F grupė: bijokite austrų, islandų ir neužmirškite C. Ronaldo

Į ką reikia atkreipti dėmesį? Kas turi geriausius šansus? Kokiais lūkesčiais gyvena rinktinės ir kurie futbolininkai – lyderiai? Lrytas.lt artėjančio Europos futbolo čempionato proga pristato grupių apžvalgas ir trumpus svarbiausių žaidėjų bei trenerių dosjė.

Portugalai viliasi, kad C.Ronaldo muš taip, kaip Čempionų ar Ispanijos lygose.<br>AP nuotr.
Portugalai viliasi, kad C.Ronaldo muš taip, kaip Čempionų ar Ispanijos lygose.<br>AP nuotr.
F.Santosas pasirengęs atstatyti Portugalijos rinktinės didybę.<br>AP nuotr.
F.Santosas pasirengęs atstatyti Portugalijos rinktinės didybę.<br>AP nuotr.
G.Sigurdssonas su Islandijos rinktine jau pateko į istoriją.<br>AP nuotr.
G.Sigurdssonas su Islandijos rinktine jau pateko į istoriją.<br>AP nuotr.
Z.Gera (dešinėje) prisimena ir skaudžiausius Vengrijos rinktinės momentus.<br>AP nuotr.
Z.Gera (dešinėje) prisimena ir skaudžiausius Vengrijos rinktinės momentus.<br>AP nuotr.
Austrai klijuoja žaidimą apie D.Alabą.<br>AP nuotr.
Austrai klijuoja žaidimą apie D.Alabą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 10, 2016, 1:01 PM, atnaujinta May 22, 2017, 5:03 AM

Euro 2016“ startuos jau birželio 10 dieną.

Lrytas.lt pristato F grupės apžvalgą.  

F grupė: Portugalija, Islandija, Austrija, Vengrija

Austrija

Nors skeptikai ir turėtų ką pridurti, bet pirmasis Austrijos patekimas į Europos čempionatą nėra vien turnyrą nuo 16 iki 24 komandų išplėsti nutarusios UEFA nuopelnas. Austrija atrankoje iškovojo devynias pergales ir kartą sužaidė lygiosiomis. Apie kapitoną Christianą Fuchsą ir žaidimo organizatorių Davidą Alabą suburta komanda patogiai lipo į viršų, nors grupėje varžėsi ir rusai, ir švedai. Tik Anglijos rinktinė atrankoje pasirodė geriau, kai surinko maksimalų 30 taškų kraitį. Austrija žaidė 2008 metų Europos čempionate, bet tada gavo kelialapį, nes pirmenybes organizavo kartu su šveicarais. Į pagrindinį turnyrą austrai nėra patekę nuo 1998 metų pasaulio čempionato.

Davidas Alaba. Miuncheno „Bayern“ kairiajame gynybos centre įprastai rungtyniaujantis D.Alaba yra Austrijos rinktinės siela. Filipinietės mamos ir tėvo iš Nigerijos šeimoje gimęs žaidimo organizatorius rinktinėje tampo visas vadžias ir nustato tempą. Jis pirmasis stoja prie kamuolio, kai reikia mušti baudinius ar realizuoti standartines situacijas. D.Alaba neįtikėtinai svarbus komandai, bet austrai moka verstis ir be jo. Kai dėl traumos D.Alaba nežaidė, rinktinė dukart nugalėjo Rusiją.

Marcas Janko. 196 cm ūgio „Basel“ puolėjas be konkurencijos yra pirmuoju trenerio Marcelo Kollerio pasirinkimu. M.Janko tokiu buvo netgi tada, kai dvejus metus kartais pasirodydavo „Trabzonspor“ klube. Už pasitikėjimą puolėjas treneriui „Euro 2016“ atrankoje atsilygino septyniais įvarčiais. Vienas jų įstrigo visam futbolo pasauliui – M.Janko Maskvoje įmušė per save, o Austrija 1:0 nugalėjo rusus. M.Janko yra 1986 metais olimpinę bronzą iškovojusios ieties metikės Eva Janko sūnus. M.Janko yra pasirengęs išlaikyti vidutiniškai vieno įvarčio per du mačus statistiką.

