E grupė: Belgijos šansas, italų viltys ir vienišasis Zlatanas

Į ką reikia atkreipti dėmesį? Kas turi geriausius šansus? Kokiais lūkesčiais gyvena rinktinės ir kurie futbolininkai – lyderiai? Lrytas.lt artėjančio Europos futbolo čempionato proga pristato grupių apžvalgas ir trumpus svarbiausių žaidėjų bei trenerių dosjė.

G.Buffonas – Italijos rinktinės ikona.<br>AP nuotr.
G.Buffonas – Italijos rinktinės ikona.<br>AP nuotr.
E.Hazardas vėl džiugina įvarčiais.<br>AP nuotr.
E.Hazardas vėl džiugina įvarčiais.<br>AP nuotr.
Airių treneris M.O'Neillas moka iš komandos išsireikalauti drausmės.<br>AP nuotr.
Airių treneris M.O'Neillas moka iš komandos išsireikalauti drausmės.<br>AP nuotr.
A.Conte po čempionato pradės treniruoti Londono „Chelsea“ klubą.<br>AP nuotr.
A.Conte po čempionato pradės treniruoti Londono „Chelsea“ klubą.<br>AP nuotr.
Švedija – vieno žmogaus komanda, bet Z.Ibrahimovičius dalijasi džiaugsmu su kitais.<br>AP nuotr.
Švedija – vieno žmogaus komanda, bet Z.Ibrahimovičius dalijasi džiaugsmu su kitais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 9, 2016, 6:19 PM, atnaujinta May 22, 2017, 7:12 AM

Euro 2016“ startuos jau birželio 10 dieną.

Lrytas.lt pristato E grupės apžvalgą.  

E grupė: Belgija, Italija, Airija, Švedija

Belgija

Prikimšta nuostabiai atakuojančių žaidėjų Belgija ta komanda, kurios išvengti norėtų visi. Dar niekada nuo 8-ojo dešimtmečio Belgija neturėjo tiek daug žadančios komandos. Užtenka užsiminti apie Londono „Chelsea“ žvaigždę Edeną Hazardą ir „Manchester City“ sensaciją Keviną de Bruyne, kurie gynėjams sapnuojasi košmaruose. Belgija turi gerai subalansuotą komandą, nors gynyba po kapitono Vincento Kompany traumos ir kelia klausimų. 1980-ųjų Europos čempionate belgai tapo vicečempionais ir 1986-ųjų pasaulio čempionate pasiekė pusfinalį. Dabar Belgija turi geriausią šansą triumfuoti.

Thibaut Courtois. Th.Courtois turi tiek daug potencialo, kad buvęs Londono „Chelsea“ treneris Jose Mourinho leido Petrui Čechui išvykti. Tai apie šį vartininką pasako labai daug. 193 cm ūgio Th.Courtois turi puikius refleksus ant linijos ir yra vienas geriausių vartų sargų pasaulyje. Jis taip pat puikiai skaito aikštę, kai varžovai į baudos aikštelę leidžia aukštus kamuolius.

Edenas Hazardas. Kai 2014-2015 metais gavo Anglijos Metų futbolininko apdovanojimą, E.Hazardas buvo statomas į vieną eilę su Cristiano Ronaldo ir Lioneliu Messi. Bet šį sezoną jo žaidimas smuko ir „Chelsea“ jį netgi sodino ant suolo. Tačiau pastarieji sezono mačai atskleidė, kad E.Hazardas vėl stojo į savo vėžes ir tai ypač patiko belgų sirgaliams. Greitas ir neįtikėtinai puikiai balansą keičiantis futbolininkas turi viską, kad taptų viena didžiausių „Euro 2016“ žvaigždžių.

Treneris. Jums reikėtų pažiūrėti vaizdo įrašus, kaip Marcusas Wilmotsas žaidžia savo šalies rinktinėje, kad suprastume, ką jam reiškia Belgijos spalvos. Per galvas lipantis atakuojantis saugas visada garsėjo uosle įvarčiui. Per 70 rungtynių rinktinėje jis įmušė 28 įvarčių. Bebaimis žaidėjas tapo bebaimiu treneriu. M.Wilmotsas įprastai iš savo futbolininkų gauna viską, ko paprašo.

