„Euro 2016“. Kroatai dar niekada nėra įveikę portugalų

Portugalijos ir Kroatijos futbolininkų mūšis yra neabejotinai svarbiausias Europos čempionato įvykis pirmąją aštuntfinalio dieną. Apie šias rungtynes Europoje kalbama gerokai daugiau nei apie du kitus mačus, kuriuose dėl bilietų į ketvirtfinalį kovos Lenkija – Šveicarija ir Velsas – Šiaurės Airija.

Kroatai D grupės turnyrą baigė pergale prieš ispanus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kroatai D grupės turnyrą baigė pergale prieš ispanus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos futbolininkai grupės turnyre nepraleido nė vieno įvarčio.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos futbolininkai grupės turnyre nepraleido nė vieno įvarčio.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 25, 2016, 3:24 PM, atnaujinta May 20, 2017, 4:40 PM

Prancūzijos stadionuose portugalai kol kas nežaidė taip, kaip tikisi jų sirgaliai. Tačiau istorija gali nuteikti Portugalijos aistruolius optimistiškai – šios šalies rinktinė iki šiol laimėjo visas tarpusavio rungtynes su Kroatijos komanda ir nepraleido nė vieno įvarčio.

Portugalija – Kroatija

Tiesa, portugalai su kroatais žaidė nedaug rungtynių – vos trejas. Komandos dukart išbandė jėgas draugiškuose mačuose, kuriuos Portugalijos futbolininkai laimėjo ir namie 2:0 (2005 m.), ir svečiuose 1:0 (2013 m.), o pirmą kartą susitiko prieš 20 metų – per Europos čempionatą Anglijoje.

1996 metų birželio 19 dieną Notingemo stadione portugalai sutriuškino kroatus net 3:0. Vis dėlto reikia atsižvelgti ir į tų rungtynių svarbą, kuri komandoms nebuvo vienoda. Dvikova įvyko grupės etapo paskutiniajame ture, kai kroatai, prieš tai įveikę turkus ir danus, jau buvo užsitikrinę kelialapį į ketvirtfinalį, o portugalams būtinai reikėjo iškovoti bent tašką.

Kroatijos rinktinės treneris Miroslavas Blažičius paliko ant suolo kelis lyderius, o atsarginiai netapo lygiaverte pamaina.

Portugalams iškovojus būtiną pergalę, į 1996 metų Europos čempionato ketvirtfinalį pateko abi komandos. Tačiau kitame etape abi patyrė nesėkmes. Portugalai ketvirtfinalyje pralaimėjo čekams 0:1, kroatai – vokiečiams 1:2.

Įdomus sutapimas. Jei šiandien daug kalbama apie dviejų Madrido „Real“ klubo žvaigždžių kroato Lukos Modričiaus ir portugalo Cristiano Ronaldo dvikovą, tai prieš 20 metų dėmesio centre irgi buvo dviejų bendraklubių dvikova – kroatas Robertas Prosinečki ir portugalas Luisas Figo tuo metu kartu žaidė „Barcelona“ komandoje.

L.Figo per tas rungtynes jau 4-ąją min. įmušė pirmąjį įvartį, o R.Prosinečki žaidė tik pirmajame kėlinyje ir buvo pakeistas per pertrauką.

Lenkija – Šveicarija

Šios komandos niekada nebuvo susitikusios didžiuosiuose turnyruose, bet žaidė dvejas rungtynes 1980 metų Europos čempionato atrankos turnyre ir aštuonerias draugiškas rungtynes. Abejas oficialias rungtynes lenkai laimėjo 2:0, bet šių pergalių jiems neužteko, kad patektų į 1980 metų žemyno pirmenybes (pirmąją vietą atrankos grupėje užėmė Nyderlandų rinktinė).

Per aštuonerias draugiškas rungtynes lenkai iškovojo dvi pergales, šveicarai – vieną. Kiti penki mačai baigėsi lygiosiomis.

Prie vienintelės Šveicarijos rinktinės pergalės parašyta labai sena data – 1976 metai. Lenkai pastarąjį kartą laimėjo 2001 metais, kai išvykoje sutriuškino varžovus 4:0.

Velsas – Šiaurės Airija

Abi Jungtinės Karalystės komandos šiais metais debiutuoja Europos čempionate, bet yra susitikusios Europos bei pasaulio pirmenybių atrankos turnyruose ir daugybę kartų žaidė Britanijos čempionate, kuris buvo rengiamas kasmet nuo 1884 iki 1984 metų.

Iš viso Velso ir Šiaurės Airijos rinktinės žaidė 58 rungtynes. Velsas džiaugėsi 27 pergalėmis, Šiaurės Airija – 14. 17 kartų nugalėtojai nepaaiškėjo.

Velso futbolininkai pastarąjį kartą laimėjo 2011 metais, o nuo pastarosios Šiaurės Airijos komandos pergalės, kuri buvo iškovota 1980 metais, nutekėjo labai daug vandens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.