Treneris. Marcelas Kolleris. Austrija 2011 metais trenerį pasitiko skeptiškai, nes šis į rinktinę atvyko iš bedarbių būrio. Darbo M.Kolleris neturėjo 25 mėnesius, bet šveicaras greitai parodė, kad turi aštrų protą. Per ketverius metus jis beveik nekeitė sudėties ir panaudojo savo sugebėjimus, kad suklijuotų solidžią komandą, kuri tiki, jog gali nugalėti bet kurį varžovą. Per pastaruosius porą metų austrai praktiškai tai ir daro.

Vengrija

Vengrija kadaise buvo viena iš futbolo gigančių, bet tos dienos skendi dulkėsi. „Euro 2016“ – pirmasis vienas svarbiausių turnyrų Vengrijai per 30 metų. Į Europos čempionatą vengrai pateko pirmą kartą nuo 1972-ųjų. Ferenco Puškaso ir Nandoro Hidegkuti laikai – metraščiuose, o Vengrijos rinktinė savo sudėtyje dabar turi vos vieną žaidėją, kuris rungtyniauja vienoje iš penkių stipriausių Europos lygų. Tai – Brėmeno „Werder“ saugas Laszlo Kleinheisleris. Vengrai atranką įveikė sunkiai ir atkrintamosiose turėjo rimtai pavargti su norvegais.

Zoltanas Gera. 37 metų saugas su Vengrija buvo ir skaudžiausiais momentais. Z.Gera žaidė ir „Euro 2008“ atrankoje, kur komanda grupėje liko šešta. Vengrai tada nesugebėjo aplenkti net Moldovos. Kultinis „Fulham“ ir „West Bromwich Albion“ herojus dabar rungtyniauja Vengrijos futbolo lygoje ir nori savo dienas rinktinėje užbaigti pakilime.

Krisztianas Nemethas. Puolėjas pernai JAV surado daug gerbėjų. JAV futbolo lygoje (MLS) jam atiteko sezono įvarčio apdovanojimas. Tačiau šiemet jis išvyko į Kataro lygą, kur tikrai nesutiko tokio pasipriešinimo, koks laukia Prancūzijoje.

Berndas Storckas. Per atranką vengrai turėjo tris trenerius, bet išgyveno tik B.Storckas. Vokietis yra vienas iš trijų užsienio trenerių, kurie per 114 metų istoriją gavo progą vadovauti komandai. Gerbiamas jaunimo treneris vyrų futbole neturi daug patirties. Anksčiau jam yra tekę vadovauti Kazachstano ekipai ir kazachų „Almaty“ ekipai.

Islandija

Islandija yra viena didžiausių „Euro 2016“ atrankos sensacijų. Islandija niekada nėra patekusi į pagrindinį turnyrą, o dabar netgi tvirtosios ekipos atidžiai stebi naujokus. Jų nuvertinti nevalia. Paklauskite olandų. Islandija dukart sudavė antausį olandams, kurie taip ir nesugebėjo įveikti atrankos barjero. Ši rinktinė taip pat laimėjo prieš Čekiją ir Turkiją. Patekimas į „Euro 2016“ yra švedų trenerio Larso Lagerbacko darbo kulminacija. Juk islandai buvo labai arti 2014 metų pasaulio čempionato, bet atkrintamajame etape nusileido kroatams. L.Lagerbackas puikiai sutvarkė islandų gynybą. Komanda per 10 atrankos kovų praleido 6 įvarčius.

Gylfi Sigurdssonas. Jis Islandijos rinktinėje per atranką įmušė 6 įvarčius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus. „Swansea City“ saugas yra praktiškai kiekvienos atakos šerdyje. G.Sigurdssonas pasižymi puikiu aikštės matymu ir nuostabiais perdavimais. Nereikia užmiršti ir tvirtos kojos, galinčios įmušti iš toli. G.Sigurdssonas yra išskirtinis Islandijos talentas, kuris turi šansą palikti savo žymę „Euro 2016“ čempionate.

