Čempionų lygą užmiršęs „Žalgiris“ trokšta triuškinti Jonavą

Trenksmingai atsiėmę pirmąją A lygos čempionato vietą, XIX ture Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai imsis Jonavos „Lietavos“ ekipos. Ar pavyks žaidėjų perėjimo metu solidžiai pasipildžiusiems jonaviškiams atsilaikyti prieš pastaruoju metu įsisiautėjusį žalgiriečių puolimą?

Vilniaus klubas Čempionų lygos atrankoje neįveikė barjero, tad dabar susitelkė į kovas A lygoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus klubas Čempionų lygos atrankoje neįveikė barjero, tad dabar susitelkė į kovas A lygoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

fkzalgiris.lt

Jul 25, 2016, 4:53 PM, atnaujinta May 17, 2017, 8:06 PM

Į ką atkreipti dėmesį?

Debiutinį sezoną aukščiausioje Lietuvos futbolo lygoje įspūdingai pradėję ir trumpą akimirką į pirmąjį ketvertą taikęsi Jonavos „Lietavos“ futbolininkai, atrodo, turas po turo pradėjo išsikvėpti. Pasiekę kelias skambias lygiąsias su čempionato favoritais, pastaruoju metu jonaviškiai dažniau kremta karčią pralaimėjimų ar lygiųjų šaknį nei džiaugiasi trimis taškais.

Galbūt būtent dėl to jie pertraukos metu skyrė nemažai dėmesio komandos komplektacijos stiprinimui. Pirmiausia sustiprintas trenerių kolektyvas, į kurį pakviestas daug patirties turintis 62-jų metų specialistas iš Ukrainos Piotras Kušlykas. Šis treneris dirbo ne tik gimtosios šalies, bet ir Lenkijos aukščiausios lygos klubuose, tad toks pastiprinimas Robertui Poškui – tikrai naudingas.

„Lietava“ abipusiu susitarimu nutraukė sutartį su vilčių nepateisinusiu Savio Magala Nsereko. Saugas, kuris prieš prisijungdamas prie Jonavos komandos pastaruosius dvejus metus daugiau „atostogavo“ nei žaidė, per Lietuvoje praleistą laiką taip pat neišsiskyrė savo pasirodymu. Trys rezultatyvūs perdavimai ir nė vieno taiklaus smūgio, – tokia buvo jo statistika. Kiek skaudesnė buvo Aleksandro Šušnjaro netektis. Šis gynėjas buvo tapęs tvirtu pagrindinės sudėties žaidėju, tačiau nusprendė savo karjerą pratęsti Ruminijos čempionate.

Vietoje šių žaidėjų komandą papildė gynėjai Edgaras Žarskis ir Benas Spietinis, taip pat itin patyręs 38-erių metų vartininkas iš Ukrainos Dmitrijus Babenko. Puolimo grandį turėtų paaštrinti iš turnyro lentelės dugne tūnančio „Kauno Žalgirio“ į Jonavą persikėlęs Rokas Krušnauskas, taip pat iš Vilniaus „Žalgirio“ nuomos pagrindais iki sezono pabaigos rungtyniausiantis saugas Tautvydas Eliošius.

Prisijungęs prie brolio Tado, T. Eliošius iškart efektingai įsijungė į „Lietavos“ žaidimą ir draugiškų rungtynių su „Panevėžio“ ekipa metu pelnė vienintelį ir pergalingą įvartį. Toks futbolininko debiutas turėtų įkvėpti ir komandos draugus, kurie per paskutines aštuonerias rungtynes sukrapštydavo tik po vidutiniškai vieną įvartį.

Visgi „Lietava“ atrodo ne tik nesusilpnėjusi, o ir deramai pasistiprinusi, todėl trečiadienio rungtynėse negalima nesitikėti gero jų žaidimo. Trečiajame ture jonaviškiai net du kartus baudė žalgiriečius kontratakų metu, o ne daug trūko, kad būtų nuskriaudę vilniečius daugiau nei tik dviem įvarčiais. Ypač grėsmingai atrodo „Lietavos“ puolimo styga: įgūdžių nepraradę Tomas Salamanavičius ir Dominykas Galkevičius, broliai Eliošiai, taip pat nemažai parako turintys Rokas Krušnauskas ir įvarčių skonį pajutęs Laurynas Stonkus.

