Perspėjimas vaikų treneriams: jokiu būdu nenurašykite „mažiukų“

Prieš metus Lietuvoje pradėtos diegti Aurelijaus Skarbaliaus treniruočių programos naudą įrodo smarkiai išaugęs vaikų skaičius futbolo pratybose.

A.Skarbalius (stovi trečias iš kairės) opadeda ugdyti jaunus Lietuvos futbolininkus.<br>„Utenio“ nuotr.
A.Skarbalius (stovi trečias iš kairės) opadeda ugdyti jaunus Lietuvos futbolininkus.<br>„Utenio“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

utenosutenis.lt

Oct 21, 2016, 1:32 PM, atnaujinta May 10, 2017, 11:19 AM

Jau metus Utenos „Utenio“ futbolo akademijos ir Kauno futbolo mokyklos „Olimpas“ vaikų treneriai dirba pagal Danijoje gyvenančio ir Kopenhagos „Brondby“ jaunimą treniruojančio Aurelijaus Skarbaliaus parengtą programą.

Žinomas treneris šią savaitę viešėjo Lietuvoje ir stebėjo kauniečių bei uteniškių vaikų treniruotes, vertino, kiek yra nuveikta, kaip treneriams pavyksta įgyvendinti jo treniravimo idėjas. „Kai pirmą kartą kalbėjomės su „Utenio“ direktoriumi Artūru Gimžausku ir „Olimpo“ direktoriumi Artūru Ruževskiu, sakėme, kad svarbiausia yra išmokyti trenerius kryptingai ir sistemingai dirbti. Dabar stebiu treniruotes ir matau, kad judėjimas vyksta teisinga linkme. Tai reiškia, kad yra aiškumas, kokio amžiaus grupėje ką treniruoti, dirbama mažose grupelėse, naudojamos naujos technologijos, bendraujama su tėvais ir jiems rodoma, kaip ir kas yra daroma“, – teigiamai trenerių įdirbį vertino A.Skarbalius.

A.Skarbalius Utenoje ir Kaune lankosi dažnai. Rengia seminarus treneriams, stengiasi į Lietuvą atvežti patyrusių vaikų futbolo specialistų, galinčių pasidalinti žiniomis su mūsų šalies treneriais.

„Tris kartus į Lietuvą buvome atvežę vieną geriausių Danijos vaikų ugdymo specialistų Carsteną Dohmą. Diskutuojame, kiek naudos tai duoda treneriams, kaip jie tą medžiagą panaudoja praktikoje. Ir aš, stebėdamas jų darbą, matau, kaip treneris tuo pasinaudoja. Smagu, kad treneriai atkreipia dėmesį į tam tikras detales, tuos elementus, apie kuriuos kalbama. Džiugu matyti, kad treneriai tobulėja“, – sako A.Skarbalius

Ir „Olimpo“, ir „Utenio“ vaikų treniruotes vaikai lanko nuo darželinukų amžiaus. A.Skarbaliaus programoje yra numatyta, ką vieno ar kito amžiaus vaikams turėtų perduoti treneriai, kas yra naudinga, o kas gali būti žalinga vieno ar kito amžiaus vaikams.

Danijoje dirbantis A.Skarbalius įsitikinęs, kad didžiulė Lietuvos trenerių klaida yra tai, kad jiems yra svarbūs jų komandų rezultatai.

„Tai didžiulė problema, kurią reikia viešinti. Visi nori laimėti. Tačiau nereikia siekti, kad futbole pirmus žingsnius žengiantys vaikai žūtbūt laimėtų. Svarbiausia pastebėti, kokius elementus reikia tobulinti. Tiktai taip – stebėdami ir mokydami – mes sugebėsime pasiekti pagrindinį tikslą. Žinoma, nėra visai nesvarbu laimėti ar pralaimėti, bet norint kokybiškai paruošti vaikus, reikia leisti jiems klysti ir rizikuoti. Ir iš savo klaidų mokytis“, – sakė A.Skarbalius.