Aronas Gunnarssonas. Islandijos rinktinės kapitonas žaidžia saugų grandyje ir savo atsidavimu uždega kitus. „Cardiff“ komandoje jis nebuvo nuolatinis starto žaidėjas, bet L.Lagerbackas šį futbolininką labai brangina. Jo vieta Islandijos rinktinės starto sudėtyje – labiau nei užtikrinta.

Treneris. Islandija yra Europos čempionato naujokė, bet tik ne Larsas Lagerbackas. Jis yra vienas labiausiai patyrusių turnyro trenerių. L.Lagerbackas padėjo Švedijai pasiekti penkis svarbiausius turnyrus 2000-2008 metais, o per 2010 metų pasaulio čempionatą vadovavo Nigerijai. Tačiau žygis su Islandija į Europos čempionatą – didžiausias jo pasiekimas. Stoikiškas švedas yra žinomas dėl to, kad vadovauja sunkiai įveikiamas ekipas, kurių futbolas nėra patrauklus akiai.

Portugalija

Jeigu tik pagalvojote apie Portugaliją, iškart mintyse turėjo iššokti Cristiano Ronaldo vardas. Įvardyti kitus – gerokai sunkiau. Ir ši problema jau ilgą laiką kamuoja portugalus. C.Ronaldo po nuvylusio 2014 metų pasaulio čempionato, kur ekipa neperkopė grupės, pripažino, kad komanda buvo vidutiniška, nors FIFA reitinge ir turėjo aukštą poziciją. Madrido „Real“ puolėjas į dvikovas įneša daugybę kokybės, bet portugalai žino, kad gali spindėti ir visa komanda. Portugalai „Euro 2012“ čempionate pasiekė pusfinalį, o 2004-aisiais finale pralaimėjo Graikijai.

Cristiano Ronaldo. Čempionų lygos finale lemiamą 11 metrų baudinį įmušęs C.Ronaldo jau šiandieną yra vienas geriausių šalies futbolininkų. Su Madrido „Real“ triumfavęs prestižiniame Europos klubų turnyre dabar jis trokšta į priekį vesti savo rinktinę. C.Ronaldo yra rezultatyviausias Portugalijos rinktinės narys. Jis sužaidė 125 mačus ir įmušė 56 įvarčius. Po dar dviejų mačų C.Ronaldo pasieks Luiso Figo sužaistų rungtynių rekordą. C.Ronaldo dievina būti įvykių sūkuryje, o Portugalijos rinktinei būtina, kad jis spindėtų Prancūzijoje, jeigu ekipa nori turėti šansų.

Andre Andre. Kovo mėnesį rinktinėje debiutavęs saugas parodė, kad yra vertas vietos. Praėjusią vasarą į „Porto“ persikėlęs futbolininkas paliko didžiulį pėdsaką. Jo įvartis padėjo „Porto“ klubui įveikti „Benfica“ ir Londono „Chelsea“ klubus. A.Andre yra iš naujosios Portugalijos futbolo kartos. Kiti daug žadantys jaunuoliai – Williamas Carvalho, Joao Mario ir Rubenas Nevesas.

Treneris. Fernando Santosas. Jeigu komandai reikia remonto – kvieskite F.Santosą. Šis strategas užsitarnavo reputaciją atstatydamas problemų turinčias komandas. Jis vadovavo Graikijos rinktinei po 2012 metų pasaulio čempionato ir su ja pirmuosius 15 mėnesių nepatyrė pralaimėjimų. Prie Portugalijos jis prisijungė po 2014 metų pasaulio čempionato. Tuomet portugalai neįveikė grupės etapo, o „Euro 2016“ atranką pradėjo pralaimėjimu Albanijai. Tada F.Santosas iškovojo 7 pergales iš eilės. Jis netgi su Portugalija pasiekė pirmąją pergalę prieš italus per 39 metus. Portugalija pirmą kartą per 42 metus nugalėjo Argentiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.