J. Mourinho šou Mančesteryje: lėks galvos, keisis žaidimas

Jose Mourinho tuoj turėtų stoti prie „Manchester United“ vairo. Kaip gali pasikeisti portugalo treniruojama Mančesterio komanda?

J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Mourinho.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

sovsport.ru ir lrytas.lt inf.

May 26, 2016, 11:57 AM, atnaujinta May 24, 2017, 5:12 AM

Prieš ką teks užsimerkti vardan rezultato

J.Mourinho ir „Manchester United“ – apie ką tai kalba? Pirmiausia, kad klubui skubiai reikia rezultato. O portugalas yra būtent treneris-rezultatas. Jis pasiekdavo pergales visur: Portugalijoje – su „Porto“, Anglijoje – su „Chelsea“, Italijoje – su Milano „Inter“, Ispanijoje – su Madrido „Real“.

Be to, išskyrus antrąjį atėjimą į „Chelsea“, J.Mourinho laimėdavo trofėjų jau pirmajame savo sezone. Apskritai, skaičiuojant nuo 2003 m. „Porto“ laikų, portugalas pelnydavo titulą kasmet, išskyrus 2013 m. ir 2014 m.

J.Mourinho – tabletė, kuri duoda greitą efektą, akimirksniu išgydo nuo titulų bado. Tiesa, gydymas reikalauja keisti gyvenimo būdą. Bet Mančesterio klubo akcininkai taip susirūpinę situacija komandoje, kad pasiruošę pamiršti savąją filosofiją.

Kokią? Pirmiausia, „Manchester United“ visada išpažindavo atakuojantį futbolą. O J.Mourinho komandos daro priešingai – pradeda nuo gynybos, pasikliaudamos kontratakomis. Bet ką daryti Mančesteriui, jei klubas, įpratęs būti Europos viršūnėje, jau trejus metus neįstengia laimėti Anglijos čempionato?

Žinoma, galima toliau ieškoti „savojo“ trenerio, kuriam labiausiai priimtinas atakuojantis futbolas. Bet tokiu atveju gresia ilgam pamiršti trofėjus.

O galima tiesiog rinktis rezultatą. Bent jau laikinai.

Antra, „Manchester United“ pristato save kaip respektabilų klubą, nesipainiojantį į skandalus. O portugalas – mėgėjas pjautis su žurnalistais ir kivirčytis su kolegomis. Be to, Anglijos futbole jam nereikia kurti naujų konfliktų – pakanka įmesti malkų į jau rusenančius. Seni geri pažįstami Arsene'as Wengeras ir Josepas Guardiola vėl šalia.

Esant norui galima užkabinti buvusius bendražygius „Chelsea“, kurie išgujo jį iš Londono komandos arba gydytoją Evą Carneiro, kurią portugalas pats skandalingai atleido praėjusiųjų metų pabaigoje.

Žodžiu, visada atsiras su kuo pasipykti. Kandidatų – marios. Nesitiki, kad J.Mourinho nebus ištikimas sau ir spaudos konferencijose, ir greta aikštės.

Trečia, pats portugalas yra sakęs apie Alexą Fergusoną, kad šis „visada žaidė garbingai ir gerbė priešininką“. Bėda ta, kad to negalima pasakyti apie patį J.Mourinho.

Paprasti derbiai jam atėjus pavirsta kruvinomis kautynėmis. Aistra užleidžia vietą neapykantai ir visa tam klijuojama normalumo etiketė. Vienas apžvalgininkas po 2011 m. Čempionų lygos pusfinalio pasakė: „Pamačiau žaidimo antireklamą, kai vienas treneris – Jose Mourinho – tiesiog griauna mano mėgiamą sporto šaką. Blogiausia, kas yra futbole ir žmoguje, tą vakarą atsidūrė pirmajame plane – šiurkštumas ir provokacijos“.

Naivu tikėtis, kad dabar tai netaps „Manchester United“ dalimi.