Lietuvoje dažnai kyla diskusijos ar apskritai reikia mažiausiųjų rungtynėse skaičiuoti rezultatus. A.Skarbalius negalėjo į šį klausimą atsakyti.

„Šita diskusija vyksta visur. Ir niekas tiksliai į tai atsakyti negali. Aš irgi. Bet yra kitas dalykas. Mokykloje mes vaikus mokome iš pradžių sudėties – 2 plius 2. Po to daugybos, po to dalybos. Mes negalime pradėti vaikus mokyti aritmetikos nuo dalybos. Futbole – tas pats. Pirmasis laimėjimas yra išmokyti vaiką kamuolio valdymo ar smūgiuoti abiem kojomis. Ir stebėti, kaip rungtynėse jis tai įgyvendina. Tokiu atveju nėra svarbu, kaip komanda sužaidė. Rungtynių rezultatas neturi užgožti to pirminio laimėjimo. Bet treneriai dažnai turi vieną didžiulę ydą – jiems įtaką daro tėvai. Tėvų spaudimu jie renkasi tuos vaikus, kurie yra greitesni, stipresni, geriau pasirodo žaisdami didelėse erdvėse ir laimi turnyrus. Bet kai praeina penkeri-šešeri metai, mes matome, kad tas vaikas negali kamuolio paspirt su kita koja, nedidelėje erdvėje nieko negali išspręsti. Ši problema Lietuvoje yra nemaža. Todėl mokydamiesi kryptingai ir sistemingai dirbti, mes turime pirmiausia žiūrėti, kokius elementus kokioje amžiaus grupėje mes ugdome. Tai yra labai svarbu“, – kalbėjo A.Skarbalius.

Vyresnių vaikų treneriai neturėtų užmiršti ir to, kad vaikai bręsta netolygiai. Jo programa reikalauja, kad treneriai nesikliautų vien fizinėmis stipriausių vaikų savybėmis.

„Svarbu neužmiršti, kad tie vaikai, kurie dabar yra mažesni ir fiziškai silpnesni, gali išaugti ne blogesniais futbolininkais negu tie, kurie yra fiziškai stipresni čia ir dabar. Sakykime yra grupė vaikų, kuriems po 12 metų. Ir tu matai, kad jų ūgio skirtumas yra vos ne 30 centimetrų. Ar tavo užduotis yra duoti tokiam anksčiau išsivysčiusiam Petrui kamuolį, kas jis nuo visų pabėgtų, ar pasiekti, kad kiekvienas sugebėtų apžaisti savo tiesioginį priešininką ir perduoti kamuolį bet kuria koja? Jeigu antra – tada tu pradėsi iš to Petro reikalauti, kad jis mokėtų valdyti kamuolį ir kaire koja ir kad jis nesiveržtų, o atliktų perdavimą. Ir jam tai bus tik į naudą, nes anksčiau ar vėliau kiti vaikai Petrą pavys brendimu ar fizinėmis savybėmis. Ir tada jau jis taip paprastai nesugebės pro juos prasiveržti, nes nebus nei greitesnis, nei stipresnis fiziškai“, – kalbėjo A.Skarbalius.

„Dirbdami pagal Aurelijaus programą, mes stengiamės duoti vaikams galimybę augti, tobulėti, siekti tikslų tapti futbolininkais. Ir tuo įtikinti jų tėvelius. Aišku, tai daugiausiai priklauso nuo pačių trenerių, kaip jie tą programą įgyvendins“, – sako „Utenio“ direktorius A.Gimžauskas.

Kol kas programa ir „Utenio“ futbolo klubo treneriais vaikų tėvai pasitiki. Lankančiųjų futbolą skaičius Utenoje nuolat auga.

„Kai mes pradėjome bendradarbiauti su A.Skarbaliumi, Utenos sporto centre futbolą lankė virš 80 vaikų. Dabar mes turime 179 vaikus „Utenio“ futbolo akademijoje ir virš 150 darželiuose. Augimas yra akivaizdus“, – džiaugėsi A.Gimžauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?