„Euro 2016“: į mūšį žengs keturiasdešimtmetis „vyras su pižama“

Vengrijos rinktinė nėra Europos futbolo pirmenybių favoritė. Tačiau šios komandos vartininkas Gaboras Kiraly dar prieš pirmąjį teisėjo švilpuką atsidūrė dėmesio centre. Balandžio 1 dieną 40-ąjį gimtadienį pažymėjęs vengras antradienį turėtų pagerinti ilgamečiui Vokietijos rinktinės kapitonui Lotharui Matthausui priklausantį rekordą ir tapti vyriausiu visų laikų Europos pirmenybių žaidėju.

G.Kiraly – pagrindinis Vengrijos rinktinės vartų sargas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
G.Kiraly – pagrindinis Vengrijos rinktinės vartų sargas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jun 14, 2016, 12:30 PM, atnaujinta May 21, 2017, 7:19 PM

Iki šiol žemyno pirmenybėse nežaidė nė vienas 40-metis. L.Matthausui, kai jis per 2000 metų Europos čempionatą paskutinį kartą vilkėjo Vokietijos rinktinės aprangą, buvo 39-eri.

„Vyras su pižama“

Dienos, kada galės įbėgti į aikštę per Europos pirmenybes, G.Kiraly laukė labai ilgai. Vengrijos rinktinė praėjusį kartą žemyno čempionate rungtyniavo prieš visą amžinybę – 1972 metais, kai dar nebuvo gimęs nė vienas „Euro 2016“ dalyvaujantis futbolininkas. Paskui pasikeitė ne viena žaidėjų karta, bet nesikeitė viena: vengrai vis patirdavo nesėkmę atrankos turnyre ir į baigiamąjį etapą nepatekdavo.

Pakeisti blogą lemtį stengėsi ir pats G.Kiraly, dar XX amžiuje debiutavęs Vengrijos rinktinėje ir joje žaidęs jau 103 rungtynes. Tačiau patekti tarp 16 geriausiųjų vengrams niekaip nepavykdavo ir tvirtai užrakintas duris jie išlaužė tik tada, kai UEFA padidino Europos čempionate dalyvaujančių komandų skaičių iki 24.

Šio čempionato atrankos turnyre „vyras su pižama“, kaip anglai praminė jų šalyje ilgai žaidusį G.Kiraly dėl jo vizitine kortele tapusių plačių pilkų kelnių, kokias jau gerą dešimtmetį dėvi per visas rungtynes, vis dar buvo neginčytinai pagrindinis Vengrijos rinktinės vartininkas.

Jo pozicijos nesusvyravo ir per draugiškas rungtynes, kurias vengrai žaidė prieš kelionę į Prancūziją. Treneris Berndas Storckas tik per mačą su kroatais leido veteranui pažvelgti į aikštę iš šalies ir pabandė du kitus vartininkus Denesą Dibuszą bei Adamą Bogdaną.

Tačiau pastarosiomis dienomis Vengrijoje turbūt nebuvo abejojančių, kad per pirmąsias Europos čempionato rungtynes vietą tarp virpstų užims 40-metis veteranas, kuris po 18 užsienyje praleistų sezonų pernai grįžo į Vengriją ir tapo gimtojo miesto Sombathejo „Haladas“ klubo futbolininku.

„Visada sakiau jam, kad man amžius nesvarbus, – teigė Vengrijos rinktinę treniruojantis vokietis B.Storckas. – Man nerūpi ar žaidėjas jaunas, ar senas, jis privalo būti geras. Gaboras yra ne šiaip geras, jis – puikus. Jis skleidžia pasitikėjimą savimi, pasižymi puikia aura bei charizma ir padės mums pasiekti gerų rezultatų Europos čempionate“.

Užleido vietą jaunesniems

Tik keliomis savaitėmis už G.Kiraly jaunesnis jo kolega iš Airijos rinktinės Shay Givenas. Airių vartininkui 40 metų sukako balandžio 20 dieną.

Sh.Givenas galėjo bent vienai dienai tapti Europos čempionatų rekordininku, bet praėjusį sezoną dėl kelio traumos kelis mėnesius nežaidęs „Stoke City“ klubo vartininkas jau prarado vietą Airijos rinktinės pagrindinėje vienuolikėje. Pirmadienį per rungtynes su Švedijos komanda airių vartus gynė 29 metų Darrenas Randolphas.

