Meldoniumo skandalas palietė Lietuvą, bet greitai užgeso

Lietuvos futbolą antradienio rytą sudrebino dopingo skandalas, bet po pietų jis užgeso. Vasario 28 dieną į antidopingo kontrolierių rankas pateko šalies čempionų Vilniaus „Žalgirio“ vartininkas Armantas Vitkauskas ir „Trakų“ saugas Martynas Dapkus. Abejų futbolininkų šlapime buvo aptikta nuo sausio 1 dienos uždrausto meldoniumo.

Lietuvos futbolo čempionato lyderius aplankę dopingo kontrolieriai pričiupo du žaidėjus.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos futbolo čempionato lyderius aplankę dopingo kontrolieriai pričiupo du žaidėjus.<br>D.Umbraso nuotr.
„Trakų“ saugas M.Dapkus.<br>M.Kulbio nuotr.
„Trakų“ saugas M.Dapkus.<br>M.Kulbio nuotr.
„Žalgirio“ vartininkas A.Vitkauskas.<br>M.Kulbio nuotr.
„Žalgirio“ vartininkas A.Vitkauskas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 11:15 AM, atnaujinta May 28, 2017, 10:44 AM

Ši medžiaga, kurios pagrindu sukurtas vaistas mildronatas, jau ne kartą drebino Rusijos sportą. Meldoniumo dopingo skandalas nusinešė daugiau nei 150 sportininkų, tarp kurių – apie 40 Rusijos atletų.

M.Dapkaus ir „Žalgirio“ futbolininko meldoniumo skandalas – pirmasis Lietuvoje.

Lietuvos futbolo federacija (LFF) portalui lrytas.lt teigė, kad abu futbolininkai praėjusią savaitę buvo nušalinti.

„Turime konfidencialios informacijos iš Lietuvos antidopingo agentūros. Esame gavę išsamius tyrimų atsakymus, tačiau esame įpareigoti jų neatskleisti, nes tai – konfidenciali informacija. Sureagavome į jų rekomendaciją nušalinti futbolininkus. Jie yra suspenduoti nuo balandžio 14 dienos“, – sakė LFF komunikacijos skyriaus vadovė Vaiva Zizaitė.

Kaltės neįžvelgė

Antradienį LFF po Drausmės komiteto sprendimo nutarė, kad A.Vitkauskas ir M.Dapkus nėra nusikaltę dėl to, kad vasario 28 dieną paimtuose mėginiuose rasta meldoniumo.

„Tyrimo metu buvo apklausti minėti žaidėjai, klubų medicinos personalas, konsultuojamasi su Lietuvos antidopingo agentūros specialistais. Įvertinęs pateiktus žaidėjų bei klubų atstovų paaiškinimus, pateiktus medicininius dokumentus bei remdamasis minėta WADA rekomendacija, LFF Drausmės komitetas nenustatė futbolininkų kaltės dėl antidopingo taisyklių pažeidimo. Todėl nuo balandžio 19 d. laikino suspendavimo sankcija panaikinta“, – rašoma LFF pranešime.

Tai reiškia, kad abejų sportininkų mėginiuose rastas meldoniumo kiekis neviršija WADA nustatytos normos.

Kiekis – per mažas

„Trakų“ klubas dar prieš Drausmės komiteto posėdį atskleidė, kad M.Dapkaus mėginyje buvo rasta meldoniumo, tačiau nurodė, kad jo kiekis – itin mažas.

„Trumpai kalbant, jo kraujyje rastas meldoniumo kiekis nesiekia net dešimties procentų, iki kovo 1 dienos paimto mėginio, leistinos normos. Klubas šiuo klausimu kol kas negavo jokios oficialios informacijos, tad kol kas nereaguoja niekaip“, – teigė „Trakų“ klubo atstovas spaudai Aurimas Budraitis.

M.Dapkus yra spėjęs sužaisti vienerias rungtynės Lietuvos vyrų rinktinėje. Jaunimo iki 21 metų rinktinėje jis žaidė 16 rungtynių. Praėjusį sezoną M.Dapkus žaisti Kauno „Stumbro“ klube.

A.Vitkauskas taip pat yra kartą žaidęs vyrų rinktinėje. Po vieną mačą jis žaidė jaunimo iki 21 bei 19 metų rinktinėse.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) meldoniumą draudžia nuo sausio 1 dienos, tačiau neseniai paskelbė, kad jeigu mėginyje bus rasta mažiau nei 1 mikrogramas meldoniumo, sportininkai baudžiami nebus.

Po šio sprendimo dalis Rusijos atletų sulaukė bausmių panaikinimo.

Jeigu futbolininkų mėginiuose aptiktas meldoniumo kiekis irgi neviršys normos, jų nušalinimas bus panaikintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.