Cristiano Ronaldo taikinys – nepajudinamas M. Platini rekordas

Cristiano Ronaldo leidžiasi į dar vieno rekordo medžioklę. Portugalų rinktinės superžvaigždė Europos čempionate Prancūzijoje vaikysis Micheliui Platini priklausančio laimėjimo.

Portugalų lyderis C.Ronaldo vadinamas ryškiausia „Euro 2016“ žvaigžde.
Portugalų lyderis C.Ronaldo vadinamas ryškiausia „Euro 2016“ žvaigžde.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 14, 2016, 7:31 PM, atnaujinta May 21, 2017, 5:47 PM

Nėra labiau skirtingų komandų negu Portugalijos ir Islandijos, kurios susidurs Europos čempionato F grupės rungtynėse antradienį.

Nė vienos žvaigždės neturinti, bet komandine dvasia stipri pirmenybių naujokė Islandija sutiks senas tradicijas Senojo žemyno futbole tęsiančią Portugalijos rinktinę, kurios vedlys vėl yra C.Ronaldo – geriausias individualybės futbole pavyzdys.

Čempionatui rengėsi jachtoje

Nors Portugalija nėra priskiriama prie Europos čempionato favoričių, nė viena kita komanda neturi tokios ryškios žvaigždės.

Jeigu kuris nors Europos futbolininkas gali garantuoti įvarčius, tai tik 31 metų C.Ronaldo.

2015–2016 m. sezoną jis tapo pirmuoju istorijoje futbolininku, įmušusiu po 50 įvarčių per šešis sezonus paeiliui.

Spalį C.Ronaldo tapo rezultatyviausiu visų laikų Madrido „Real“ žaidėju, o praėjusį mėnesį su Ispanijos klubu triumfavo Čempionų lygoje.

Todėl, kai jo bendražygiai rinktinėje jau rengėsi „Euro 2016“ kovoms, C.Ronaldo ilsėjosi plaukiodamas jachta su draugais.

Tris kartus geriausiu pasaulio futbolininku išrinktas portugalas yra žymus ne tik dėl savo įvarčių ir talento, bet ir asmenybės kulto – kiekvienas jo viešas pasirodymas nuskamba antraštėse.

„Neabejoju, kad paliksiu žymę futbolo istorijoje. Patinka žmonėms ar ne, skaičiai kalba patys“, – praėjusį mėnesį apie save su sau būdinga arogancija pareiškė C.Ronaldo.

Traumos pasekmių nejaučia

Nors daugumą rekordų ir titulų C.Ronaldo yra pasiekęs atstovaudamas klubams – „Manchester United“ ir Madrido „Real“, C.Ronaldo yra rekordininkas ir Portugalijos rinktinėje.

Savo šalies ekipai jis yra pelnęs 56 įvarčius per 125 mačus.

Debiutavęs rinktinėje 2003 metais būdamas aštuoniolikos, jis atsiskleidė per „Euro 2004“, kai čempionate Portugalijoje padėjo tautiečiams pasiekti finalą.

Nuo 2008 metų jis buvo rinktinės kapitonas, o 2012 metais Europos pirmenybėse pelnė 3 įvarčius ir vedė Portugalijos ekipą iki pusfinalio, kur tik po 11 metrų baudinių nusileido Ispanijai.

Nors sezono pabaigoje C.Ronaldo gydėsi traumą, jis žaidė Čempionų lygos finale, o prisidėjęs prie rinktinės per paskutines kontrolines rungtynes pelnė du įvarčius per 7:0 laimėtą mačą prieš Estiją.

Šiame Europos čempionate C.Ronaldo ves į priekį jaunąją portugalų kartą.

Fernando Santoso treniruojama komanda neturi daug elitinių puolėjų, tad C.Ronaldo žais priekyje kartu su Nani arba Ricardo Quaresma pagal trenerio įdiegtą 4-4-2 sistemą.

Triuškinanti pergalė prieš estus pridėjo geros nuotaikos portugalams prieš čempionatą, nors jie ir supranta, kad pirmasis mačas su Islandija bus kitoks.

