Futbolo paslaptis atskleidę kariai: kas jie?

Didysis futbolo skandalas aštuoneriems metams į nebūtį pasiuntė buvusį FIFA prezidentą Seppą Blatterį ir UEFA vadovą Michelį Platinį, bet populiariausio sporto pasaulis ir toliau skendi dervoje.

„Football Leaks“ jau spėjo paviešinti aukščiausios klasės futbolininkų sutarčių dokumentus.<br>lrytas.lt montažas
„Football Leaks“ jau spėjo paviešinti aukščiausios klasės futbolininkų sutarčių dokumentus.<br>lrytas.lt montažas
„Football Leaks“ jau spėjo paviešinti aukščiausios klasės futbolininkų sutarčių dokumentus.<br>lrytas.lt montažas
„Football Leaks“ jau spėjo paviešinti aukščiausios klasės futbolininkų sutarčių dokumentus.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 3:40 PM, atnaujinta May 29, 2017, 3:39 PM

Sporto agentūros slepia mokesčius, agentai neaiškiais keliais atsiriekia vis didesnę megamilijoninių sutarčių dalį, o dokumentuose – daugybė nuslėptų skaičių, kurie turėtų sudominti teisėsauga. Taip tvirtina vasarą futbolo pasaulį sudrebinęs „Football Leaks“ projektas.

Tapatybes atskleisti bijantys futbolo gerbėjai žengė Juliano Assange'o ir Edwardo Snowdeno pramintu taku ir pabrėžia, kad jau dabar sulaukė rimto pasipriešinimo.

Būtent dėl jų Madrido „Real“ žvaigždės Garetho Bale'o ar brazilų dievuko Hulko sutarčių dokumentus galėjo išvysti ir paprastas mirtingasis.

„Norime žaidėjų perėjimo rinką paversti gerokai skaidresne“, – teigė vienas projektų kūrėjų.

„Football Leaks“ nusitaikė ir į sporto agentūrų darbą. Viena jų ir stengiasi kuo greičiau užčiaupti interneto portalą, teigiantį, kad aptiko pinigų plovimo schemą.

Apie tai interviu „Spiegel Online“ pasakojo Johnu pasivadinęs „Football Leaks“ atstovas. Profesionalių futbolininkų sutartis į internetą tiekiantis vienas iš karių elektroniniu paštu darytame interviu pasakoja apie tikslus, baimę ir sulauktą pasipriešinimą.

– Kur tiksliai veikia „Football Leaks“?

– Mes gyvename Portugalijoje. Visi esame Portugalijos piliečiai.

– Ar jus kažkas nusamdė?

– Esame visiškai nepriklausomi ir niekas mums nemoka už darbą. Faktas, kad platindami oficialius dokumentus mes sukrėtėme futbolą privertė suprasti, kad turime keletą labai įtakingų priešų. Todėl nieko daugiau ir nesakome apie savo tapatybes.

Mes turime save apsaugoti.

– Kodėl sukūrėte „Football Leaks“?

– Apie šį projektą galvojome ilgą laiką. Kažkuriuo metu pradėjome rinkti dokumentus apie futbolo verslo pasaulį ir tiesiog laukėme tinkamo momento. Jis atėjo praėjusią vasarą. Portugalijos futbolo rinkoje buvo nemažai apgaulingų žaidėjų perėjimų ir mes norėjome atskleisti melus ir neaiškumus.

Kuo daugiau dokumentų gaudavome ir išanalizuodavome, tuo labiau suprasdavome, kad šiai neskaidriai futbolo industrijai reikia pagalbos.

– Kiek sutarčių ir dokumentų turite?

– Turime daugiau nei 500 gigabaitų dokumentų ir nuolat gauname naujų.

– Jūs išplatinote tokių futbolininkų sutartis, kaip Mesutas Ozilas, Hulkas, G.Bale'as. Taip pat – didžiulį sprogimą sukėlusius dokumentus, kurie atskleidė nelegalias klubų, agentų ir investicinių fondų schemas. Kokius kriterijus ir principus taikote, kai renkatės dokumentus, kuriuos ketinate publikuoti?

