Prieš pusę amžiaus Velso „drakonų“ liepsnas užgesino Pele

Velso futbolo „drakonas“ pabunda kas pusę amžiaus. Pirmą kartą į Europos pirmenybes patekę velsiečiai šią vasarą degina savo varžovus Prancūzijos stadionuose, o praėjusį kartą apie Velso futbolą taip garsiai buvo kalbama tik 1958 metais, kai šios šalies rinktinė vienintelį kartą kovojo pasaulio pirmenybėse.

G.Bale'as ir Velsas šiandien bandys prasibrauti į „Euro 2016“ finalą<br>AFP nuotr.
G.Bale'as ir Velsas šiandien bandys prasibrauti į „Euro 2016“ finalą<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 6, 2016, 1:16 PM, atnaujinta May 19, 2017, 5:20 PM

XX amžiaus viduryje „drakonai“ taip pat pasiekė daugiau, negu tikėjosi, o juos sustabdė tik 17-metis vaikinukas iš Brazilijos tuometiniams Velso futbolininkams negirdėta pravarde Pele. Jis įmušė vienintelį įvartį per ketvirtfinalio rungtynes, kuriose buvo nutrauktas velsiečių žygis 1958 metų pasaulio čempionate.

Prieš daugiau nei pusę amžiaus Švedijoje vykusio turnyro grupės varžybose Velso rinktinė neiškovojo nė vienos pergalės. Tačiau velsiečiai nepatyrė ir nė vieno pralaimėjimo – jie visas trejas rungtynes su Vengrijos, Meksikos ir Švedijos rinktinėmis sužaidė lygiosiomis. Du pirmieji mačai su vengrais ir meksikiečiais baigėsi 1:1, o per velsiečių rungtynes su šeimininkais žiūrovai įvarčių nepamatė.

Švedai tapo grupės nugalėtojais, o Velso ir Vengrijos komandos surinko vienodai taškų, todėl dėl kelialapio į ketvirtfinalį turėjo žaisti papildomas rungtynes. Šiose rungtynėse velsiečiai įveikė 1954 metų pasaulio vicečempionę Vengrijos komandą 2:1.

Beje, tuo metu galiojo kitokia taškų skaičiavimo sistema ir už pergalę buvo skiriami tik du taškai. Skaičiuojant pagal dabartinę sistemą, Velso rinktinė būtų likusi trečia, o ketvirtfinalyje be jokių papildomų rungtynių būtų žaidusi Vengrijos komanda, kuri grupės turnyre iškovojo vieną pergalę ir kartą sužaidė lygiosiomis.

Pranokę vengrus, Velso futbolininkai gavo teisę ketvirtfinalyje susigrumti su Brazilijos rinktine, kurioje kaip tik per šį čempionatą ryškiai įsižiebė 17-mečio puolėjo Edsono Aranteso do Nascimento, geriau žinomo trumpa pravarde Pele, žvaigždė. „Drakonai“ netapo lengvu grobiu brazilams ir pusantro kėlinio sugebėjo apginti savo vartus. Vis dėlto 66-ąją min. Pele pramušė Velso vartininką Jacką Kelsey ir brazilai iškovojo pergalę 1:0.

Tai buvo pirmasis Pele įvartis pasaulio čempionatų istorijoje. Dvejas pirmąsias turnyro rungtynes jaunasis puolėjas, kuris į Švediją atvyko nespėjęs išsigydyti kelio traumos, praleido, o per trečiąsias grupės rungtynes įvarčių nepelnė.

Per dvikovą su velsiečiais asmeninę sąskaitą atsidaręs Pele paskui per pusfinalio ir finalo rungtynes įmušė dar penkis įvarčius ir Brazilijos rinktinė pirmą kartą tapo pasaulio čempione.

„Tais laikais futbolas buvo visai kitoks, – prieš šių metų Europos čempionatą pakalbintas Velso žurnalistų, prisiminimais dalijosi 1958 metų pasaulio čempionate žaidęs puolėjas Cliffas Jonesas. – Mes nieko nežinojome apie varžovus ir net nebuvome girdėję apie Pele. Užtat vėliau, praėjus daug metų, didžiavomės, kad buvome kartu su juo aikštėje.

Galėjome įveikti brazilus, bet mums labai trūko per rungtynes su vengrais sunkią traumą patyrusio vidurio puolėjo Johno Charleso“.

Ką komandai reiškė šio futbolininko praradimas, galima suprasti pažvelgus į jo biografiją. Svonsyje gimęs J.Charlesas daug metų buvo „Leeds United“ lyderis, o 1957 metais tapo rezultatyviausiu Anglijos lygos futbolininku. Tais pačiais 1957 metais jis išvyko į Turinos „Juventus“ klubą ir jau pirmąjį sezoną tapo rezultatyviausiu Italijos lygos žaidėju.

Per ilgą karjerą nė vienos geltonos ir juo labiau raudonos kortelės negavęs ir dėl draugiško būdo „švelniuoju milžinu“ („Il Gigante Buono“ arba „Gentle Giant“) pramintas beveik 190 cm ūgio puolėjas 1959 metais užėmė trečiąją vietą „France Football“ žurnalo rengtuose geriausio Europos futbolininko rinkimuose.

1958 metų pasaulio čempionate Velso rinktinė turėjo dar vieną lyderį. Švedijoje du iš keturių komandos įvarčių įmušė kitas puolėjas Ivoras Allchurchas.

Irgi Svonsyje gimęs ir didžiąją karjeros dalį „Swansea Town“ klube žaidęs I.Allchurchas gimtinėje pagerbtas ypatingai. 2005 metais Svonsio mieste prie „Liberty“ stadiono buvo atidengtas šio futbolininko paminklas.

Atstovaudamas nacionalinei komandai I.Allchurchas per daugiau nei pusantro dešimtmečio (1950-1966 m.) įmušė 23 įvarčius ir ilgai buvo rezultatyviausias visų laikų Velso rinktinės futbolininkas. Net ir dabar I.Allchurchas rezultatyviausių sąraše užima antrąją vietą. Jį aplenkė tik devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose žaidęs Ianas Rushas (28 įvarčiai).

Prie I.Allchurcho jau priartėjo ir ryškiausia šių dienų Velso žvaigždė Garethas Bale‘as, kurio sąskaitoje yra 22 įvarčiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.