B grupė: Rusijos viltys, Velso pasaka ir amžinas „tikiu Anglija“

Į ką reikia atkreipti dėmesį? Kas turi geriausius šansus? Kokiais lūkesčiais gyvena rinktinės ir kurie futbolininkai – lyderiai? Lrytas.lt artėjančio Europos futbolo čempionato proga pristato grupių apžvalgas ir trumpus svarbiausių žaidėjų bei trenerių dosjė.

Anglijoje nuolat kyla diskusijos dėl W.Rooney pozicijos aikštėje.<br>AP nuotr.
Anglijoje nuolat kyla diskusijos dėl W.Rooney pozicijos aikštėje.<br>AP nuotr.
Anglijos rinktinės kirčius atrankoje pajuto ir Lietuva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinės kirčius atrankoje pajuto ir Lietuva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
G.Bale'as įkvėpė Velso rinktinę, kuri prasimušė į pagrindinį turnyrą.<br>AP nuotr.
G.Bale'as įkvėpė Velso rinktinę, kuri prasimušė į pagrindinį turnyrą.<br>AP nuotr.
Slovakų treneris J.Kozakas.<br>AP nuotr.
Slovakų treneris J.Kozakas.<br>AP nuotr.
Rusijos rinktinės vartininkas I.Akinfejevas – neabejotina ekipos žvaigždė.<br>AP nuotr.
Rusijos rinktinės vartininkas I.Akinfejevas – neabejotina ekipos žvaigždė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 7, 2016, 4:08 PM, atnaujinta May 22, 2017, 4:49 PM

Euro 2016“ startuos jau birželio 10 dieną.

Lrytas.lt pristato B grupės apžvalgą.

Birželio 16 dieną visos akys nukryps į Laną, kur Anglijos rinktinė stos prieš pirmą kartą nuo 1958 metų į pagrindinį turnyrą patekusį Velsą. Manoma, kad būtent šioje dvikovoje paaiškės, kuri komanda grupėje bus pirmą, o kuri užims antrąją vietą. Senstanti Rusijos rinktinė dar galėtų spardytis, bet Garetho Bale'o vedamas Velsas sulaukia daugiau simpatijų ir palankesnių prognozių. Slovakijos prognozuoti neįmanoma, bet kitame etape matomi būtent Anglijos ir Velso futbolininkai. Anglai pirmą kartą per 20 metų mėgins pasiekti Europos čempionato pusfinalį.

B grupė: Anglija, Rusija, Velsas, Slovakija

Anglija

Dešimt pergalių atrankoje ir naujų talentų gimimas. Po tragiško 2014 metų pasaulio čempionato Anglijos rinktinė atrodo pakilime, bet R.Hodgsono komanda į Prancūziją atvyksta be favoritės etiketės. Anglija dar kartą mėgins nutraukti 50 metų trofėjų sausrą, bet ekipą persekioja abejonės dėl patikimos gynybos. Daug kalbama ir apie kapitono Wayne'o Rooney poziciją komandoje, tačiau optimizmo suteikia suspindėjusios puolėjų Harry Kane'o ir Jamie Vardy žvaigždės.

Su anglais atrankoje žaidė ir lietuviai. Po gėdingo mačo Vemblio stadione, kur Lietuva pralaimėjo 0:4, Vilniuje vykęs mačas baigėsi šiek tiek švelnesniu pralaimėjimu – 0:3.

Wayne'as Rooney. Puolėjas pagerino sero Bobby Charltono Anglijos rezultatyvumo rekordą. Komandoje jis įmušė 49 įvarčius ir per atranką atrodė tvirtai, nors specialistai sako, kad tai – blėstanti anglų jėga. 30 metų futbolininko įtaka „Manchester United“ klube buvo labai svarbi ir jis iki „Premier“ lygos sezono pabaigos žaidė centro saugo pozicijoje. Ten jis galėtų žaisti ir Anglijos rinktinėje. Galėtų žaisti ir krašte, atveriant plotą H.Kane'ui priekyje, o Dele Alli suteikiant dešimtojo numerio poziciją.

Joe Hartas. Anglijos rinktinės vartininkas tvirtai gynė „Manchester City“ vartus. Daugiau nei ketverius metus Anglijoje jis neužleidžia pirmojo pasirinkimo vietos. Tai – nuostabus vartininkas, kokio ir reikia Anglijai, siekiant pagaliau paragauti rimtų pergalių.

Treneris. Dauguma trenerių prarastų darbą po to, kai pasaulio čempionate neiškovotų nė vienos pergalės, bet ne Roy'us Hodgsonas. Jam buvo suteikta proga užbaigti ketverių metų sutartį. O ar 68 metų strategui pavyks išgyventi dar vieną čempionatą, paaiškės Prancūzijoje.

Rusija

Rusijai viskas sukasi apie artėjantį 2018 metų pasaulio čempionatą. Europos čempionatas taps puikia rimta treniruote ir pareiškimu varžovams. Rusijos rinktinė prie Fabio Capello atrankoje kapanojosi, bet jis po skandalų buvo pakeistas į Leonidą Sluckį, kuris ekipą nuvedė iki automatinio patekimo į čempionatą. Virš Rusijos rinktinės kybo du nemalonūs klaustukai, susiję su negalėjimu pralaužti seklios gynybos ir atsilaikyti prieš greitas atakas. Tai senstanti komanda ir tai ypač atsispindi gynyboje.

