„Euro 2016“ sąskaitos: išmušė airių keršto prancūzams valanda?

Jei airiai ant ko nors griežia dantį dėl futbolo nesėkmės, tai pirmiausiai ant prancūzų. Prieš pusseptintų metų įvyko vienos skandalingiausių šio amžiaus Europos futbolo rungtynių, per kurias prancūzo Thierry Henry žaidimas ranka lėmė, kad Airijos rinktinė nepateko į 2010 metų pasaulio čempionatą.

Airiai po pergalės prieš italus svajoja apie dar vieną staigmeną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Airiai po pergalės prieš italus svajoja apie dar vieną staigmeną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 26, 2016, 1:48 PM, atnaujinta May 20, 2017, 3:12 PM

Atkeršyti už didžiąją apgavystę („Le Cheat“, kaip ją anglišku žodžiu su prancūzišku artikeliu pavadino airiai) Airijos rinktinė bandys sekmadienį Europos čempionato aštuntfinalio rungtynėse.

Sekmadienį dėl kelialapių į ketvirtfinalį kovos dar dvi komandų poros: Vokietija–Slovakija ir Belgija–Vengrija.

Prancūzija–Airija

2009 metų lapkričio 18-osios vakare Paryžiaus „Stade de France“ stadione Prancūzijos ir Airijos rinktinės kovojo dėl kelialapio į 2010 metų pasaulio čempionatą. Atrankos turnyro atkrintamajame etape airiai pralaimėjo pirmąsias rungtynes namie 0:1, bet Prancūzijos sostinėje Robbie Keane‘as įmušė atsakomąjį įvartį ir per pagrindinį laiką nugalėtojai nepaaiškėjo.

Per pratęsimą „mėlynieji“ apgulė svečių vartus, tačiau vienintelį įvartį 102-ąją minutę įmušė skandalingomis aplinkybėmis. Po baudos smūgio kamuolys skriejo už galinės linijos, bet Thierry Henry jį sustabdė ranka. Prancūzų puolėjas akimirksniu atliko perdavimą į baudos aikštelę, o Williamas Gallas nukreipė kamuolį į tinklą.

Šeimininkai kelias akimirkas net nepatikėjo, jog teisėjai nepastebėjo taisyklių pažeidimo, bet suvokę, kad nebus nubausti, pradėjo švęsti įvartį. Suglumusių airių bandymai paaiškinti, kas nutiko, nedavė jokių rezultatų – nors visas pasaulis aiškiai matė Th.Henry žaidimą ranka, švedas teisėjas Martinas Hanssonas bei jo padėjėjas buvo lyg akli, ir kelialapį į pasaulio čempionatą iškovojo Prancūzija.

Th.Henry jau baigė karjerą, bet šiame Europos čempionate dalyvauja nemažai futbolininkų, žaidusių skandalingame mače. Tarp jų – Airijos rinktinės kapitonas R.Keane‘as. Suprantama, airių žurnalistai prieš šios dienos akistatą bandė kamantinėti 35 metų puolėją apie nemalonią praeitį, tačiau R.Keane‘as prisiminti didžiosios apgavystės nenorėjo.

„Taip, tada žaidžiau. Bet nenoriu galvoti apie tai nė akimirkos. Prieš kiek metų tai atsitiko? Prieš septynerius. Velniai rautų, judėkime į priekį“, – atsakė Airijos žurnalistų paklaustas rinktinės kapitonas.

Po „Le Cheat“ prancūzų ir airių keliai oficialiose varžybose nebuvo susikirtę. Apie draugiškas rungtynes po tokio skandalo negalėjo būti nė minčių. O iki tol tarpusavio rungtynėse „mėlynieji“ prieš „žaliuosius“ įgijo tik nežymią persvarą, nerodančią šalių autoriteto pasaulio futbole.

Iš viso šios komandos susitiko 15 kartų. Prancūzai laimėjo 6, airiai – 4 rungtynes. Airiai visas pergales iškovojo labai seniai, o pastarąjį kartą prancūzus nugalėjo 1981 metais. Po to komandos žaidė dar šešis kartus, bet arba stipresni būdavo prancūzai (triskart), arba nugalėtojai nepaaiškėdavo (irgi triskart).

Vokietija–Slovakija

Vokiečiai ir slovakai lygiosiomis nežaidžia. Šių šalių futbolininkai Europos pirmenybių atrankos turnyruose ir draugiškose rungtynėse jėgas išbandė 10 kartų, ir kiekvieną sykį paaiškėdavo stipresni. 7 kartus nugalėjo vokiečiai, 3 kartus – slovakai.

Vokietijos rinktinė laimėjo abejas oficialias rungtynes, kurios vyko 2008 metų Europos čempionato atrankos turnyre (4:1 išvykoje ir 2:1 namie). Tačiau pastarojoje dvikovoje pergale džiaugėsi Slovakijos komanda. Ji šių metų gegužės 29 dieną Augsburge nustebino pasaulio čempionus ir įveikė juos 3:1! Pirmasis įvartį įmušė vokietis Mario Gomezas, bet paskui trimis taikliais smūgiais atsakė Marekas Hamšikas, Michalas Durišas ir Jurajus Kucka. 

Belgija–Vengrija

Tiek Belgijos, tiek Vengrijos futbolas išgyveno didelio pakilimo laikotarpių, tačiau, atrodo, šios komandos dažniau susitikdavo tada, kai ant bandos būdavo „Raudonieji velniai“. Šios komandos žaidė 12 tarpusavio rungtynių, o belgai per jas iškovojo net 8 pergales. Du kartus laimėjo vengrai, dar du kartus buvo užfiksuotos lygiosios.

Belgijos rinktinė buvo stipresnė ir per pirmąją šių ekipų dvikovą Europos pirmenybėse, kai 1972 metais Lježe šeimininkai laimėjo rungtynes dėl bronzos medalių 2:1.

Kartą komandos susitiko pasaulio pirmenybėse: 1982 metais pirmojo etapo grupėje belgai ir vengrai sužaidė lygiosiomis 1:1. Šis rezultatas tiko tik kelialapį į kitą etapą iškovojusiai Belgijos komandai.

Vengrai pastarąjį kartą belgus nugalėjo 1958 metais, kai namie laimėjo draugiškas rungtynes 3:1. O pastarosios draugiškos rungtynės vyko 2009 metų lapkritį Belgijoje. Šeimininkai jas laimėjo 3:0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.