktinės kapitono Jameso Milnerio.

„Jis atsistojo ant pakylos ir dabar žmonės juo domisi. Jis – aukščiausios klasės žaidėjas“, – sakė J.Milneris.

Gynyba – be lyderio

G.Cahillas šalia Ch.Smallingo – saugesnis pasirinkimas. Šią porą sirgaliai dažniausiai matė per „Euro 2016“ atranką, bet Garry vietą pagrindinėje „Chelsea“ sudėtyje atgavo tik po to, kai rimtą traumą vasarį patyrė Kurtas Zouma.

Be to, G.Cahillas per pastaruosius metus turėjo rimtų problemų ginantis prieš aukščiausio lygio puolėjus. Tarp jų – ir Luisas Suarezas, anglą pastatęs į nepatogią padėtį per 2014 metų pirmenybes.

Kadangi J.Terry jau nėra pasirinkimų paletėje, Anglijai gynybos viduryje trūksta lyderiai ir dominuojančios jėgos.

Per Europos futbolo čempionatą Prancūzijoje Anglija galės gynyboje gauti daugiau apsaugos iš į gynybą orientuoto saugo Erico Diero, tačiau ši zona vis tiek išliks silpniausia grandimi.

Puolimas – užtikrintas

R.Hodgsonas ne ką geriau jaučiasi ir dėl gynybos kraštų. Jis dar nėra nusprendęs, ką norėtų matyti dešinėje: ar Nahanielį Clyne'ą („Liverpool“), ar Kyle'ą Walkerį („Tottenham Hotspur“). Kairėje gynybos pusėje R.Hodgsonas per pastaruosius mačus išmėgino Ryaną Bertrandą („Southampton“), Kieraną Gibbsą („Arsenal“ klubo išnuomotas „Norwich City“ ekipai) ir Danny Rose'ą („Hotspur“ klubo išnuomotas į „Sunderland“).

Dar nereikėtų užmiršti, kad iki „Euro 2016“ starto gali po kojos lūžio sugrįžti Luke Shaw („Manchester United“).

O puolime Anglija turi sveiką sudėtį. Dele Ali („Hotspur“ klubo išnuomotas „Milton Keynes Dons“), Harry Kane'as („Hotspur“), Jamie Vardy („Leicester City“) ir sugrįžtantis W.Rooney („Manchester United“).

Bet jeigu Anglija nori būti rimta pretendente į trofėjų, R.Hodgsonas privalo suklijuoti geresnę gynybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.