Žalgiriečiai, savo ruožtu, parodė, kad UEFA Čempionų lygoje patirtas kazachų antausis neišmušė jų iš vėžių ir nors savaitgalį Utenoje praleido du įvarčius pirmajame kėlinyje, nė karto nebuvo galima suabejoti dėl čempionų titulą ginančių vilniečių galimybių parsivežti tris taškus. Dominavimas abejose aikštės pusėse, pavojingos atakos ir galybė smūgių į vartų pusę. Turbūt to galima tikėtis ir trečiadienio rungtynėse Vilniuje.

Verta paminėti ir vis labiau įsisiautėjantį žalgiriečių puolimą. Per pastarąsias tris rungtynes jie pelnė net 12 įvarčių – vidutiniškai po 4 per vieną mačą. Iki tol santūriau puolę žalgiriečiai trimis taikliais šūviais pavaišino „Trakus“, penkis atseikėjo „Stumbrui“, dar keturis – „Uteniui“. Ar tokią pat sprogstamąją jėgą teks patirti ir „Lietavai“, paaiškės vos po poros dienų.

Forma

Per paskutiniąsias penkerias rungtynes demonstruojamas komandų žaidimas – gan skirtingas. Kuomet žalgiriečiai skynė vieną pergalę po kitos, prarasdami du taškus tik kartą, „Lietavos“ futbolininkų kelias buvo daug sunkesnis ir pilnas duobių.

Žalgiriečiai kartą lygiai 1:1 sužaidė su autsaideriais „Kauno Žalgiriu“, tačiau iškovojo pergales prieš Klaipėdos „Atlantą“ (1:0), „Trakus“ (3:1), taip pat Kauno „Stumbrą“ (5:0) ir Utenos „Utenį“ (4:2). Per paskutines penkerias rungtynes pelnyti net 14 įvarčių, tuo tarpu praleisti – vos 4.

Jonaviškių stovykloje nuotaikos – prastesnės. Energingas pirmasis kėlinys ir du puikūs įvarčiai negarantavo pergalės prieš Kauno „Stumbrą“, kurį nuo pralaimėjimo išgelbėjo rezultatyvų perdavimą atlikęs ir išlyginamąjį įvartį pelnęs Klaudijus Upstas. Dvikova su Marijampolės „Sūduva“ – taip pat įsimintina. „Lietavos“ futbolininkai pirmi pelnė įvartį, tačiau nesugebėjo išsaugoti turėtos persvaros. Visgi, rezultatas tenkinantis: pagirtina kova iki rungtynių pabaigos ir pelnytai iškovotos lygiosios.

Rungtynes Utenoje prieš „Utenį“ turbūt dauguma „Lietavos“ ekipos narių norėtų tiesiog pamiršti. Nors rezultatas neatrodo triuškinantis – 1:3 – tačiau dėl pralaimėjimo jonaviškiai galėjo kaltinti tik patys save. Akimirkomis gan neužtikrintas vartininko žaidimas, panika baudos aikštelėje, praleisti lengvi įvarčiai ir ne laiku ir ne vietoje pasitaikęs vienuolikos metrų baudinys – tai garantavo gan skaudų pralaimėjimą turnyro lentelės kaimynams.

Atgaiva tapo rungtynės su „Kauno Žalgiriu“. Po pralaimėjimo noru atsigriebti degę „Lietavos“ futbolininkai tiesiog daužė savo oponentus, mušdami vieną įvartį po kito. Nors kauniečiai sugebėjo sušvelninti rezultatą, tačiau šansų pakovoti bent dėl lygiųjų neturėjo nė iš tolo. Nedaug trūko ir iki to, kad prieš savo buvusią komandą pasižymėtų R. Krušnauskas, tačiau galingas puolėjo smūgis iš vos kelių metrų atstumo pažymėjo vartų skersinį.