– Iš esmės visus dokumentus pateikiame atsitiktinai. Tiesiog per dieną stengiamės parodyti po du dokumentus. Kartais jie įžiebia diskusijas socialiniuose tinkluose.

– Kas yra jūsų tikslinė auditorija?

– Esame dideli futbolo sirgaliai ir mūsų prioritetas – padėti sirgaliams geriau suprasti slaptus futbolo verslo vingius. Išpirkos, sutartys, konsultacijų kainos – visa tai futbole tapo tabu. Turi prasidėti vieša diskusija apie tai, kad futbolas privalo atsikratyti tokių paslapčių.

Verslas, kuriam trūksta skaidrumo, kaip yra su futbolu – rojus korupcijai, mokesčių slėpimui ir pinigų plovimui.

– Kai kurie kritikai teigia, kad atskleisdami G.Bale'o, M.Ozilo ar Hulko sutarčių detales paprasčiausiai siekiate patenkinti sirgalių vojerizmą.

– Kiekvienas kontraktas pasakoja savo istoriją. Jie parodo viską: nuo pabaigos neturinčių išpirkų iki astronominių kainų bei galimybių slėpti tikrąsias sumas. Šie dokumentai – labai svarbūs, siekiant suprasti šių dienų futbolo verslą.

– Kitas kaltinimas: jūs gaunate dokumentus nelegaliai įsilauždami į sporto agentūras.

– Mes nesame nieko nulaužę. Šis kaltinimas – juokingas. Turime daug šaltinių, kurie mums tiekia visas sutartis. Mūsų tinklas – labai stabilus.

– Jūs nusitaikėte į didžiausius pasaulio futbolo klubus ir taip pat lendate į superžvaigždžių bei jų įtakingų agentų lauką. Nebijote?

– Mes suvokiame riziką. Ypač teisinę. Futbolo lobistai taip pat turi daug įtakos teisėsaugai. Mes niekada nesulauktume garbingo teismo.

– Kaip jūs priėjote prie tokios išvados?

– Sporto teisių agentūrai sukėlėme daug problemų. Kompanija naudoja mokesčių vengimo sistemą ir yra pažeidusi keletą FIFA taisyklių. Mūsų atskleisti faktai juos pastūmėjo į nepatogią situaciją.

– Esame tikri, kad jie spaudžia teisėsauga, kad ši dėtų pastangas ir mus nutildytų. Ir tai – ne viskas. Jie nusamdė privačius detektyvus, kad šie atskleistų mūsų tapatybes. Kaip tą spaudimą pajutote?

– Mūsų interneto puslapis jau buvo puolamas. Sporto teisių agentūra mėgino jį nulaužti ir uždaryti. Jie taip pat spaudžia mūsų serverio tiekėjus. Mūsų tiekėjas iš Rusijos uždarė prieigą prie debesų technologijos ir parodė iš kompanijos gautus dokumentus, kuriuose spaudimas – didžiulis.

Dabar esame cenzūros aukos.

– Koks „Football Leaks“ galutinis tikslas?

– Norime žaidėjų perėjimo rinką paversti gerokai skaidresne. Taip pat siekiame sumažinti žaidėjų agentų ir investicinių fondų įtaką. Jie stipriai išsikeroję. Mes norėtume pamatyti, kaip sukuriama vieša duomenų bazė, kurioje būtų galima rasti visas perėjimų, išpirkų detales. Turėtų būti atskleidžiamos sandorių sumos ir netgi naudos trečiosioms šalims.

– Tai – labai ambicingi tikslai.

– Mus veda troškimas sustabdyti tuos, kurie negarbingai praturtėja iš futbolo. Taip pat norime įžengti į naują futbolo erą – skaidrumo amžių.

– Ar save matote tame pačiame kelyje, kaip ir „WikiLeaks“ portalas?

– Žmonės, kaip J.Assange'as, E.Snowdenas ar Antoine Deltour mus įkvepia. Dėl svajonių jie paaukojo viską. Dabar mes mėginame įnešti savo indėlį.

– Kiek laiko ketinate publikuoti skandalingus dokumentus?

– Kol jų turėsime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?