Deividas Šemberas – apie Rusijos fiasko ir politines jėgas

Įsibėgėjusio Europos futbolo čempionato akcentus sutiko sudėti Lietuvos futbolo A lygos vadovas, buvęs nacionalinės ekipos žaidėjas Deividas Šemberas.

D.Šemberas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Šemberas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Deividas Šemberas („Lietuvos rytas“)

Jun 22, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 21, 2017, 1:33 AM

„Rusijos futbolo rinktinė rengiasi 2018 metų pasaulio čempionatui, tad šios komandos veidas turėjo būti panašus į tą, kokį rusai norėtų matyti savo šalyje po dvejų metų. Todėl ir aš laukiau iš Rusijos rinktinės daugiau. Bet stebint Rusijos komandą ir jos rezervą vaizdelis buvo liūdnas, – teigė ne vienerius metus Rusijos Maskvos CSKA futbolo klube žaidęs D.Šemberas. –  Rinktinė atrodė neįtikinamai visose grandyse, išskyrus vartininką. Gynėjų, saugų, puolėjų pozicijos kelia daug abejonių.

Per 0:3 Velsui pralaimėtą mačą rusų žaidime nemačiau jokios kovos dvasios, taktinio braižo – nebuvo matyti, ką komanda nori daryti aikštėje. Rusija turėjo siekti pergalės, bet tai darė Velsas, kurio futbolininkai žengė į aikštę kovingai nusiteikę ir žaidė labai organizuotai.

Man sunku nuspėti, kur slypi Rusijos futbolo bėdos. Gal trūksta konkurencijos rinktinės senbuviams – jie nebejaučia jaunų futbolininkų alsavimo į nugarą. Tada ir stengtis reikia mažiau.

2008 metas Europos pirmenybėse Rusijos futbolininkams pavyko pasiekti pusfinalį, bet dabar šios šalies futbole atsivėrė duobė. Nors talento netrūksta, perspektyvūs žaidėjai niekaip netampa lyderiais, kurie temptų rinktinę.

Rusijos futbolininkai nedega noru išvažiuoti į stipresnius užsienio klubus, žaisti ir tobulėti stipresnėse lygose. Rusijos komandose jie gyvena kone puikiai, turi geras finansines ir buitines sąlygas. Net jei išvažiuoja svetur, po metų ar dvejų Rusijos futbolininkai grįžta atgal į patogią aplinką.

Iš Rusijos trenerio Leonido Sluckio kalbų supratau, kad visą atsakomybę jis bando užsimesti ant savo pečių. Manau, jis taip daro bandydamas perimti įtampą iš žaidėjų.

L.Sluckis yra žmogus, nebijantis atsakomybės, bet rinktinės rezultatus lėmė ne tik jis. Iš savo laikų Maskvos CSKA gerai pamenu, kaip atėjęs į klubą pirmuosius trejus metus jis buvo irgi aršiai pliekiamas ir visaip vadinamas, bet galiausiai įdiegė savo filosofiją, komanda pasiekė puikių rezultatų.

L.Sluckis – geras treneris, tuo abejoti nereikia. Tačiau per kelias savaites ruošdamas rinktinę Europos čempionatui jis nesugebėjo pasiekti to, ką tikrai gali.

Sunku pasakyti, ar L.Sluckis liks rinktinėje. Jis turi geras sąlygas CSKA klube, ten jį visi myli ir gerbia. CSKA jis sykį jau paliko, kai pernai pakeitė Fabio Capello ir ištraukė Rusijos rinktinę iš beviltiškos padėties atrankos varžybose.

Reikia nepamiršti, kad Rusijos futbole daug lemia politinės jėgos. Ar liks L.Sluckis, ar bus parinktas kitas treneris, daug lems Rusijos sporto ministras (Vitalijus Mutko. – Red.), o jis tiesiogiai pavaldus Rusijos prezidentui (Vladimirui Putinui. – Red.). Rusijoje taip yra sprendžiami svarbūs klausimai.

Žvelgdamas į 2018 metų pasaulio pirmenybes, daug vilčių Rusijai nematau. Jaunų žaidėjų, kurie galėtų pakeisti dabartinius lyderius, yra tik keli. Tiek nepakanka, tad skeptiškai žiūriu į Rusijos rinktinės ateitį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.