Paskutinės Jonavos miesto komandos rungtynės su Klaipėdos „Atlantu“ – visiška priešingybė praėjusioms. Viso mačo metu atmušinėję klaipėdiečių atakas, jonaviškiai tik pridėto laiko metu išplėšė 11 metrų baudinį, kurio metu rezultatą sušvelnino Dominykas Galkevičius. Bendras įvarčių santykis – 8:11.

Tarpusavio rungtynės

Šiame sezone Vilniaus „Žalgiris“ ir Jonavos „Lietava“ susitiko du kartus. Kartą jonaviškiai iškovojo sensacingas lygiąsias, kartą patyrė pralaimėjimą savo aikštėje.

Dvikova trečiajame ture Vilniuje prasidėjo tikrai ne taip, kaip tikėjosi dauguma futbolo aistruolių. Jau antrąją rungtynių minutę uždirbtą 11 metrų baudinį realizavęs D. Galkevičius netikėtai išvedė savo komandą į priekį, o dar po dešimties minučių taiklų šūvį greitos atakos metu pridėjo ir T. Salamanavičius.

Tik antrajame kėlinyje atkutę žalgiriečiai padėtį taisyti pradėjo 65-ąją minutę, kuomet kampinio metu įvartį pelnė Marius Žaliūkas. Pačioje rungtynių pabaigoje taikliu smūgiu pasižymėjo ir šiemet įvarčių gausa nesiskundžiantis vidurio gynėjas Mamadou Mbodjis, o tai reiškė lygiąsias.

Antrajame susitikime dvyliktame ture intriga beveik net nekvepėjo. Nors „Lietavai“ dažnai sekėsi atmušinėti žalgiriečių atakas ir kartais net surengti pavojingesnius išpuolius kontratakų metu, tačiau Lino Klimavičiaus įvarčio pirmojo kėlinio pabaigoje daugiau nei užteko įtvirtinti pergalei. Bendras įvarčių santykis – 3:2 žalgiriečių naudai.

Komentaras

Apie artėjančias rungtynes su Jonavos „Lietava“ pasakojo rezultatyviausias žalgiriečių žaidėjas Linas Pilibaitis.

„Manau, kad gan netikėtą „Lietavos“ startą čempionate šiek tiek pristabdė ir susirinktos kortelės, ir traumos, taip pat nepakankamai ilgas atsarginių žaidėjų suolelis ar nelygiaverčiai keitimai. Reikia pripažinti, kad kai kuriose situacijose jiems pritrūkdavo ir sėkmės. Visgi manau, kad jie tikrai žaidžia pagirtinai ir vieni už kitus kovoja.

„Lietava“ mėgsta žaisti komandiniu stiliumi, nes aikštėje jie būna it vienas kumštis. Visgi manau, kad jie prieš mus nežais taip, kaip prieš kitas komandas. Tai turėtų būti labiau gynyba ir kontratakomis pagrįsta taktika.

Iš šios komandos galima išskirti Tautvydą Eliošių, kuris tikrai pridės jėgos ir veržlumo jų žaidimui, taip pat jo brolį Tadą. Negalima pamiršti ir Dominyko Galkevičiaus. Šie trys žaidėjai turėtų būti pagrindinė puolamoji jėga. Neprastai atrodo ir Laurynas Stonkus.

Po Čempionų lygos mūsų nuotaika tikrai nebuvo gera, nes toks pralaimėjimas buvo turbūt vienas blogiausių mūsų karjerose. Visgi jau suspėjome atsigauti. Laikas sugrįžti į Lietuvos čempionatą.

Paskutiniu metu pelnome gan daug įvarčių, tačiau mūsų pagrindiniu tikslu išlieka pergalės. Jeigu jas iškovodami sugebame dar ir būti rezultatyvūs – puiku. Tai prideda tik daugiau motyvacijos. Džiaugiuosi, kad esame pergalių kelyje ir atsiėmėme pirmą vietą. Mums tai yra labai svarbu“, – sakė L. Pilibaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.