Mažasis Mourinho. Kas toks yra Julianas Nagelsmannas?

J.Nagelsmanno stiprybė – taktinis lankstumas. Jis sugeba keisti komandos žaidimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Nagelsmanno stiprybė – taktinis lankstumas. Jis sugeba keisti komandos žaidimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Nagelsmanno stiprybė – taktinis lankstumas. Jis sugeba keisti komandos žaidimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Nagelsmanno stiprybė – taktinis lankstumas. Jis sugeba keisti komandos žaidimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Nagelsmanno stiprybė – taktinis lankstumas. Jis sugeba keisti komandos žaidimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Nagelsmanno stiprybė – taktinis lankstumas. Jis sugeba keisti komandos žaidimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 9, 2016, 2:05 PM, atnaujinta May 29, 2017, 10:26 PM

Tai – pasakojimas apie jauniausią vyriausiąjį trenerį per visą Vokietijos futbolo Bundeslygos istoriją.

Iš kur jis atsirado?

Julianas Nagelsmannas buvo perspektyvus gynėjas „Munchen 1860“ klube. Bet per rungtynes su Frankfurto „Eintracht“ nesėkmingai griuvo ir suplėšė abu meniskus. Jam tada buvo 18-ka.

Futbolininkas dvejus metus bandė atsigauti ir grįžti į aikštę. Bet skaudėti kelius nepaliovė.

Jis paliko „Munchen 1860“ klubą, kuris ėmė nepasitikėti nuolat besigydančiu žaidėju ir persikėlė į „Augsburg“, kurios dublerių komandos treneriu dirbo Thomas Tuchelis, dabar vadovaujantis Dortmundo „Borussia“. Jis J.Nagelsmanne kažką įžvelgė ir pasiūlė 20-čiui skauto vieto savo štabe.

Padirbėjęs su Augsburgo jaunimu pusmetį J.Nagelsmannas grįžo į „Munchen 1860“, kur tapo dublerių ekipos trenerio asistentu. Po dvejų metų jauną specialistą pasikvietė „Hoffenheim“ klubas: ten jis lipo visais karjeros laiptais ir sulaukęs vos 28-erių tapo vyriausiuoju treneriu – jauniausiu Bundeslygos istorijoje.

Kaip jis užėmė postą? Kai Markus Babbelis 2012-ųjų gruodį paliko „Hoffenheim“, laikinuoju treneriu buvo paskirtas Frankas Krameris. Būtent jis į savo štabą pakvietė J.Nagelsmanną, kuriam tada buvo 25-eri.

2013-ųjų vasarą J.Nagelsmannas ėmė treniruoti Hofenhaimo 19-mečių komandą, su kuria iki šių metų vasario per 73 rungtynes iškovojo 52 pergales, o 2014-aisiais tapo savo amžiaus grupės Vokietijos čempionais.

„Hoffenheim“ pagrindinės komandos treneris Markus Gisdolis kartą suteikė J.Nagelsmannui žodį rūbinėje.

„Atsimenu savo pirmają kalbą komandai kai buvau Gidsolio asistentas. Žinoma, jaudinausi. 20 gerų futbolininkų sėdi priešais tave ir vertinamai žiūri. Paskui supratau, kas yra. Jie bandė suprasti: tas jaunuolis čia, kad sudėliotų figūras aikštėje ar galbūt iš jo tikrai galima išgirsti ką nors naudingo? Kai jie suprato, kad galiu būti naudingas, atsirado tarpusavio simpatija. Vartininkas Timas Wiese juokais pavadino mane „Baby Mourinho“ – Mažuoju Mourinho“, – pasakoja J.Nagelsmannas.

Pagal susitarimą su klubo savininku Dietmaru Hoppu, stoti prie „Hoffenheim“ vairo J.Nagelsmannas turėjo kitą sezoną. Bet įsipainiojo atsitiktinumas. Tuomečiam treneriui Huubui Stevensui kilo problemų su širdimi ir 28-erių jaunuoliui iškart teko prisiimti atsakomybę ir pradėti gelbėti komandą nuo iškritimo iš Bundeslygos.

Kuo jis toks geras?

J.Nagelsmanno stiprybė – taktinis lankstumas. Jis sugeba keisti komandos žaidimą. Vokietis mokosi iš Josepo Guardiolos – jo vieno mėgiamiausių specialistų. Bazine žaidimo schema J.Nagelsmannas laiko 4-3-3, bet jei reikia skubių korekcijų, pereina prie 4-4-2, išimdamas puolėją ir sustiprindamas aikštės vidurį dar vienu žaidėju.

Dar J.Nagelsmannas mėgsta ir moka dirbti su jaunimu. Jis numato aktyviai remtis dublerių ekipos futbolininkais. Vienas jų – 18-metis puolėjas Philippas Ochsas – atliko rezultatyvių perdavimą Kevinui Vollandui per 2:1 laimėtą mačą su „Augsburg“.

Paskui „Hoffenheim“ 1:0 pranoko Čempionų lygos ketvirtfinalio dalyvį „Wolfsburg“. J.Nagelsmanno komanda žaidė greitai, spaudė varžovus ir išnaudojo aikštės kraštus. Krenta į akis, kad naujasis treneris išlaisvino savo futbolininkus – šie ėmė žaisti ne tik efektyviai, bet ir efektingai.

Pastarieji du Vokietijos čempionato turai irgi buvo sėkmingi: „Hoffenheim“ 3:1 įveikė „Hamburger“ ekipą ir sužaidė 1:1 su „Koln“.

Koks jo kredo?

„Mano filosofijos esmė – atakuoti priešininką arti jo vartų, nes kuo arčiau gaunate kamuolį, tuo lengviau siekti įvarčio. Panašiu stiliumi žaidžia ispanų „Villarreal“ ir tai man patinka. Taip pat patinka „Barcelona“ ir Londono „Arsenal“, ypač dėl Arsene'o Wengero darbo“, – kalba J.Nagelsmannas.

„Ispanai žaidžia gerą futbolą. Manau, ispaniška filosofija artimiausia mano futbolo supratimui. Taip pat Ispanijoje labai gerai dirbama su jaunimu“, – priduria vokietis.

J.Nagelsmano futbolininko karjera nesusiklostė, bet naujame amplua jam sekasi puikiai: „Hoffenheim“ treneris kovo 9-ąją gavo „Pro“ trenerio licenciją. Dabar jo užduotis – su „Hoffenheim“, kuris turi 28 taškus ir yra 14 tarp 18 klubų, išlikti Bundeslygoje. Aštrus protas, strateginė mąstysena ir pedagogo talentas jaunam specialistui turėtų padėti siekiant tikslo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.