Lietuvą nuo gėdos išgelbėjo ir Rusiją pradžiuginęs sprendimas

Lietuva neišvengė buvusias Sovietų Sąjungos šalis ir ypač Rusiją krečiančio meldoniumo skandalo, bet galiausiai daugybę metų darkytą įvaizdį susitvarkyti mėginantis futbolas nusileido ant minkštos pagalvės.

A.Vitkauskas dėl teigiamo mėginio turėjo praleisti savaitgalio rungtynes.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Vitkauskas dėl teigiamo mėginio turėjo praleisti savaitgalio rungtynes.<br>M.Kulbio nuotr.
Meldoniumo skandalas neaplenkė Lietuvos, bet greitai buvo užgesintas.<br>lrytas.lt montažas
Meldoniumo skandalas neaplenkė Lietuvos, bet greitai buvo užgesintas.<br>lrytas.lt montažas
M.Dapkus dėl teigiamo mėginio turėjo praleisti savaitgalio rungtynes.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Dapkus dėl teigiamo mėginio turėjo praleisti savaitgalio rungtynes.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 12:26 PM, atnaujinta May 28, 2017, 10:10 AM

Du po vienerias rungtynes Lietuvos futbolo rinktinėje žaidę futbolininkai pateko į antidopingo kontrolierių akiratį. Lietuvos čempionų Vilniaus „Žalgirio“ vartininko Armanto Vitkausko ir vicečempionų „Trakų“ saugo Martyno Dapkaus mėginiuose buvo aptikta draudžiamo meldoniumo.

Abu futbolininkus Lietuvos futbolo federacija (LFF) nuo praėjusio ketvirtadienio nušalino, tad jie praleido savaitgalio Lietuvos A lygos rungtynes, bet antradienį išgirdo palankų sprendimą.

LFF pranešė klubams, kad žaidėjai – nušalinti, bet neatskleidė iš Lietuvos antidopingo agentūros gautų detalių.

Antradienį per Drausmės komiteto posėdį LFF nusprendė panaikinti nuobaudas. A.Vitkauską, M.Dapkų ir visą Lietuvos futbolą nuo didžiulės gėdos ir skandalo apsaugojo praėjusią savaitę Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) priimtas sprendimas dėl meldoniumo.

„Tyrimo metu buvo apklausti minėti žaidėjai, klubų medicinos personalas, konsultuojamasi su Lietuvos antidopingo agentūros specialistais. Įvertinęs pateiktus žaidėjų bei klubų atstovų paaiškinimus, pateiktus medicininius dokumentus bei remdamasis minėta WADA rekomendacija, LFF Drausmės komitetas nenustatė futbolininkų kaltės dėl antidopingo taisyklių pažeidimo. Todėl nuo balandžio 19 d. laikino suspendavimo sankcija panaikinta“, – rašoma LFF pranešime.

Po didžiulių skandalų, kuriuos dažniausiai buvo minimas Rusijos vardas, WADA paskelbė, kad nuo sausio 1 dienos uždraustos medžiagos aptikimas mėginiuose dar nereikš nušalinimų.

Jeigu iki kovo 1-osios paimtame sportininko mėginyje aptinkama mažiau nei 1 mikrogramas meldoniumo, jis nelaikomas pažeidėju.

„Trakų“ klubo atstovas spaudai Aurimas Budraitis jau anksčiau teigė: „M.Dapkaus kraujyje rastas meldoniumo kiekis nesiekia net dešimties procentų normos.“

Ši naujoji WADA išimtis išteisino jau ne vieną sportininką. Praėjusią savaitę Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) paskelbė, kad 25 sportininkai, kurių testai buvo teigiami, sulaukė malonės – buvo panaikinti nušalinimai.

Dėl meldoniumo nušalinta yra ir Rūtos Meilutytės pagrindinė varžovė Julija Jefimova. Rusijos plaukikė antidopingo kontrolieriams įkliuvo antrąjį kartą.

Rusija laukia, kada WADA išimtis išgelbės ir J.Jefimovą, kurios situacija – ganėtinai komplikuota, ar geriausią šalies tenisininkę Mariją Šarapovą.

R.Meilutytės treneris Jonas Ruddas yra griežtai pasisakęs apie WADA sprendimą sukurti išimtį.

„Vėl einame atgal. Pinigai kalba“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė J.Ruddas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.