Igoris Akinfejevas. Konkurencijos neturintis Rusijos rinktinės vartininkas yra bene ryškiausia komandos žvaigždė. Jis tobulai žino L.Sluckio futbolo filosofiją, nes su juo pastaruosius šešerius metus dirbo Maskvos CSKA klube. Bet I.Akinfejevas gali ir liūdinti: jausdamas didžiulį spaudimą jis padaro gėdingų klaidų. Pasaulio čempionate per mačą prieš Pietų Korėją visi matė, kaip kamuolys į vartus skriejo tiesiog tarp jo pirštų.

Artiomas Dziuba. Puolėjas per pastaruosius metus taip sublizgėjo, kad stumia veteraną Aleksandrą Keržakovą iš Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Rusijos rinktinės atsisveikinimo link. Atrankoje per aštuonis mačus A.Dziuba įmušė aštuonis įvarčius.

Treneris. L.Sluckio paskyrimas į trenerio postą rugpjūtį užbaigė devynerius metus trukusį užsienio strategų dominavimą Rusijos rinktinėje. Jis vis dar dirba ir CSKA klube, ir rinktinėje. L.Sluckio atėjimas gerokai padidino Rusijos sirgalių viltis. Šie jau galvoja ir apie pasaulio čempionatą savo namuose, o 2008 metų Europos čempionato pusfinalis su Guusu Hiddinku tik šildo širdis.

Slovakija

Slovakija yra viena iš penkių Europos čempionato naujokių. Rinktinė pirmą kartą nuo nepriklausomybės atgavimo rungtyniaus „Euro“ pirmenybėse. 1993 metais slovakų futbolininkų buvo galima matyti Čekoslovakijos rinktinėje. Bet tai nereiškia, kad Slovakija neturi patirties. 2010 metų pasaulio futbolo čempionate Pietų Afrikoje būtent slovakai praktiškai išmetė Italijos komandą. 2010-aisiais slovakai prasimušė į aštuntfinalį, kur 1:2 nusileido vicečempionais tapusiems olandams.

Marekas Hamsikas. „Napoli“ atakų organizatoriaus pavardė Europoje pažįstama tikrai gerai. „Euro 2016“ atrankoje jis gavo naują vaidmenį priekyje ir tapo rezultatyviausiu komandos žaidėju, per 10 rungtynių įmušdamas 5 įvarčius. Du svarbiausi įvarčiai įmušti per paskutines atrankos rungtynes su Liuksemburgu. Slovakija laimėjo 4:2 ir jai atsivėrė durys į Prancūziją.

Martinas Skrtelis. 31 metų „Liverpool“ futbolininkas išlieka pagrindiniu gynybos dėmeniu. Atrankoje jis buvo nepakeičiamas ir su M.Škrteliu aikštėje slovakai pralaimėjo vos vieną mačą – 0:1 nusileido Baltarusijai. Per devynis – visus, kuriuos žaidė – atrankos mačus jis ryšėjo kapitono raištį.

Treneris. Janas Kozakas Čekoslovakijos rinktinėje žaidė 55 kartus ir įmušė 9 įvarčius. Tapęs treneriu jis 1997-1998 metais į Čempionų lygos grupių etapą atvedė „Kosice“ klubą. Pastarasis tapo pirmuoju Slovakijos klubu, patekusiu į aukščiausio lygio Europos klubų turnyrą. 62 metų L.Kozakas yra taktikų meistras. Jis daugelį nustebino, kai nutarė M.Hamšiką naudoti puolėjo pozicijoje. Šis treneris Slovakijos rinktinę pavertė organizuota komanda, turinčia solidžią gynybą bei šturmo vertas greitas atakas.

Velsas

Ryanas Giggsas, Ianas Rushas, Markas Hughesas, Neville Southallas. Tai tik keletas didžiųjų Velso futbolininkų, kuriems taip ir nepavyko per savo nuostabias karjeras klubuose padėti rinktinei prasimušti į tarptautinę turnyrą. Bet Velsas tai padarė ir čia geriausiai pasidarbavo nuostabiai kovojęs Garethas Bale'as. Kartu su Madrido „Real“ žvaigžde Velsas pagrindinį turnyrą pasiekė pirmą kartą nuo 1958 metų pasaulio čempionato. Velsas atrankoje pralaimėjo vos vieną kartą ir praleido tik keturis įvarčius bei užėmė antrąją vietą. Tai – nuostabus pasiekimas šaliai, kuri 2011 metų FIFA reitinge užėmė 117-ąją vietą.

Garethas Bale'as. Brangiausias pasaulio futbolininkas buvo tikru įkvėpimu visai rinktinei. Jis žaidė arba sau neįprastoje vieno puolėjo pozicijoje, arba kovojo atakuojančio saugo vietoje. „Real“ klube jis turėjo ir pakilimų, ir nuosmukių, bet su Velso rinktinei žaidė užtikrintai gerai. Ar Velsas gali žengti toliau nei grupės etapas irgi priklausys nuo G.Bale'o.

Ashley Williamsas. Vienas labiausiai nuvertintų vidurio gynėjų Anglijos „Premier“ lygoje. Tokia situacija susiklostė dėl to, kad jis atsisakė palikti taip mylimą „Swansea City“ klubą. Kapitonas ir gynybos organizatorius pasirūpino, kad Velsas per 10 mačų praleistų keturis įvarčius. Geriau gynėsi tik Ispanija, Anglija ir Rumunija.

Treneris. Chrisas Colemanas nusipelnė pagyrų už tai, kad perstatė Velso futbolą po buvusio trenerio Gary Speedo mirties 2011 metų lapkritį. Ch.Colemanas įvedė savo stilių, nors kritikai reikalavo pašalinti trenerį iš rinktinės. Būtent jis surado geriausią būdą panaudoti G.Bale'ą. Ch.Colemanas Velso rinktinę pavertė į solidžią konkurenciją komandą, kuri „Euro 2016“ čempionate gali pateikti siurprizų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.