Komandos sudėtyje gresia revoliucija

Pirmasis išvejamųjų eilėje, tikriausiai, bus Juanas Mata. Juk J.Mourinho kartą pardavė ispaną saugą iš „Chelsea“. Ar įstengs jiedu rasti bendrą kalbą naujoje komandoje, turint galvoje, kad J.Mata populiarus tarp ekipos draugų ir sirgalių? Nors pats portugalas yra sakęs, kad jo santykiai su J.Mata – puikūs.

Michaelui Carrickui liepą sukaks 35-eri, jo karjera artėja pabaigos link. Bet „Daily Mail“ tikina, kad klubas pasiliks futbolininką dar sezonui. Bastianas Schweinsteigeris, be abejo, pasaulinio lygio futbolininkas, tačiau pastaruoju metu jį kamuoja traumos. Ar jis gaus šansą? O dar yra Morganas Schneiderlinas, Antonio Valencia, Ashley Youngas.

Viena pagrindinių J.Mourinho užduočių – išsaugoti vartininką Davidą de Gea. Ispanas neseniai užsiminė, kad jį vėl vilioja Madrido „Real“. Tiesa, tada dar nebuvo patvirtinta, kad „United“ paliks treneris Louisas van Gaalas. Išlaikyti geriausią Anglijos čempionato vartininką būtina. Atėjus J.Mourinho tam šansai smarkiai padidėja.

Portugalas taip pat nori išsaugoti trenerių štabe Ryaną Giggsą. Bet ne kaip trenerio asistentą. Į šią poziciją, tikėtina, bus paskirtas Rui Faria – portugalo asistentas nuo „Porto“ laikų. Koks darbas bus pasiūlytas legendiniam velsiečiui, ar jis pats norės imtis naujų pareigų, o gal ryšis būti vyriausiuoju treneriu kitame klube?

Yra dar viena svarbi detalė. „Manchester United“ visada garsėjo sugebėjimu ugdyti jaunus žaidėjus. L.van Gaalas mėgo užsiimti jaunimu, įtaisant juos į savo žaidimo modelį. Portugalui patinka dirbti su subrendusiais futbolininkais. Atskleisti ir vystyti talentus – ne stipriausia jo pusė. Savo laiku J.Mourinho atsisakė, pavyzdžiui, Kevino De Bruyne'o ir Romelu Lukaku. Pirmasis buvo parduotas į „Wolfsburg“ už 19 mln. svarų 2014-aisiais, o jau po metų belgų saugą už 55 mln. svarų įsigijo „Manchester City“. Tuo tarpu R.Lukaku, perėjęs į „Everton“, praėjusį sezoną įmušė 18 įvarčių.

Atėjus J.Mourinho turbūt neverta nerimauti dėl jau spėjusių užsirekomenduoti Marcuso Rashfordo, Jesse Lingardo ir Anthony Martialio. Bet kitų jaunų futbolininkų šansai patekti į pagrindinę sudėtį, tikriausiai, sumažės.

Kalbant apie galimus pirkinius, tikėtina pamatysime Zlataną Ibrahimovičių. Švedijos žvaigždė ir J.Mourinho ne kartą kalbėjo apie norą padirbėti drauge.

Tikėtina, kad bus stiprinamas gynybos vidurys. Dar treniruodamas „Chelsea“ portugalas rodė dėmesį Johnui Stonesui iš „Everton“. Taip pat jis visada buvo Raphaelio Varane'o iš Madrido „Real“ gerbėjas.

Kuo tikrai nereikia abejoti – kad „Manchester United“ sudėties stiprinimui skirs daug pinigų. „The Telegraph“ minima suma – 150 mln. svarų.

Kokios išvados?

Kokį futbolą žais „Manchester United“? Apie tai taikliai pasakė šio klubo legenda Ericas Cantona: „Man patinka Mourinho. Bet kalbant apie futbolą, kokį jis žaidžia, aš nemanau, kad tai – „United“. Jis patinka man kaip asmenybė. Žaviuosi jo aistra futbolui, jo humoru. Jis labai protingas, iš žaidėjų reikalauja šimtaprocenčio atsidavimo. Neabejoju, kad jis laimės daug trofėjų. Bet nemanau, kad jo futbolas patiks sirgaliams, netgi nepaisant visų būsimųjų pergalių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.