Italija

2014 metų pasaulio futbolo čempionatas gerokai sugadino nuotaikas Italijoje. Rinktinė nesugebėjo įveikti grupės etapo ir treneris Cesare'as Prandelli paliko savo postą. Pasitraukė ir Italijos futbolo federacijos prezidentas. Italijos rinktinės vairą perėmęs Antonio Conte atrankoje nuvairavo komandą iki aukščiausios vietos. Italija į „Euro 2016“ pateko likus žaisti vienam mačui ir vėl iškėlė kartelę, nors komanda neturi Andrea Pirlo ar traumą patyrusio Marco Verratti. Tačiau A.Conte nori sėkmingai užbaigti savo darbą Italijoje, nes vasarą jis stos prie Londono „Chelsea“ vairo.

Gianluigi Buffonas. G.Buffonas turi praktiškai kiekvieną prizą, kokį tik galima laimėti futbole. Ant jo trofėjų lentynos – tiek klubų, tiek rinktinių medaliai. G.Buffonas Italijos rinktinės uola yra nuo tada, kai pirmąjį kartą tapo pirmuoju pasirinkimu. Tai nutiko dar per 2002 metų pasaulio čempionatą. G.Buffonas su Italija žaidė trijuose Europos čempionatuose iš eilės ir 2012 metais padėjo ekipai pasiekti finalą. Su Turino „Juventus“ sutartį pratęsęs vartų sargas žaidė keturiuose pasaulio čempionatuose iš eilės. „Juventus“ ir Italijos rinktinės kapitonas sausį atšventė 38-ąjį gimtadienį.

Graziano Pelle. Per vienerius metus „Southampton“ puolėjas iš svarstytino varianto tapo Italijos rinktinės starto puolėju. 194 cm ūgio centro puolėjas puikiai rungtyniauja su savo partneriu priekyje Ederu. G.Pelle pirmąjį kartą Italijos rinktinėje sužaidė būdamas jau 29-erių. Jam reikėjo labai daug laiko, kad savo šalyje sulauktų pripažinimo. G.Pelle mušė įvarčius olandų klubuose Alkmaro AZ ar „Feyenoord“, o prieš metus atvyko į „Southampton“. Jo valanda Italijoje išmušė tik tada, kai šis ėmė mušti Anglijos „Premier“ lygoje.

Treneris. A.Conte Italijos rinktinei ėmė vadovauti greitai po šokiruojančio pasitraukimo iš Turino „Juventus“ klubu, su kuriuo specialistas laimėjo visus tris Italijos „Serie A“ trofėjus. Dar žaisdamas A.Conte išsiskyrė atsidavimu darbui ir visuomet iš savęs spausdavo viską. Jis daug dirbo ir „Lecce“, ir „Juventus“, ir Italijos rinktinėje. To paties treneris dabar reikalauja iš savo žaidėjų.

Airija

Airijos rinktinė sunkiai įžengė į „Euro 2016“ pirmenybes. Ekipa kovojo atkrintamajame etape ir dabar turi aiškią misiją – išvengti dar vieno gėdingo pasirodymo. Giovanni Trapattoni komanda 2012 metais nesugebėjo iškovoti nė vieno taško. Dabar Airija sieks ne tik atsilaikyti, bet ir įmušti, o tai darys su grupe senstelėjusių vyrukų. Tarp jų – 39 metų vartininkas Shay Givenas, 34-erių gynėjas Johnas O'Shea ar 35-erių puolėjas Robbie Keanas. Jie dar turi parako, bet tai gali būti paskutinis šansas palikti įspūdį svarbiausiame turnyre Europoje.

