Ko esame verti? Prieš agresyvų škotų futbolą – lietuviškas vyriškumas

Lietuvos rinktinės futbolininkai kamuolį mėtė rankomis, o atakas baigė smūgiuodami galva. „Hampden Park“ stadione per paskutinę treniruotę Edgaro Jankausko komanda parodė, kad galėtų neblogai žaisti regbį. Škotų žurnalistai tokį manevrą sutiko su šypsena, tačiau apsirikti nereikia – lietuviai taip pradėjo apšilimą ir greitai kamuolys buvo nuleistas ant vejos.

Škotai nori, kad jų komanda sudorotų lietuvius, bet Lietuvos rinktinė turi savų ginklų.<br>lrytas.lt montažas.
Škotai nori, kad jų komanda sudorotų lietuvius, bet Lietuvos rinktinė turi savų ginklų.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius, specialiai lrytas.lt, Glazgas (Škotija)

Oct 7, 2016, 10:58 PM, atnaujinta May 11, 2017, 7:11 AM

E.Jankauskas penktadienio vakarą turėjo paskutinę progą aikštėje spręsti, ką dar galima keisti, o kas turėtų veikti.

Šeštadienį Lietuvos futbolininkai 2018 metų pasaulio futbolo čempionato atrankoje stos į mūšį užkeikimų veikiamame Glazge. Čia Lietuvos futbolininkai yra žaidę keturiskart. Visi jie baigėsi pralaimėjimais.

„Statistika iki šiol nebuvo gera, tačiau viskas turi pabaigą. Nesame favoritai, tačiau tai – natūralu. Praeities skaičiai man nėra labai įdomūs. Dabar vyksta tobulėjimo procesas. Paskutinės rungtynės mums leido pasitikėti savo jėgomis“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Lietuvos rinktinė F grupės dvikovas pradėjo ambicingai. E.Jankausko rinktinė parodė, kad gali atakuoti. Be baimės rizikuoti judėdami į priekį lietuviai 2:2 sužaidė su Slovėnija, kuri rezultatą išlygino tik per teisėjo pridėtą laiką.

„Mums trūko tokių situacijų patirties. Galbūt reikėjo pagudrauti – kažkur patempti laiką, kitur ilgiau palaikyti kamuolį“, – svarstė Lietuvos rinktinės gynėjas Georgas Freidgeimas.

Agresyvūs kraštai davė vaisių

Bet rungtynės su Slovėnija – jau praeityje. Dabar E.Jankausko ir rinktinės laukia tikras egzaminas, kurį ruošia futbolo šalis. Škotai su lietuviais yra kovoję aštuoniskart. Lietuva laimėjo vos kartą ir tai nutiko 2003 metais.

E.Jankauskas turi ginklų, kuriais gali pakeisti futbolo istoriją. Lietuviai šeštadienį veikiausiai mėgins priversti Škotiją žaisti jiems nepatogų futbolą. Škotai nėra pratę ilgai valdyti kamuolį, nes savo žaidimą grindžia kontratakomis. Kita vertus, škotai turėjo kontroliuoti žaidimą per rungtynes su Malta, o jas laimėjo 5:1.

„Analizavome jų atakos būdus. Tikrai yra įspūdingų momentų ir detalių. Paskutinėse rungtynėse labai agresyviai žaidė krašto gynėjai. Jie ir nulėmė rezultatą. Škotai atveria plotus žaidėjams, kurie labai aštriai įkerta. Be to, žinome škotišką futbolą. Jis – agresyvus ir dėl kamuolio turi vykti vyriška kova“, – sakė Lietuvos rinktinės treneris.

E.Jankauskui su futbolininkais teks atrasti būdą, kaip atsverti patirties stoką. Škotija turi gerokai daugiau patyrusių žaidėjų, o 32 metų buvęs „Manchester United“ saugas Darrenas Fletcheris ruošiasi 75-osioms rungtynėms rinktinėje.

„Patirtis visada suteikia persvarą. Nėra jokių abejonių, kai kalbame apie geriau sukomplektuotą komandą ar geresnius futbolininkus. Jie žaidžia stipresniuose čempionatuose, bet tai žinome daug laiko. Neturime dėl to turėti problemų“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Ginklas – vyriška kova

Lietuvos rinktinės treneriui pagyrimus žarstė škotų strategas Gordonas Strachanas.

„Tai kitokia komandai nei prieš dvejus metus. Jie visai pasirengę spausti ir kovoti dėl kamuolių“, – kalbėjo specialistas.

G.Strachano rankose – daugiau kortų ir daugiau galimybių kombinuoti, tad Lietuvos rinktinė sieks viską kompensuoti savaip.

„Vyriškumu. Prie viso atsidavimo turime parodyti vyriškumą. Bus labai sunkių momentų, kur reikės kantrybės ir vienybės. Vyrai tam pasiruošę“, – sakė E.Jankauskas.

Nori tiesiog žaisti futbolą

Per spaudos konferenciją E.Jankauskas šypsojosi, kai škotai klausė apie jų silpnąsias vietas. Treneris buvo nusiteikęs iki galo išlaikyti paslaptį ir per rungtynes nustebinti Škotiją, tad plano neatskleidė ir lietuviams.

„Paglostykime varžovus. Tegul jie ramiai galvoja, kad jie – daug stipresni. Mes gerbiame varžovą, bet apie jokią baimę kalbų būti negali“, – sakė E.Jankauskas.

Lietuvos rinktinės treneris akcentavo ir tai, apie ką nuolat kalbėjo futbolininkai, išskirdami pagrindinius pokyčius komandoje. Motyvacinėmis kalbomis futbolininkams pasitikėjimą savo jėgomis sugrąžinęs strategas į Lietuvos futbolą nori įtraukti paprastą, bet būtiną elementą.

„Tikslas – žaisti futbolą. Šių dienų futbolas nėra įmanomas be fizinės kovos, komandinės kovos. Šie elementai rungtynes paverčia gražias, jeigu tik tai pavyksta“, – aiškino Lietuvos rinktinės treneris.

Jokio spaudimo

Škotija jau skaičiuoja taškus. Po rungtynių su Lietuva jų laukia dvikova prieš Slovakijos futbolininkus. Škotai įsitikinę, kad jie gali prasimušti į 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą ir dažniausiai svarsto, kiek turi šansų pamėginti pranokti pačius anglus.

Tad lūkesčių svoris šeštadienį krenta ne ant Lietuvos pečių.

„Neturiu tikslo savo žaidėjams sukurti spaudimą. Siekiu sukurti aplinką, kad jie tikėtų, jog gali atimti iš varžovų geriausius ginklus, – sakė E.Jankauskas. – Mes nesame favoritai ir nors kalba diplomatiškai, jie žino, kad jų sirgaliai ir žiniasklaida priims tik pergalę. Nenoriu, kad mūsų komanda susikurtų bereikalingą spaudimą, kuris veiktų neigiamai.“

E.Jankausko planas jau duoda dividendų. Apie pokyčius rinktinės viduje ir atsiradusią teigiamą atmosferą kalbėjo ir G.Freidgeimas, ir Vytautas Andriuškevičius ar Tomas Mikuckis.

„Mes pagaliau taikome į normalų europietišką futbolą, kuris buvo žaidžiamas pastaruosius 10 metų“, – sakė iš JAV klubo „Portland Timbers“ atvykęs krašto gynėjas V.Andriuškevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.