Lietuvos futbolo derbis: „Žalgiris“ išstudijavo „Trakus“

Lietuvos futbolo A lygai vis labiau artėjant prie finišo tiesiosios į ringą stos du čempionato sunkiasvoriai – Vilniaus „Žalgiris“ ir „Trakai“. Šis susitikimas gali tapti esminiu kovoje dėl čempionų titulo, o žalgiriečių strategas Valdas Dambrauskas išlieka ramus – jo ekipa visada jautė pranašumą prieš būsimus varžovus.

„Žalgiris“ su „Trakais“ susitiks trečiadienį.<br>fkzalgiris.lt nuotr.
„Žalgiris“ su „Trakais“ susitiks trečiadienį.<br>fkzalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

fkzalgiris.lt

2016-08-17 11:52, atnaujinta 2017-05-15 16:52

Į ką atkreipti dėmesį?

Nors pastaruoju metu lietuvių žvilgsniai krypsta į Rio krepšinio karštinę, tačiau ne mažiau karštesnė dvikova laukia ir „SMScredit.lt A lygoje“, kur ketvirtą kartą šių metų čempionate susirems čempionų titulą ginantis Vilniaus „Žalgiris“ ir užmačių apie pirmos vietos svajones neslepiantys „Trakai“.

Tiesa, kai kurie varžovų futbolininkai mano, kad lenktynės dėl aukso beveik baigtos. Štai Aleksandras Byčenokas teigia, kad trečiadienio dvikova yra „paskutinis šansas kabintis dėl čempionų titulo“. Taip, komandas šiuo metu skiria keturių taškų atotrūkis bei vienerios rungtynės, kurias žalgiriečiai turi atsargoje. Tačiau progų „Trakams“ pasitaisyti – nemažai. Visgi dar liko ne tik visas ketvirtas, bet ir penktas ratas, o tai – net 13 rungtynių. Dvi iš jų – su Vilniaus „Žalgiriu“.

Tačiau ir be minčių apie lenktynes dėl aukso trakiškiai vasarą tikrai turėjo apie ką pagalvoti. Po nesėkmės UEFA Europos lygos atrankoje pasikeitimų vijurkas „Trakų“ stovykloje įsisuko it viesulas. Pirmiausia krito visą sezoną stabiliai ir gerai žaidusio vartininko Mariaus Rapalio bei tik šiemet klubą papildžiusio Martyno Dapkaus galvos, kiek vėliau iš klubo pasitraukė vyriausiasis treneris Valdas Urbonas. Vartininkų gretas dar labiau sumažino Lukas Žukauskas, kuris dar prieš visus pokyčius nuomos pagrindais persikėlė į Utenos „Utenį“.

Liepą taip pat atsisveikinta su „vilčių nepateisinusiu“ italu gynėju Mattia Broli bei pernai „SMScredit.lt A lygoje“ tiesiog spindėjusiu baltarusiu Dmitrijumi Rekišu. Į aukščiausią Jungtinių Amerikos Valstijų MLS lygą išsikėlė ir rezultatyviausias „Trakų“ puolėjas Davidas Aršakinas. Devyniais įvarčiais spėjęs pasižymėti armėnas papildė Čikagos „Fire“ klubo gretas.

Žinoma, negalima pamiršti ir dėl traumų turbūt visai likusiai sezono daliai iš rikiuotės iškritusio gynybos ramsčiu spėjusio tapti Pavelo Kruko bei praėjusiais metais rezultatyvių perdavimų meistru praminto Jurijaus Mamajevo, kurių netektis tik dar labiau komplikuoja „Trakų“ padėtį.

Visgi prisijungusiųjų daugiau nei išvykusiųjų. Jaunimo ekipos gretas papildė praėjusiais metais Jonavos „Lietavą“ Pirmos lygos aukso ir kelialapio į aukščiausią šalies futbolo divizioną link vedęs treneris Marius Bezykornovas, kuris šiuo metu kuruoja „Trakų“ jaunimą. Prie B komandos prisijungė net septyni nauji veidai, tarp kurių – vienu talentingiausių Lietuvos jaunimo atstovų laikomas Matas Gudaitis. Jis spėjo debiutuoti ir pagrindinės komandos gretose.

Dar prieš nelemtas Europos lygos kovas prie trakiškių prisijungė gynėjas iš Kipro Giorgos Pelagias. Deja, bet žaidėjas, kuris turėjo užkaišioti komandos spragas gynybos viduryje, to padaryti tarptautinėse kovose nesugebėjo, o Lietuvos fronte spėjo pasižymėti ir ne itin laiku ar vietoje užsidirbta raudona kortele, kuomet tiesiog nušlavė iš už nugaros vieną iš „Lietavos“ futbolininkų.