„Žinome, kad laukia sunkus mačas. Islandai pasižymi gera, solidžia gynyba ir mes nelaimėsime sužaidę 0:0, – pažymėjo gynėjas Cedricas Soaresas. – Prieš mus žais geresnė Estijos versija – reikės pasistengti.“

Portugalus, o ypač C.Ronaldo ir kitą „Real“ futbolininką Pepe, turėtų užgauti Islandijos rinktinės trenerio Larso Lagerbacko žodžiai.

„Esame matę, kaip kai kurie portugalų žaidėjai griūna, – sakė Islandijos rinktinę treniruojantis švedas. – Portugalija turi vieną geriausią žaidėjų pasaulyje C.Ronaldo, bet jis taip pat yra nuostabus aktorius.

Per Čempionų lygos finalą su „Atletico“ matėme ir dar vieno žaidėjo (Pepe. – Red.) pasirodymą, kuris galėtų tikti ir Holivudui. Man tai nepatinka.

Norėčiau, kad UEFA galėtų peržiūrėti vaizdo įrašus ir atitinkamai nubausti už tokius dalykus.“

Žino, kad rekordai grius

Siekdamas pergalių Prancūzijoje C.Ronaldo bandys pagerinti M.Platini rekordą. Legendinis Prancūzijos rinktinės futbolininkas yra pelnęs devynis įvarčius Europos pirmenybėse.

C.Ronaldo per 14 Europos čempionato mačų yra įmušęs šešis įvarčius ir kartu su Švedijos rinktinės puolėju Zlatanu Ibrahimovičiumi yra realiausi pretendentai pagerinti prancūzo rekordą per artimiausią mėnesį.

„Mano rekordas bus pagerintas, – AFP sakė M.Platini, buvęs UEFA prezidentas, nušalintas 4 metams nuo visų pareigų futbole dėl FIFA sukrėtusio korupcijos skandalo. – Man priklausę ir kiti rekordai – daugiausia įvarčių (41) Prancūzijos rinktinėje, trys Aukso kamuoliai – irgi buvo pagerinti.

Futbolo istorija niekada nesibaigia. Vieną dieną Lionelis Messi baigs karjerą, ateis kitas žaidėjas ir laimės šešis Aukso kamuolius, jei jie vis dar egzistuos.

Jeigu mano rekordai būtų buvę pagerinti praėjus ketveriems ar penkeriems metams, galbūt mane tai būtų nuliūdinę, tačiau ne dabar.“ („Espnfc.com“, „The Guardian“, AP, LR)

Visų laikų rezultatyviausi žaidėjai

Europos pirmenybėse daugiausia įvarčių yra pelnę šie žaidėjai:

1. M.Platini (Prancūzija) – 9 įvarčiai.

2. A.Sherearis (Anglija) – 7 įvarčiai.

3–8. C.Ronaldo (Portugalija), Z.Ibrahimovičius (Švedija), Th.Henry (Prancūzija), P.Kluivertas (Olandija), N.Gomesas (Portugalija), R.van Nistelrooy (Olandija) – po 6.

9–15. W.Rooney (Anglija), S.Miloševičius (Jugoslavija), M.van Bastenas (Olandija), M.Barošas (Čekija), J.Klinsmannas (Vokietija), F.Torresas (Ispanija), Z.Zidane’as (Prancūzija) – po 5.

Snaiperių sėkmė – permaininga

Pastarųjų 8 Europos pirmenybių rezultatyviausi žaidėjai:

1984 m. M.Platini (Prancūzija) – 9 įvarčiai.

1988 m. M.van Bastenas (Olandija) – 5.

1992 m. D.Bergkampas (Olandija), H.Larsenas (Danija), T.Brolinas (Švedija), K.H.Riedle (Vokietija) – po 3.

1996 m. A.Sherearis (Anglija) – 5.

2000 m. P.Kluivertas (Olandija) ir S.Miloševičius (Jugoslavija) – po 5.

2004 m. M.Barošas (Čekija) – 4.

2008 m. D.Villa (Ispanija) – 4.

2012 m. C.Ronaldo (Portugalija), M.Mandžukičius (Kroatija), M.Gomezas (Vokietija), M.Balotelli (Italija), A.Dzagojevas (Rusija), F.Torresas (Ispanija) – po 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.