Pietų Amerikos futbolo šventė persikėlė į JAV

Senasis žemynas nekantrauja, bet svarbiausio renginio – Europos čempionato – europiečiams dar reikės palaukti. „Euro 2016“ startuos tik birželio 10-ąją, o kitoje Atlanto pusėje čempionatas jau prasidėjo.

Dungos (antras iš dešinės) vadovaujama Brazilijos futbolo rinktinė yra viena favoričių laimėti Šimtmečio taurės turnyrą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dungos (antras iš dešinės) vadovaujama Brazilijos futbolo rinktinė yra viena favoričių laimėti Šimtmečio taurės turnyrą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 4, 2016, 10:00 PM, atnaujinta May 22, 2017, 11:52 PM

Kalifornijos mieste Santa Klaroje sužaistose pirmosiose Amerikos taurės Šimtmečio turnyro rungtynėse JAV pralaimėjo Kolumbijos rinktinei 0:2.

Amerikos taurė – svarbiausias Pietų Amerikos futbolo turnyras, tačiau šiais metais geriausi Argentinos, Brazilijos, Urugvajaus ir kitų Pietų Amerikos šalių futbolininkai dėl medalių pirmą kartą kovos ne savo žemyne, o Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Pietiečiai į šiaurę laikinai išsikraustė dėl išskirtinės progos. Pietų Amerikos futbolo konfederacija (CONMEBOL – „Confederacion Sudamericana de Futbol“) mini savo šimtmečio jubiliejų ir rengia didžiausią istorijoje Amerikos taurės turnyrą, kuriame rungtyniaus dešimt Pietų Amerikos bei šešios Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų jūros šalių komandos.

Žaidžia kitų žemynų komandos

Paskutiniame XX amžiaus dešimtmetyje Amerikos taurės turnyras peržengė Pietų Amerikos ribas. CONMEBOL nusprendė padidinti dalyvių skaičių iki dvylikos ir į 1993 metų čempionatą pirmą kartą pakvietė dvi komandas iš Šiaurės ir Centrinės Amerikos (CONCACAF zonos): Meksikos ir JAV rinktines.

Meksikos futbolininkai nuo tada nepraleido nė vieno Amerikos taurės turnyro ir šiais metais jame dalyvaus jau dešimtą kartą. JAV rinktinė irgi buvo kviečiama į visus turnyrus, bet rungtyniavo tik trijuose. Amerikiečiai dažniausiai atsisakydavo varžytis su Pietų Amerikos komandomis dėl jiems nelabai patogaus laiko.

Amerikos taurės turnyre taip pat dalyvavo dar kelios Centrinės Amerikos ir Karibų jūros šalių komandos: Kosta Rikos, Haičio, Hondūro, Jamaikos ir Panamos rinktinės. Vieną kartą dėl Amerikos taurės kovojo net Japonijos futbolininkai.

2011 m. CONMEBOL į Amerikos taurės turnyrą kvietė Ispanijos rinktinę, bet šios šalies Futbolo federacija atmetė kvietimą.

Išskirtinis turnyras

44-asis Amerikos taurės turnyras vyko 2015 metais Čilėje. Kitas turnyras, pagal ketverių metų taisyklę, turėjo vykti 2019 metais Brazilijoje. Tačiau CONMEBOL pažeidė įprastą ketverių metų ciklą ir, norėdama gražiai paminėti Pietų Amerikos čempionato šimtmetį, nusprendė surengti neeilinį Amerikos taurės Šimtmečio turnyrą. Apie tai buvo paskelbta 2012 metų vasario mėnesį.

Šimtmečio turnyras išties bus išskirtinis. Jį CONMEBOL pirmą kartą rengia kartu su Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų jūros šalių futbolo asociacijų konfederacija (CONCACAF). Jubiliejiniame turnyre dalyvaus ne 12 komandų kaip paprastai, o net 16. Nauja ir tai, kad CONCACAF pirmą kartą surengė atrankos varžybas, kuriose šios zonos komandos kovojo dėl kelialapių į Šimtmečio turnyrą.

Pietiečius pakvietė į JAV

Užduotis išrinkti Šimtmečio turnyro šeimininkus CONMEBOL vadovams galėjo tapti milžinišku galvos skausmu. Kiekviena iš trijų šalių – Argentina, Brazilija ir Urugvajus – galėjo pateikti kalną argumentų, kodėl būtent ji verta vadintis Pietų Amerikos futbolo širdimi ir turėtų rengti didžiausią visų laikų Pietų Amerikos futbolo šventę.

Tačiau Pietų Amerikos futbolo vadovai rado Saliamono išeitį. Šimtmečio turnyras nevyks nė vienoje iš trijų svarbiausių Pietų Amerikos šalių. Turnyras apskritai vyks ne Pietų Amerikoje, o pirmą kartą išsiverš už žemyno ribų – Amerikos taurės savininkai paaiškės JAV.

2012 metais paskelbus apie Šimtmečio turnyrą, tapti šeimininke taip pat pretendavo Meksika. Vis dėlto JAV nurungė pietų kaimynę ir 2014 metų gegužę buvo oficialiai pranešta, kad čempionatas vyks JAV.