Prie komandos taip pat prisijungė devyniolikmetis krašto gynėjas iš Nigerijos Alma Wakili, gynybos grandyje rungtyniaujantis Donecko „Šachtar“ 22-ejų metų auklėtinis Michailas Šiška bei aštuoniolikmetis atakuojantis saugas iš Liberijos Murphy Oscaras Dorley.

Su problemomis puolime ar gynyboje „Trakai“ kol kas nesusiduria. Ši ekipa išlieka geriausiai po žalgiriečių atakuojančia komanda, pelniusia 35 įvarčius, o jų gretose yra pasižymėję 10 skirtingų futbolininkų. Iširus patikimam lyg mūrinė siena Arūno Klimavičiaus ir Pavelo Kruko tandemui trakiškiai ir toliau sugeba mobilizuotis bei solidžiai žaisti prie savų vartų. Šiame sezone jie yra praleidę vos 17 įvarčių – tiek pat, kiek ir „Žalgiris“.

„Trakams“ pastaruoju metu pavyksta bristi iš nesėkmių liūno, kuris komandą užgriuvo vasarą. Po antausio Europos lygoje bei dviejų pralaimėjimų „SMScredit.lt A lygoje“, „Trakai“ nepatyrė kartėlio jau trijose rungtynėse iš eilės, nors ir pergalę prieš „Lietavą“ išleido paskutinėmis mačo akimirkomis.

Nors iš penkių bandymų šiemet „Trakai“ įveikti žalgiriečius sugebėjo tik kartą, tačiau abejų komandų susitikimai dažniausiai būna ne tik įdomūs, bet ir intriguojantys, todėl išimtimi neturėtų tapti ir trečiadienio rungtynės. Įdomiausia mikrodvikova turėtų tapti dviejų rezultatyviausių čempionato futbolininkų susidūrimas – varžovus taikliais šūviais ir hetrikais vaišinančio Andrija Kaludjerovičiaus bei Nerijaus Valskio. Ne ką mažiau įdomu bus stebėti ir rimtai į rezultatyvių perdavimų lyderio poziciją nusitaikiusio Manto Kuklio bei varžovų vartus ginančio Igno Plūko pasirodymus.

Forma

Pastaruoju metu komandų demonstruojama forma – gan skirtinga. Kuomet žalgiriečiai skynė vieną pergalę po kitos, trakiškiai tvarkėsi su problemomis tiek aikštėje, tiek ir už jos ribų.

Žalgiriečiams pastaruoju metu viskas klostosi lyg sviestu patepta: pergalės iškovojamos pasiekiant daug įvarčių, A. Kaludjerovičius ir toliau išlieka rezultatyvus, nuo jo neatsilieka ir Linas Pilibaitis bei rezultatyvius perdavimus it riešutus gliaudantis Mantas Kuklys. Vieni po kitų įveikti Kauno „Stumbras“, Utenos „Utenis“, Jonavos „Lietava“, Klaipėdos „Atlantas“ bei „Kauno Žalgiris“. Bendras įvarčių santykis – 17:4. Žalgiriečiai per pastarąsias penkerias rungtynes pelnė po beveik tris su puse įvarčio, praleisdami po mažiau nei vieną per 90 minučių.

Tuo tarpu „Trakai“ per penkias rungtynes patyrė du pralaimėjimus, kartą sužaidė lygiosiomis ir du kartus džiaugėsi trimis taškais. Gan skaudžiai baigėsi rungtynės su Kauno „Stumbru“ ir Marijampolės „Sūduva“, kuriose trakiškiai prarado svarbius 6 taškus. Nelaimingai susiklostė ir mačas Jonavoje, kur pačioje rungtynių pabaigoje brolių Eliošių tandemas atėmė jau beveik rankose turėtą pergalę.

Pasidžiaugti galima tik išvargta pergale 4:3 prieš „Utenį“ bei triuškinančiu rezultatu 3:0 nugalėtą „Atlantą“. Bendras įvarčių santykis – 8:7. Galiausiai negalima pamiršti ir paskutinių rungtynių LFF taurės aštuntfinalyje Marijampolėje, kuomet pratęsimo metu trakiškiai vos per 10 minučių praleido net keturis įvarčius bei iškrito iš turnyro.

„Trakams“ trečiasis „SMScredit.lt A lygos“ ratas tapo turbūt prasčiausia atkarpa šiame sezone, o tai liudija ir suprastėjusi statistika. Nors ir įvarčių ši komanda muša tik neženkliai mažiau, tačiau iki pastarųjų penkių rungtynių praleidę vos 10 įvarčių, paskutiniu metu „Trakai“ kamuolį iš savo vartų traukė net 7 kartus per penkis mačus. T.y. anksčiau per rungtynes praleisdavę tik po 0,6 įvarčio, dabar trakiškiai praleidžia vidutiniškai po beveik pusantro taiklaus smūgio.

Tarpusavio susitikimai

Šiemet „Žalgiris“ ir „Trakai“ „SMScredit.lt A lygos“ čempionate susitiko tris kartus: du kartus pergale džiaugėsi žalgiriečiai, kartą – varžovai. Bendras įvarčių santykis – 5:2 vilniečių naudai.