Robbie Keane'as. Airijos rinktinės kapitonas atrankoje buvo rezultatyviausias žaidėjas, bet „Los Angeles Galaxy“ puolėjas penkis įvarčius įmušė į futbolo miniatiūros Gibraltaro vartus. O kai airiai žengė į atkrintamųjų mūšį su Bosnija ir Hercegovina, už Atlanto rungtyniaujantis futbolininkas turėjo susirasti vietą ant suolo. Gali būti, kad buvęs „Tottenham Hotspur“ futbolininkas Prancūzijoje turės priprasti prie tokio paties statuso.

Seamusas Colemanas. 2009 metais jį iš airių klubo „Sligo Rovers“ už, pagal dabartinį kursą, 90 tūkstančių JAV dolerių (79 tūkst. eurų). S.Colemano įsigijimą galima laikyti istoriniu „Premier“ lygos derybų įvykių. Dešiniojo krašto gynėjas yra tvirtas, bet geriau jaučiasi judėdamas į priekį. Per pastaruosius du sezonus „Everton“ klube jis įmušė 12 įvarčių, o tai reiškia, kad S.Colemanas – idealus modernaus futbolo krašto žaidėjas.

Treneris. Martinas O'Neillas su Anglijos ir Škotijos klubais yra laimėjęs trofėjus, bet dabar strategas ruošiasi paragauti mūšio tranšėjose, nes jo komanda tikrai atsidurs apgultyje.

Švedija

Zlatanui Ibrahimovičiui tai, ko gero, bus paskutinė proga nuveikti kažką ypatingo rinktinių arenoje. Tačiau jam reikės gerokai daugiau pagalbos iš visos komandos, kuriai reikia išmokti ne tik remtis garsiausiu savo bokštu. Švedija į „Euro 2016“ žengė kaip niekada primindama vieno žmogaus komandą. Z.Ibrahimovičius per atranką iš paskutinių 15 įvarčių įmušė 11. Tarp jų – įvarčiai atkrintajame etape su Danija. Švedija turi naują daug žadančią kartą, kuri pernai laimėjo jaunimo iki 21 metų Europos čempionatą, bet tie žaidėjai dar nėra patikrinti tokio rango varžybose, kokias matysime „Euro 2016“.

Zlatanas Ibrahimovičius. „Paris Saint Germain“ puolėjas vienareikšmiškai yra šalies lyderis. 34-erių Z.Ibrahimovičius yra užsiminęs, kad tai jo „veikiausiai“ paskutinis turnyras su rinktine, o tai reiškia, kad būtent Prancūzijoje baigsis svarbi švedų futbolo era. Z.Ibrahimovičiui tai bus jau šeštasis pasirodymas svarbiausiame turnyre, bet švedai nuo „Euro 2004“ pirmenybių į ketvirtfinalį patekusi nėra. Šalis praleido du pastaruosius pasaulio čempionatus.

Andreasas Isakssonas. A.Isakssonas pagrindiniu rinktinės vartininku yra daugiau nei dešimtmetį. Po debiuto 2002 metais jis su rinktine sužaidė 127 mačus. Buvęs „Manchester City“ ir Eindhoveno PSV vartininkas dabar rungtyniauja Turkijos „Kasimpasa“ klube. 34 metų vartų sargo karjera rinktinėje artėja pabaigos link. Tačiau A.Isakssonas dar turi parako ir visai neseniai išmoko tinkamai kontroliuoti kamuolį kojomis. Anksčiau tai buvo jo silpnybė.

Treneris. Erikas Hamrenas. 2009 metais stojęs prie rinktinės vairo E.Hamrenas priėmė aiškų sprendimą. Jis Z.Ibrahimovičių pavertė svarbiausia komandos struktūra, apie kurią ir suka žaidimą. Taip jis pakeitė ankstesnio stratego Larso Lagerbacko labiau komandinę taktiką. E.Hamreno eksperimentas pasiteisino. Z.Ibrahimovičius ėmė nešti dividendus, bet komanda tapo vienpusiška. „Mano planas buvo daryti viską, kad visiškai išnaudočiau pasaulinės klasės žaidėją, koks jis ir yra“, – sakė E.Hamrenas. Po „Euro 2016“ kovų jis paliks rinktinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.