Anglijos futbolas raudonuoja iš gėdos: Londono chuliganai pabudo

Anglija šią savaitę išgyveno senuosius šalį siaubusių chuliganų laikus. „Manchester United“ futbolininkai tapo įkaitais komandos autobuse, kai buvo priversti kristi ant grindų ar vienas kito, aplink aidint į autobusą atsimušančių daiktų garsams.

„West Ham United“ sirgaliai keikė ir apmėtė daiktais „Manchester United“ autobusą.<br>AP nuotr.
„West Ham United“ sirgaliai keikė ir apmėtė daiktais „Manchester United“ autobusą.<br>AP nuotr.
„West Ham United“ sirgaliai keikė ir apmėtė daiktais „Manchester United“ autobusą.<br>AP nuotr.
„West Ham United“ sirgaliai keikė ir apmėtė daiktais „Manchester United“ autobusą.<br>AP nuotr.
„West Ham United“ sirgaliai keikė ir apmėtė daiktais „Manchester United“ autobusą.<br>AP nuotr.
„West Ham United“ sirgaliai keikė ir apmėtė daiktais „Manchester United“ autobusą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 12, 2016, 5:25 PM, atnaujinta May 25, 2017, 8:05 PM

Lauke vieni šaukė, kiti keikė ar net juokėsi. Jesse Lingardas savo rankose turėjo telefoną ir ėmė filmuoti varžovų komandos sirgalių išpuolį, o tada atsuko kamerą į save. Sirgaliai išvydo išsigandusio futbolininko veidą.

„Mama, mama“, – kalbėjo žaidėjas.

Ir tai nebuvo senieji, pasak Anglijos, gėdingi chuliganų laikai. Tai buvo šių metų gegužės mėnesio 10 dieną. Antradienio vakarą po Anglijos „Premier“ lygos rungtynių „Manchester United“ komandos autobusą užpuolė „West Ham United“ sirgaliai.

Įtūžę futbolo aistruoliai priminė savo jėgą, kurią demonstravo Anglijos futbolo chuliganų aukso amžiuje – 7-ajame ir 8-ajame dešimtmečiuose.

Išdaužė stiklą

„Manchester United“ autobusą buvo apsupusi riaušių policija, kuri sulaikė šimtus sirgalių nuo mėginimo veržtis į vidų. Kai „Manchester United“ autobusas judėjo į „West Ham United“ stadioną, šeimininkų sirgaliai negailėjo akmenų ir kitų daiktų, skriejusių į futbolininkus vežusią transporto priemonę.

Vaizdo įraše užfiksuota ir pažeisti autobuso langai.

Netrukus J.Lingardo užfiksuoti vaizdai ėmė masiškai plisti internete. Britų laikraščiai kitą dieną pateikė nuotrauką išsigandusios mamos su vaiku, kurie traukėsi tolyn, kai gatvę nuklojo degantys pirotechnikos deglai.

Apgadintas autobusas galiausiai pasiekė stadioną ir „Manchester United“ futbolininkai žengė į aikštę, bet rungtynės prasidėjo 45 minutėmis vėliau. Louiso van Gaalo komanda pralaimėjo 2:3 ir rimtai pagadino savo šansus žaisti kito sezono Čempionų lygoje.

L.van Gaalas iškart pareiškė, kad įvykiai už stadiono ribų paliko pėdsaką žaidėjų akyse, bet pabrėžė, kad tai nėra pasiteisinimas.

Dirba kartu su policija

Trečiadienį „West Ham United“ klubas atsiprašė už incidentus prieš rungtynes. Jie pabrėžė, kad kai kurie sirgaliai nesielgė taip, kaip turėjo.

„Tai nepriimtina. Dirbsime su policija, kad atpažintume tuos, kurie atsakingi. Jiems bus skirtas draudimas žengti į stadioną visam gyvenimui“, – buvo rašoma „West Ham United“ pranešime.

Būtent griežčiausių draudimų politika ir visur sudėtos vaizdo kameros padėjo Anglijai užgniaužti smurtą pamėgusius judėjimus, siaubusius šalį.

Anglijos futbolo asociacija (FA) teigė, kad jau pradėjo tyrimą. „Premier“ lyga pareiškė, kad nekomentuos šlykščių scenų.

Buvo užmiršę chuliganų siautulį

Anglija jau seniai neregėjo tokių vaizdų. Juodosios chuliganizmo dienos atsidūrė užmarštyje. Dabar sirgalių neramumai įprastai apsiriboja monetos metimu, pavienių aistruolių įsiveržimu į aikštę ar vienu kitu rasistiniu šūkiu. Jeigu ir įvyksta incidentai, tai nutinka toli nuo stadionų ar miesto centro.

Bet antradienį „Upton Park“ stadione emocijų buvo pernelyg daug. „West Ham United“ komanda žaidė paskutinįjį namų mačą. Į šį stadioną klubas daugiau negrįš, nes kitą sezoną žais Olimpiniame stadione. „Upton Park“ stadionas „West Ham United“ namais buvo 112 metų.

Tai reiškia, kad netoli stadiono rungtynių dieną buvo gerokai daugiau sirgalių nei įprasta. Dauguma jų kamavo nostalgija. Barai buvo sausakimši.

Po antradienio neramumų Londono policija pranešė, kad keturi pareigūnai patyrė smulkius sužalojimus. Nė vienas iš chuliganų per autobuso puolimą suimtas nebuvo, bet tris pareigūnai areštavo per rungtynes. Du – už bėgimą į aikštę, o vieną – už muštynes.

Dabar policija tiria filmuotus vaizdus ir ieško liudininkų.

Prisiminė garsiąją grupuotę

„West Ham United“ klubas nuo senų laikų buvo žinomas dėl grupuotės „Inter City Firm“, kuri skambiai veikė 7-8 dešimtmečiuose per išvykos rungtynes. 2005 metais pasirodęs filmas „Green Street Hooligans“ buvo būtent apie šią grupuotę.

Tačiau ši grupuotė buvo nustumta į paraštes.

Didžiausi paskutinieji neramumai, kuriuose aidėjo ir „West Ham United“ vardas, įvyko 2009 metais. Prieš ir po rungtynių prieš vienus nekenčiamiausių priešų „Milwall“.

Šventė liko antrame plane

Per rungtynes chuliganų taikiniu tapo ir „Manchester United“ vartininkas Davidas de Gea. Į jį iš „West Ham United“ sirgalių tribūnos skriejo butelis.

„Aš labai tikiuosi, kad ateityje mes prisiminsime tai, kas vyko stadione, o ne tai, kas už jo. Noriu, kad atsimintume savo atsisveikinimą su stadionu gražiuoju“, – sakė „West Ham United“ vienas vadovų Davidas Sullivanas, kuris dėl rungtynių vėlavimo kaltino „Manchester United“ klubą.

D.Sullivanas pareiškė, kad svečiai per vėlai išvažiavo ir dėl to pavėlavo.

Bet „Manchester United“ klubas iš viešbučio išvyko anksčiau nei įprasta, bet sutiko pasipriešinimą gatvėse.

„Liūdna, kad keleto žmonių veiksmai už stadiono ribų užgožė mūsų šventę. Sakau aiškiai – jų elgesys visiškai nepriimtinas ir neatspindi klubo vertybių“, – teigė D.Sullivanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.