Pasaulio futbolas ruošiasi didžiajai revoliucijai

FIFA ruošiasi jau sausį nuspręsti, ar 2026 metų pasaulio futbolo čempionate bus daugiau komandų nei iki šiol. Pasaulio futbolo vadovybė linksta praplėsti pirmenybių komandų skaičių nuo 32 iki 40 ar netgi 48 komandų.

Pasaulio futbolo čempionate gali žaisti daugiau komandų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasaulio futbolo čempionate gali žaisti daugiau komandų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2016, 10:41 AM, atnaujinta May 10, 2017, 10:16 PM

FIFA prezidentas Gianni Infantino tikisi, kad apie sprendimą bus galima paskelbti po tarybos posėdžio sausį Ciuriche.

„Bendras požiūris – labiau teigiamas. Futbolo kokybė auga visame pasaulyje“, – apie galimybę priimti daugiau rinktinių kalbėjo G.Infantino.

Susikompromitavusį ir nušalintą Seppą Blatterį po skandalų pakeitęs G.Infantino teigė, kad daugiau rinktinių leistų sukurti didesnę „futbolo euforiją“.

2026 metų pasaulio futbolo čempionatas turėtų vykti Šiaurės Amerikoje, o pirmenybes galėtų iš Ciurico organizuoti pati FIFA, o ne vietos organizacinis komitetas.

G.Infantino jau pateikė planą, kuriame FIFA „visiškai kontroliuos visą pinigų judėjimą“. Pasaulio futbolo vadovas jau yra pabrėžęs, kad organizacija akylai stebės, kaip bus leidžiami pinigai per 2018 ir 2022 metų pirmenybės Rusijoje ir Katare.

Idėja detaliai nupasakota dokumente, kuris vadinasi „FIFA 2.0: Ateities vizija“. Tai – 70 lapų dokumentas, kuriame slypi nemažai naujovių.

FIFA 2014 metų pasaulio futbolo čempionato organizaciniam komitetui patikėjo 453 milijonus JAV dolerių (410 mln. eurų). Organizacija jau parengusi rusams sumokėti 700 mln. JAV dolerių.

FIFA padengia pasaulio čempionato organizavimo išlaidas, bet ne šeimininkų stadionų, transporto ir saugumo projektus, kurie įprastai gali pareikalauti milijardų.

Narėms duos daugiau pinigų

G.Infantino jau po trejų metų laukia nauji FIFA prezidento rinkimai, tačiau jo planas gali pelnyti nemažai balsų. Papildomų vietų pasaulio čempionate pažadas turėtų glostyti 211 narių federacijų, kurios turi balsus.

FIFA taip pat tikisi, kad daugiau rungtynių lems ir dar brangesnes transliacijų teises ir rėmimo sutartis. Tai galėtų padėti G.Infantino planui per ketverius metus kiekvienai narei sumokėti 5 milijonus JAV dolerių.

G.Infantino per savo prezidento rinkimo kampaniją žadėjo pridėti aštuonias komandas, bet per kalbą Kolumbijoje jis užsiminė apie galimybę žaisti 48 rinktinėms. Prieš tai įvyktų specialus atkrintamųjų etapas, o nugalėtojai prisijungtų prie kitų 16 aukšto reitingo skirstytų komandų. Jos visos galėtų sudaryti 32 komandų grupių turnyrą.

Nori efektyvesnio darbo

40 komandų turnyras taptų problema. Įprastas keturių komandų grupėje formatas reikštų, kad į aštuntfinalį nepatektų keturios iš dešimties antrąją vietą užėmusių komandų.

Penkių komandų grupė lemtų nesubalansuotą tvarkaraštį bei suteiktų progą lengviau skaičiuoti taškus prieš paskutinįjį etapą.

Be to, didesnis pasaulio čempionato komandų skaičius kelia diskusiją, kaip turėtų būti padalintos naujosios vietos. Juk nėra aišku, kuriems žemynams atitektų kvietimai.

UEFA, kur G.Infantino šešerius metus dirbo generaliniu sekretoriumi, ilgą laiką spaudė FIFA ir kitus regionus, kad gautų daugiau vietų.

G.Infantino teigė, kad naujų kvietimų skyrimas dar nebuvo aptariamas.

G.Infantino svarbu, kad FIFA labiau kontroliuotų pasaulio čempionatų organizavimą.

„Tai neturi nieko bendro su pasitikėjimu. Viskas remiasi į efektyvumą“, – sakė FIFA prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.