Futbolininkai varžysis dešimtyje miestų, kurie išsibarstę visose JAV dalyse: nuo šiaurės vakarų (Siatlas) iki pietryčių (Orlandas), nuo šiaurės rytų (Foksboras (Masačusetsas), Rytų Raderfordas (Naujasis Džersis) ir Filadelfija) iki pietvakarių (Pasadina ir Santa Klara (Kalifornija)) ir nuo pietų (Hjustonas) iki šiaurės (Čikaga).

Turnyrą priims didžiausi šalies stadionai, kuriuose futbolo mačus gali stebėti nuo 60 tūkst. iki 92,5 tūkst. žiūrovų.

Finalo rungtynės bus žaidžiamos 82,5 tūkst. vietų turinčiame „MetLife“ stadione, esančiame Rytų Raderforde (šalia Niujorko).

Atsiliekantys brazilai

Dėl futbolo pamišusi beveik visa Pietų Amerika (vienintele išimtimi galima vadinti Venesuelą, kurioje beisbolas pagal populiarumą ne tik nenusileidžia futbolui, bet ir tikriausiai jį net lenkia), o trys šalys nuolat ginčijasi, kurios laimėjimai svaresni.

Skaičiuojant vien pasaulio pirmenybių auksą, niekas negali prilygti penkiskart čempionei Brazilijai. Tačiau pagal pergales Amerikos taurės turnyre brazilai smarkiai atsilieka ir nuo argentiniečių, ir nuo urugvajiečių.

Gal net sunku patikėti, bet Brazilijos rinktinė Pietų Amerikos čempione tapo vos aštuonis kartus. Argentinos komanda triumfavo 14 kartų, Urugvajaus – 15 kartų.

Iki XX amžiaus paskutinio dešimtmečio Brazilijos kraitis apskritai buvo labai skurdus. Šios šalies futbolininkai per 37 Pietų Amerikos čempionatus ir Amerikos taurės turnyrus auksą buvo iškovoję vos keturis kartus ir visus keturis kartus laimėjo žaisdami namie. Brazilai vytis kaimynus pradėjo visai neseniai ir per pastaruosius septynis turnyrus čempionais tapo taip pat keturis kartus (1997, 1999, 2004 ir 2007 metais).

Nemažai garsių brazilų futbolininkų taip ir baigė karjerą nė karto netapę žemyno čempionais. Tarp jų – triskart pasaulio čempionas Pele. Jis žaidė tik viename Pietų Amerikos čempionate, kuriame Brazilijos rinktinė 1959 metais laimėjo sidabro medalius.

Varžybų sistema

Šimtmečio turnyre dalyvaus 16 komandų, jos pirmajame etape suskirstytos į keturias grupes. Po dvi geriausias komandas pateks į ketvirtfinalį.

A grupėje žais Kolumbija, Paragvajus, Kosta Rika ir JAV, B grupėje – Brazilija, Peru, Ekvadoras ir Haitis, C grupėje – Urugvajus, Venesuela, Meksika ir Jamaika, D grupėje – Argentina, Čilė, Bolivija ir Panama.

Grupių etapas baigsis birželio 14 dieną, atkrintamosios varžybos vyks nuo birželio 16 iki 26 dienos. Skirtingai nei Europos čempionate, Amerikos taurės Šimtmečio turnyre bus žaidžiamos ir rungtynės dėl bronzos medalių.

Šimtmečio turnyre – ryškiausios žvaigždės

Sirgalius JAV stadionuose džiugins didelis būrys garsiausių pasaulio futbolininkų, žaidžiančių stipriausiuose Europos klubuose.

Iš šių metų Čempionų lygos nugalėtojo Madrido „Real“ į Šimtmečio turnyrą atvyko brazilas Casemiro, kolumbietis Jamesas Rodriguezas, kostarikietis Keyloras Navasas, iš Ispanijos čempionės „Barcelona“ – argentiniečiai Lionelis Messi ir Javieras Mascherano, brazilai Dani Alvesas ir Rafinha, čilietis Claudio Bravo, rezultatyviausias Ispanijos lygos žaidėjas urugvajietis Luisas Suarezas, iš Čempionų lygos finalininko Madrido „Atletico“ – urugvajietis Diego Godinas ir brazilas Filipe Luisas.

Čilietis Alexis Sanchezas ir kolumbietis Davidas Ospina (Londono „Arsenal“), argentinietis Sergio Aguero („Manchester City“), ekvadorietis Antonio Valencia („Manchester United“), brazilas Willianas (Londono „Chelsea“), brazilas Coutinho („Liverpool“), naujasis Anglijos čempionas jamaikietis Wesas Morganas („Leicester City“) atstovaus pajėgiausiems Anglijos klubams.

Šimtmečio turnyre taip pat žais Italijos čempionas kolumbietis Juanas Cuadrado (Turino „Juventus“), rezultatyviausias Italijos lygos futbolininkas argentinietis Gonzalo Higuainas („Napoli“), kolumbietis Cristianas Zapata („Milan“), Vokietijos čempionas čilietis Arturo Vidalis (Miuncheno „Bayern“), Prancūzijos čempionai argentinietis Angelis Di Maria, urugvajietis Edinsonas Cavani ir brazilas Marquinhos („Paris Saint-Germain“).

Viską, ką moka, stengsis parodyti ir gabiausi Amerikoje rungtyniaujantys futbolininkai, kurie Šimtmečio turnyrą galbūt vertina kaip trampliną į turtingiausius Europos klubus ir galimybę pradėti naują karjeros etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.