Nerijus Kesminas prognozuoja: anglų likimas ir B grupės viražai

Iki Europos futbolo čempionato starto liko keturios dienos. 24 komandos jau paskelbė savo sudėtis, atėjo laikas pasvarstyti apie jų galimybes. Šiandien – apie B grupę.

N.Kesminas lrytas.lt portale viso čempionato metu pateiks savo įžvalgas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Kesminas lrytas.lt portale viso čempionato metu pateiks savo įžvalgas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-06 14:16, atnaujinta 2017-05-22 20:40

Komandos. Anglija, Rusija, Velsas, Slovakija.

Anglija. Futbolo išradėjai į Prancūziją siunčia jaunesnę komandą nei bet kuri kita šalis. Anglų sirgaliams tai teikia vilties: šalyje užaugo gera jaunų futbolininkų karta, kvietimus į Europos čempionatą gavo trečios dešimties dar neįpusėję Harry Kane‘as, Dele Alli, Rossas Barkley, Raheemas Sterlingas, Ericas Dyeris, Johnas Stonesas ir tik antroje gegužę pasibaigusio sezono dalyje „Manchester United“ komandoje blykstelėjęs aštuoniolikmetis Marcusas Rashfordas.

Dar daugiau vilties „liūtų“ gerbėjams įkvėpė kovo pabaigoje dramatiškose kontrolinėse rungtynėse išplėšta pergalė prieš pasaulio čempionus ir principinius varžovus vokiečius. Bet vėliau artėjančios šlovės miražas ėmė sklaidytis – anglai pralaimėjo olandams, turkus ir portugalus įveikė žaisdami blankiai, į trenerį Roy‘ų Hodgsoną pasipylė kritikos strėlės: esą jis nesugeba tinkamai paskirstyti užduočių dviem rezultatyviausiems „Premier“ lygos puolėjams H.Kane‘ui ir Jamie Vardy bei veteranui Wayne‘ui Rooney, todėl šis puolimo trikampis nežudo taip, kaip galėtų.

Rinktinės stovykloje į šį kibirkščiavimą reaguojama ramiai. R.Hodgsonas ir žaidėjai žino, kad komanda turi solidžią sudėtį – vienintelio vartininko Joe Harto netektis būtų rimta bėda, visus kitus yra kuo keisti, o iš grupės, kurioje anglai žais, jie turėtų kilti aukštyn net neparodę geriausio savo futbolo.

Komandos Achilo kulnu neretai pavadinama vidurio gynėjų pozicija. Jų anglai turi tik tris – Chrisą Smallingą, kurio forma sezono pabaigoje suprastėjo, Gary Cahillą, kuris Londono „Chelsea“ rungtyniavo tik todėl, kad traumą patyrė Kurtas Zouma, bei vis dar labai nestabilų J.Stonesą. Į šias pastabas dažniausiai atsakoma, kad vidurio gynėju, jei labai reikės, gali sužaisti E.Dyeris, o galbūt ir Ryanas Bertrandas. Be to, apie skurdų pasirinkimą galima svarstyti ir kitaip: jei šalyje yra tik trys Europos čempionato verti vidurio gynėjai, kodėl ketvirtas ar penktas turėtų užimti stipresnio kitos pozicijos futbolininko vietą?

Rusija. Nuo pat 2014-ųjų pasaulio čempionato iki praėjusių metų vasarą šios šalies rinktinė gulėjo sunkios ligos patale. Jau po beviltiško rezultato Brazilijoje sirgaliai ir žiniasklaida reikalavo italo trenerio Fabio Capello skalpo, tačiau šis ne tik stoiškai laikėsi, bet ir taškus Euro-2016 atrankos turnyre taškė į visas puses. Kai situacija tapo tikrai grėsminga, rusų futbolo vadovai vis dėlto pasiuntė F.Capello namo į Apeninus ir pakeitė jį Maskvos CSKA vairininku Leonidu Sluckiu.

Šis atranką baigė keturiomis pergalėmis iš eilės, rusai vėl ėmė deklaruoti meilę savo rinktinei ir tikėtis, kad čempionatas Prancūzijoje bus sėkmingas. Tikėtis, aišku, galima, bet silpnų vietų komandai nestinga.

Vidurio gynėjai Sergejus Ignaševičius bei broliai Vasilijus ir Aleksejus Berezuckiai nenuskriausdami savęs patirties galėtų paskolinti dar bent penkiems žaidėjams, bet toli gražu nėra tokie greiti, kad galėtų gaudyti anglą J.Vardy ar kraštu įsibėgėjusį velsietį Garethą Bale’ą. Kūrybingiausią rinktinės saugą Romaną Širokovą pats L.Sluckis kone visą sezoną laikė ant CSKA suolo, Alanas Dzagojevas čempionatą praleis dėl traumos, o per kontrolines rungtynes su serbais prieš pat pirmenybes Prancūzijoje susižeidė ir Igoris Denisovas.

Visa tai nieko gero nežada nuo komandos veiksmų labai priklausomam puolėjui Artiomui Dziubai. Bet rusai tiki L.Sluckiu. Kažkuris žurnalistas viešoje erdvėje pajuokavo, kad su F.Capello vienintelis logiškas rezultatas šioje grupėje būtų paskutinė vieta. Su naujuoju treneriu gali būti ir kitaip.

