Keturiolikmečių futbolininkų fiasko: Lietuva net 0:12 pralaimėjo Lenkijai

Atrodo, kad ne visos Lietuvos jaunimo bei vaikų amžiaus futbolo grupės yra tokios perspektyvios ir daug žadančios. O gal turėtume sakyti, ne visomis rinktinėmis yra pasirūpinta?

Lietuvos ir Lenkijos rinktinių dvikova baigėsi lietuvių sutriuškinimu.<br>youtube.com
Lietuvos ir Lenkijos rinktinių dvikova baigėsi lietuvių sutriuškinimu.<br>youtube.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir futbolas.lt inf.

Sep 29, 2016, 3:46 PM, atnaujinta May 11, 2017, 6:32 PM

Prieš kelias dienas vykusiose kontrolinėse rungtynėse tarp Lietuvos ir Lenkijos jaunučių (U-14) rinktinių mūsiškiai pralaimėjo rezultatu 0:12. Primename, kad tokio amžiaus grupėje berniukai žaidžia du kėlinius po 35 minutes, t. y. Lietuvos rinktinė per 70 minučių praleido net 12 įvarčių – vidutiniškai kas šešias minutes traukė kamuolį iš savo vartų. Pirmasis įvartis buvo pelnytas 30-ąją mačo sekundę.

Žinoma, galime sakyti, kad jie dar jauni, pirma patirtis žaidžiant užsienyje ir rinktinėje.

Paklausti apie šias problemas buvo bandoma paties trenerio (bent jau taip manyta) Dariaus Butkaus. Siekta sužinoti, kas įvyko ir kodėl rinktinė patiria tokių pralaimėjimų. Interviu, švelniai tariant, buvo trumpas.

– Ar jūs buvote Lietuvos jaunučių (U-14) rinktinės treneris per kontrolines rungtynes su Lenkija?

– Ne, aš nebuvau treneris, o tik prižiūrėtojas. Nėra paskirto trenerio.

– Kodėl rinktinė neturi paskirto trenerio?

– Čia ne man klausimas.

– Bet buvote ten, viską matėte. Gal galite pakomentuoti?

– Neturiu noro tuo klausimu kalbėti, nes tiesiog nėra ko pasakyti. Ačiū už skambutį, bet negaliu komentuoti, nes ne aš atsakingas. Aš ne treneris, o vadovas.

Portalas futbolas.lt stebėjosi, kad Lietuvos rinktinė neturi trenerio. Turi tik vadovą, kuris visiškai neatsakingas už rezultatus. Tai kas tuomet surinko komandą ir kūrė taktiką? Vadovas ar patys vaikai susėdę galvojo, kurie išbėgs į aikštę, o kurie sėdės ant suolo, klausė portalo žurnalistas.

 Atsižvelgiant į viešoje erdvėje pasklidusią informaciją apie tariamas Lenkijos ir Lietuvos vaikų U-14 (iki 14 metų) rinktinių rungtynes, Lietuvos futbolo federacija patikslina, jog tokios ar panašaus amžiaus grupės rinktinės nėra formuojamos. Pagal Europoje nusistovėjusią praktiką, Lietuvoje ruošiamos rinktinės prasideda tik nuo U-16 (iki 16 metų) amžiaus grupės.

Konkrečiu paminėtu atveju Lenkijos futbolo sąjunga (PZPN) atsiuntė kvietimą Europos sporto savaitės metu Varšuvoje surengti draugiškas rungtynes U-14 amžiaus grupėje (mažesnių matmenų aikštėje su mažesniais vartais).

Kadangi tokiose amžiaus grupėse rinktinės nėra formuojamos, dėl galimybės įgyti tarptautinių rungtynių patirties vykti į Lenkiją pasiūlyta dalyvauti vienai iš Lietuvoje esančių šio amžiaus grupių komandų – Panevėžio Raimondo Sargūno sporto gimnazijos komandai.

LFF pažymi, jog tokio ir panašaus amžiaus futbolininkų ugdyme nėra akcentuojami rezultatai ir svarbiausias dėmesys skiriamas žaidėjų tobulėjimo procesui.

Vis dėlto atsižvelgiant į šiose rungtynėse išryškėjusį didelį komandų pasiruošimo skirtumą bei galimą psichologinį efektą akivaizdu, jog sprendimas be atrankos ir pasiruošimo deleguoti teisę su Lietuvos rinktinės spalvomis dalyvauti šiose rungtynėse buvo neapdairus ir galimai žalingas. Todėl LFF prisiima atsakomybę dėl šios klaidos ir imsis priemonių, jog panašūs atvejai nepasikartotų.

Kita vertus, LFF nuomone, ši situacija taip pat dar kartą parodo, jog būtinos reformos siekiant gerinti kokybę jaunųjų futbolininkų ugdyme, kurio didžiąją dalį atlieka valstybinės įstaigos. Dėl šių priežasčių LFF pastaruoju metu yra baigiamos ruošti sertifikavimo taisyklės visoms futbolininkus ugdančioms įstaigoms, kuriomis bus siekiama žaidėjų ugdymo proceso stebėsenos ir atskaitomybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.