Pirmasis susitikimas pirmajame ture buvo palankesnis žalgiriečiams. Atidaromosiose sezono rungtynėse pergalę nulėmė du taiklūs Bahrudino Atajičiaus smūgiai. Antrajame susitikime aštuntajame ture pergale džiaugėsi „Trakai“, o ją nulėmė vienintelis tikslus Davido Aršakiano šūvis, paleistas dar pirmajame kėlinyje.

Trečioji akistata ir vėl buvo palankesnė žalgiriečiams, kurie varžovus triuškino antrajame kėlinyje. Vos jam prasidėjus pirmąjį dūrį smaigė L. Pilibaitis, kuris 62-ąją minutę įtvirtino ir dublį. 72-ąją minutę rezultatą dar labiau padidino Matija Ljujičius, o vėlyvas Dmitrijaus Rekišo įvartis 85-ąją minutę tik sušvelnino nepadoriu galėjusį tapti rezultatą.

Komandos taip pat susitiko ir LFF supertautės bei LFF taurės finaluose, kur savo pranašumą žalgiriečiai įrodė pratęsimo metu. Finale Telšiuose „Žalgirio“ pergalę nulėmė galingas Lino Klimavičiaus smūgis galva, o supertaurės finale kelią trofėjaus link paklojo išlyginamasis L. Pilibaičio įvartis bei tikslūs Vytauto Lukšos, Tautvydo Eliošiaus bei M. Kuklios smūgiai pratęsimo metu.

Komentaras

Apie artėjančias rungtynes su „Trakais“ bei varžovų permainas ir formą pasakojo vyriausiasis Vilniaus „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas.

„Pranašumą prieš „Trakus“ visada jautėme, ne tik dabar, kai jų stovykloje įvyko tiek daug permainų. Šiemet su jais žaidėme penkias rungtynes, o keturias iš jų laimėjome. Niekada nesijaučiame blogai rungtyniaudami su jais, o tai patvirtina ir rezultatai.

Visgi į pasikeitimus „Trakų“ gretose stengiamės nekreipti dėmesio, tai yra jų reikalas. Nuo pat sezono pradžios mūsų tikslu išlieka žaidimo bei tarpusavio ryšių gerinimas ir, žinoma, čempionų titulas. Šiuo metu esame pasiekę tikrai neblogą sportinę formą, todėl norisi pratęsti savo pergalių seriją“, – sakė V. Dambrauskas.

Strategas neskubėjo vertinti „Trakų“ futbolininko A. Byčenoko nuomonės, kad rungtynės trečiadienį bus paskutinė galimybė jiems kabintis į kovą dėl aukso.

„Kai esi turnyro lentelės viršuje, situacija atrodo vienaip, tačiau visiškai kitaip atrodo tuomet, kai turi persekioti ir vytis priešininkus. Tačiau tiek aš, tiek mano žaidėjai norėtume jaustis nepasiekiamais tik tada, kai taip iš tikrųjų ir bus, o ne likus dviem ratams iki sezono pabaigos. Kol dar liko nemažai rungtynių – turime koncentruotis į jas, nes darbas dar nėra padarytas iki galo“, – teigė treneris.

Nors varžovų gretose įvyko nemaža rotacija ir keitėsi ne tik žaidėjai, bet ir treneris, V. Dambrauskas pabrėžė, kad nevalia išskirti tik vieną futbolininką iš visų.

„Niekada nežiūrime tik į vieną žaidėją, stengiamės kreipti dėmesį į visą varžovų komandą. Vienas žaidėjas gali laimėti tik tam tikrą atkarpą, bet ne visas rungtynes. Todėl nemanau, kad išvykus Davidui Aršakianui „Trakų“ žaidimas susilpnėjo. Jam išvykus iniciatyvos ėmėsi kiti žaidėjai, o to rezultatas – užtikrintai įveiktas Klaipėdos „Atlantas“. Jie gali atrasti resursų tiek iš seniau esančių futbolininkų, tiek iš naujokų bei taip siekti savo užsibrėžtų tikslų.

Iš „Trakų“ naujokų galima būtų išskirti Igną Plūką, kuris nors ir komandą papildė sezono pradžioje, bet žaisti pradėjo tik liepą. Kiekvienose rungtynėse jis savo vartus gina vis užtikrinčiau. Stabilumas anksčiau nebuvo jo stiprybė, tačiau jis dar yra jaunas ir toks trenerio pasitikėjimas yra puikus jo įvertinimas. Apie kitus jų naujokus kalbėti dar gan anksti, nes jie sužaidė tik po 2-3 rungtynes, o Giorgos Pelagias dar ir praleido vieną mačą dėl raudonos kortelės. Jiems dar reikia laiko pažinti vieni kitus“, – pasakojo V. Dambrauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.