Velsas. G.Bale’as ir kiti – taip jie dažnai pavadinami. Suprantama, ne be pagrindo. Atrankos į čempionatą turnyre velsiečių lyderis įmušė septynis komandos įvarčius iš 11. Po traumos gerą formą vėl įgijusiam puolėjui Samui Vokesui sugrįžus į rikiuotę, Velsas turės papildomą ginklą, bet nekyla abejonių, kad varžovai pirmiausia bandys supančioti G.Bale’ą.

Pagalbos iš šalies Madrido „Real“ futbolininkas sulauks. Įprastai pabrėžiama, kad Chriso Colemano treniruojama Velso rinktinė pasižymi ypač stipria komandine dvasia. Bet lyderių sąrašas nėra ilgas, o jų įtaka žaidmui – milžiniška. Todėl jei dėl traumų arba nuobaudų apkaboje neliktų G.Bale’o, Aarono Ramsey ar Joe Alleno, Ch.Colemanui tai taptų rimtu galvosopiu.

Britų salų žiniasklaida jau dabar kuria mitą, kad šioje grupėje visos rungtynės svarbios, bet vienos – svarbesnės už kitas. Kalbama apie Jungtinės Karalystės derbį, kurį Anglija ir Velsas žais birželio 16-ąją Lane. Tačiau įmanomi įvairūs scenarijai. Galima svarstyti, kad velsiečiams vertėtų sutelkti dėmesį į lengviau įkandamus rusus ir slovakus. Bet svarstymai – viena, emocijos aikštėje – kita. Galima neabejoti, kad Lane britų kraujas kunkuliuos abiejose barikadų pusėse.

Tai, kad gali įveikti ir galingus varžovus, Velsas jau įrodė – per čempionato atranką Kardife krito tuomečiai FIFA reitingo lyderiai belgai. Todėl derėtų spėti, kad G.Bale’o ir Co. ambicijos Prancūzijoje neapsiribos principu: „Svarbiausia – dalyvauti“.

Slovakija. Ši šalis, kaip ir Velsas, debiutuos Europos pirmenybėse, bet negalima sakyti, kad slovakai į Prancūziją vežasi nepatyrusią komandą. Dešimt rinktinės žaidėjų prieš šešerius metus rungtyniavo pasaulio pirmenybėse Pietų Afrikos Respublikoje, vienuolikai futbolininkų – 30 arba daugiau metų.

Nuo tada, kai prie rinktinės vairo stojo Janas Kozakas, Slovakija įrodė,kad gali įveikti bet ką. Atrankos į Euro-2016 turnyre buvo palaužta Ispanija, o kontrolinėse rungtynėse prieš pat čempionatą – ir Vokietija.

Seniai suburtas rinktinės branduolys – koziris, bet silpnų vietų slovakai turi. Ne visi jų žaidėjai šį sezoną buvo tvirti klubų lyderiai. Net komandos kapitonas Martinas Škrtelas toli gražu ne visada prasimušdavo į „Liverpool“ pagrindinę sudėtį. Svarbus gynėjas Tomašas Hubočanas į čempionatą vyko traumuotas, ir neaišku, ar jis galės žaisti nuo pirmųjų rungtynių.

Australijoje rungtyniaujantis puolėjas Filipas Hološko nepanoro atvykti į parengiamąją rinktinės stovyklą, o J.Kozakas į tai reagavo griežtai: „Gerbiu žaidėjo sprendimą, bet durys į komandą jam nuo šiol uždarytos“. Dar vienas puolėjas – kapitonas, veteranas, talismanas – Robertas Vittekas šiuo metu negali rungtyniauti dėl traumos.

Nors per pastarąjį pusmetį blykstelėjo keturis įvarčius kontrolinėse dvikovose mušęs Michalas Durišas, tikėtina, kad J.Kozako ansamblyje puolant pirmaisiais smuikais grieš saugai. Pirmiausia, Marekas Hamšykas, atrankos į Euro-2016 varžybose siuntęs kamuolį į tinklą 5 kartus. Pavojingu sviedinių padavinėtoju gali taipti Patrikas Hrošovsky, spindėjęs rungtynėse su vokiečiais. Kaip viskas vyks, paaiškės čempionatui prasidėjus, bet kažin ar kam nors pavyks lengvai tampyti slovakus veidu per žolę arba lengvai stabdyti jų mėgiamas kontratakas.

Žvaigždė. G.Bale’as. Šioje grupėje bus į ką paganyti akį – H.Kane’as, W.Rooney, M.Hamšykas. Bet ryškiausias tarp ryškių yra Velso rinktinės lyderis, Ispanijos čempionate pasibaigusį sezoną įmušęs 19 įvarčių ir sužaidęs savo rezultatyviausią čempionatą Madride.

Žaidėjas, kurį verta stebėti. D.Alli. Visomis vaivorykštės spalvomis suspindęs dvidešimtmetis Londono „Tottenham Hotspur“ saugas ne tik iškovojo geriausio jauno „Premier“ lygos futbolininko titulą, bet ir tapo žmogumi, aplink kurį aikštės viduryje R.Hodgsonas yra linkęs sukti Anglijos rinktinės žaidimą.

Įdomus faktas. Slovakija debiutuoja Europos pirmenybėse, bet šioje šalyje gerai žinoma, kas yra žemyno pirmenybių auksas – Čekoslovakijos rinktinėje, kuri 1976-aisiais finale nukarūnavo vokiečius, žaidė aštuoni slovakai. Po ketverių metų dabartinis komandos treneris J.Kozakas su komandos draugais namo parvežė bronzą.

Prognozuojama rikiuotė. 1. Velsas, 2. Anglija, 3. Rusija, 4. Slovakija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.