„Net jei Shay nežais nė vienerių rungtynių, jis bus gyvybiškai svarbus Airijos rinktinei, – prieš čempionatą tvirtino buvęs ilgametis airių rinktinės vartininkas Patas Bonneris. – Kiti du vartininkai gali daug iš jo išmokti ir jausis ramiau turėdami tvirtą užnugarį“.

Prieš 20 metų rinktinėje debiutavęs Sh.Givenas savo šalies garbę gynė 134 rungtynėse. 2012 metais jis jau buvo paskelbęs, kad baigia karjerą rinktinėje, bet po poros metų grįžo į „žaliųjų“ vartus.

Pernai „Stoke City“ pakvietė veteraną kaip antrąjį komandos vartininką, o Sh.Givenui patyrus traumą atrodė, jog jo galimybės nuvykti į Prancūziją artėja prie nulio. Tačiau sezono pabaigoje susižeidė pagrindinis „Stoke City“ vartininkas Jackas Butlandas, ir pasveikęs Sh.Givenas gavo progą parodyti Airijos rinktinės treneriui Martinui O‘Neillui, kad dar gali praversti ir nacionalinei komandai.

Islandas liko namie

Žaisti Europos čempionate pretendavo dar vienas 40-metis. Tiek Europos čempionato atrankos turnyre, tiek šių metų sausį ir kovą vykusiose draugiškose rungtynėse Islandijos rinktinės atsarginis vartininkas buvo 1975 metų liepos 14 dieną gimęs Gunnleifuras Gunnleifssonas.

Tiesa, jis visose pastarosiose rungtynėse sėdėjo ant suolo, o islandų vartus dažniausiai gynė 14 metų jaunesnis Ogmunduras Kristinssonas. Vis dėlto Islandijos futbolo gerbėjai buvo įsitikinę, kad veteranui atsiras vieta bent tarp 23 futbolininkų, kurie įtraukiami į paraišką per Europos pirmenybes.

Tačiau treneriai Heimiras Hallgrimssonas ir Larsas Lagerbackas nusprendė kitaip, ir G.Gunnleifssonas liko namie.

Čempionatų rekordai

Iki šio čempionato vyriausias visų laikų Europos pirmenybių žaidėjas buvo vokietis Lotharas Matthausas. Jis paskutiniąsias rungtynes su Portugalijos rinktine 2000 metų Europos čempionate žaidė būdamas 39 metų ir 91 dienos amžiaus.

Tai buvo 150-osios L.Matthauso rungtynės rinktinėje ir kartu paskutinės karjeros rungtynės. Deja, ilgamečio „Bundesmannschaft“ kapitono atsisveikinimas su didžiuoju futbolu buvo labai liūdnas. Griausmingą fiasko patyrę vokiečiai pralaimėjo portugalams 0:3 ir išvyko namo jau po pirmojo etapo.

Kitas vokietis Jensas Lehmannas yra vyriausias Europos čempionato finalo rungtynėse žaidęs futbolininkas. Būdamas 38 metų ir 232 dienų J.Lehmannas gynė Vokietijos rinktinės vartus per lemiamą 2008 metų žemyno pirmenybių dvikovą su Ispanijos komanda. Veteranas savo darbą atliko neblogai, bet nuo Fernando Torreso smūgio neišgelbėjo ir vokiečiai, pralaimėję 0:1, tenkinosi sidabro medaliais.

Vyriausias Europos čempionas yra olandas Arnoldas Muhrenas. Jis 1988 metais aukso medalį laimėjo būdamas 37 metų ir 23 dienų amžiaus. Finalo rungtynėse A.Muhrenas atliko rezultatyvų perdavimą, po kurio Marco van Bastenas nuostabiu smūgiu įmušė nepamirštamą antrąjį įvartį į SSRS rinktinės vartus ir įtvirtino Nyderlandų komandos pergalę 2:0.

Vyriausias žemyno pirmenybėse įvartį įmušęs futbolininkas – Austrijai atstovavęs kroatas Ivica Vastičius. 2008 metų Europos čempionate 38 metų ir 257 dienų amžiaus puolėjas per teisėjo pridėtą laiką pasiuntė kamuolį į Lenkijos komandos vartus. Austrijos rinktinė išplėšė lygiąsias 1:1, bet daugiau taškų tame turnyre neiškovojo ir į atkrintamąsias varžybas nepateko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.