Futbolo Vaterlo mūšis. Anglai ir rusai ieško teisybės

Rusų ir anglų futbolo sirgaliai Marselio miestą išgarsino ne mažiau nei devynioliktajame šimtmetyje Alexandre’o Dumas parašytas romanas „Grafas Montekristas“.

Daugiau nuotraukų (2)

Nerijus Kesminas

2016-06-14 11:04, atnaujinta 2017-05-21 19:32

Ne, kosminių sensacijų nebuvo. Lėkštės dangaus skliautu neskraidė – skraidė tik bokalai miesto senajame uoste ir petardos „Stade Velodrome“ arenoje per Europos čempionato rungtynes.

Ironiška: dideli vyrai, kurių protėviai kadaise kartu sumušė Napoleono Prancūziją Vaterlo mūšyje, būtent šioje šalyje nusprendė išdaužyti vieni kitiems įraudusius plačius veidus. Kas laimėjo? Tegul aiškinasi patys.

Europa sako: taip neturėtų būti. Kas kaltas? Ir vieni, ir kiti turi savų versijų. Rusai – daug ir įvairių, anglai – kur kas mažiau.

Britų požiūrį rodo jų teisėtvarkos misijos vadovo Europos čempionate Marko Robertso samprotavimai: mūsiškiai kalti dėl smurto protrūkių, bet vaizdo įraše matomi rusai, įsiveržę į anglų sirgalių sektorių po rungtynių, buvo apsirūpinę ir dantų apsaugomis, ir plaštakas saugančiomis kovinėmis pirštinėmis.

Rusijos sporto ministras ir Futbolo sąjungos vadovas Vitalijus Mutko iš karto įžvelgė norą panaudoti riaušes tam, kad kristų šešėlis ant pasaulio futbolo pirmenybių, kurias Rusija rengs 2018-aisiais.

Jis linkęs kaltinti prancūzų nesugebėjimą užtikrinti saugumo – tai akcentuoja ir anglai, siūlydami papildomų savo saugumo pajėgų.

Rusų futbolo sirgalių lyderiai kaltina anglus – esą jie po rungtynių ėmė mėtyti įvairius daiktus į nuostabiai komandą palaikiusius rusų sirgalius.

Sunkiai slėpdami piktdžiugą jie minėjo, kad kažin ar pavyks pagauti nors vieną riaušių dalyvį iš Rusijos – esą daugelis žmonių vyko tik į rungtynes su Anglija, o dabar jau sėdi namie. Kyla klausimas: kam tikram sirgaliui vykti į Europos čempionatą vienoms rungtynėms, o po jų skubiai grįžti į gimtąjį Barnaulą ar Taganrogą?

Nė vienos kitos šalies aistruoliai taip nesielgia.

Šlykščios istorijos geroji žinia: UEFA pagrasino, kad ištrenks iš čempionato ir vienus, ir kitus, jei sirgalių smegenys nepradės veikti kitaip.

Susirūpinti pirmiausia reikėtų tiems, kurie neketina judinti piršto, kad taip įvyktų. Anglija jau daug metų turi juoduosius sąrašus, į kuriuos įtraukti stadionuose nepageidaujami tipai.

Po daugybės skandalų neteko girdėti, kad rusai nubaustų kurį nors savo tribūnų rasistą arba idiotą, siunčiantį sprogmenį į tribūną, kurioje yra moterų ir vaikų, o paskui lekiantį ten pat su kietos gumos gabalu dantyse.

V.Mutko žada, kad rusai gaudys savo nusidėjėlius. Bet jie sako, kad Prancūzijoje mušė žmones iš meilės tėvynei, o kam Rusijoje pakils ranka mesti akmenį į patriotą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.